G E O P O L I T I K O N

Spectacolul ideilor pe hartă

03/mart/2010 „Matrioşka” în vizită la Craiova – o dezbatere despre contextul geopolitic al României de azi

 „Geopolitica Matrioşkăi” atrage din nou privirile către Est

Carmen Rusan

Cuvîntul libertăţii, sîmbătă, 27 februarie a.c.

Societatea de Ştiinţe Istorice din România -Filiala Dolj, Centrul de studii ale relaţiilor internaţionale şi Universitatea din Craiova au organizat, ieri, un seminar cu tema „Situaţia geopolitică a României în contextul actual”, prezentată de prof.univ.dr. Adrian Cioroianu, fost ministru de externe al României. Sala de conferinţă de la Universitatea din Craiova a fost plină până la refuz, fiind prezente cadre didactice universitare dar şi din învăţământul preuniversitar, cercetători ai Academiei Române, dar şi studenţi de la Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane. (foto: Cuvântul libertăţii)

Prima problemă abordată de Adrian Cioroianu a fost situaţia Republicii Moldova, despre care crede că este „alimentată artificial” cu speranţa că ar putea deveni membră a Uniunii Europene, la pachet cu din Balcanii de Vest. „Mă tem că există un soi de euforie referitoare la aceste ultime luni la Chişinău, care nu au nici un fel de corespondenţă cu felul în care Uniunea Europeană percepe, în acest moment, Chişinăul şi Republica Moldova. În opinia mea, vorbim de o societate care atâta timp cât va cuprinde în componenţa sa Transnistria, pe care Chişinăul nu o controlează, ideea de integrare europeană este nulă. Republica Moldova poate avea neşansa de a rămâne cantonată în ceea ce Bruxelul numeşte politică de vecinătate. Numai că, politica de vecinătate nu [este identică, n. AC] cu politica de extindere. Cele două nu se suprapun. În politica de extindere vor intra probabil spaţiul Balcanilor de Vest, adică Croaţia, Macedonia, Serbia. Pe când Republica Moldova poate rămâne în aceeaşi categorie cu Turcia.  Nu îmi dau seama din ce motiv această [dezbatere] nu se face şi la Bucureşti, în discursul nostru public. Nu îmi dau seama de unde lipseşte curajul  şi de ce se vrea crearea unui orizont de aşteptare fals unei generaţii care a ieşit în stradă anul trecut, care a arborat steagul tricolor şi steagul UE. Poate ar fi mult mai bine să le spunem că până la integrare ar mai dura 14-15 ani şi să nu le furnizăm speranţa că ar putea intra în UE [peste noapte sau]  la pachet cu Balcanii de Vest. Este de datoria noastră, considerând că şi cei din Moldova sunt de aceeaşi limbă şi acelaşi sânge ca şi noi, să le spunem adevărul astfel încât să nu avem o generaţie dezamăgită acolo. În acest moment, ameninţarea nu mai este Voronin, ci curentul populist care poate fi antioccidental şi totodată împotriva României”,  a spus fostul ministru de externe al României.  (foto: colecţie privată, fam. Damean)

prof. Adrian Cioroianu & prof. Sorin Damean

„Ucraina unul dintre vecinii cei mai importanţi, despre care nu se vorbeşte”

Un al doilea subiect atins de prof.univ.dr. Adrian Ciroianu a fost că, România vorbeşte foarte puţin despre Ucraina, unul dintre cei mai importanţi vecini, având în vedere că între Ucraina şi Rusia există un contract care va expira în 2017, prin care sunt menţinute trupele ruseşti în Marea Neagră. „La conducerea Ucrainei a venit, de două săptămâni, Ianukovici, considerat, de noi cei din occident, a fi pro-rus. Se pun mai multe probleme.  Una dintre ele este prezenţa flotei Rusiei în Marea Neagră. Intenţia lui Iuscenko, mărturisită la numite nivele de întâlniri era de a nu mai prelungi contractul Rusiei după 2017, când contractul dintre Ucraina şi Rusia expiră în privinţa pazei din Sevastopol. La Sevastopol, în Crimeea, este cartierul general al flotei ruse în marea Neagră. Ideea lui Iuscenko era aceea ca, după 2017, el să creeze contextul ca acest contract să nu mai continue. În condiţiile actuale sunt însă mari şanse, nu numai să se continue contractul, ci chiar să fie prelungit pe termen nelimitat. Ceea ce înseamnă  că intenţia Rusiei este de a întoarce sistemul politic ce a existat trei secole, adică să controleze partea de nord a Mării Negre,  iar Turcia partea de sud”, a mai precizat prof.univ. dr. Adrian Cioroianu. 

Afacerea „Mistral”, un moment crucial

Marea Neagră are un rol important în politica Rusiei. De la Mamaia pe mare se ajunge direct în Georgia, considerată „un ghimpe în coasta Rusiei”, fapt confirmat şi războiul de cinci zile dintre ruşi şi georgieni din august 2008. Ajungând la acest pasaj, Adrian Cioroianu a adus în atenţie vizita [premierului] Putin, în Franţa, unde au semnat un contract prin care francezii vor să vândă nave de luptă. Rusia va cumpăra o navă clasa „Mistral” care [ar putea] fi folosită pentru atacurile de pe mare pe uscat. Importanţa acestei nave a fost însă descrisă de un ofiţer rus „dacă Rusia avea o astfel de navă în timpul războiului cu Georgia debarcarea nu se mai făcea în două zile ci în 40 de minute”. Odată cu achiziţionarea acestei nave se pare că Rusia va prelua şi tehnologia de producere.

Adrian Cioroianu, Sorin Damean, Constantin Dinulescu

Dumitru Otovescu (decan), Adrian Cioroianu, Sorin Damean

România îmbătrânită, într-o Europă care îmbătrâneşte

Prof.univ. dr. Adrian Cioroinau  şi-a încheiat conferinţa cu o provocare. El a spus celor prezenţi că „România este un stat îmbătrânit, într-o Europă care îmbătrâneşte, iar în 2040, acest continent va avea o treime din populaţie în vârstă de peste 60 de ani. Cum va arata această Europă în 10-20 de ani în contextul în care este înconjurată de statele musulmane au populaţie cu vârsta medie de până în 20 de ani, tineri revoluţionari?. Provocarea propusă este dacă Europa trebuie să adopte modelul imigraţionist [pus în practică de] SUA pentru a întineri populaţia şi a-şi menţine puterea, sau să evite un astfel de fenomen”.

Un volum despre noile tendinţe ale Rusiei

Ideile prezentate de prof.univ.dr. Adrian Cioroianu se pot regăsi şi în cel de al X-lea volum scris de acesta „Geopolitika Matrioşkăi. Rusia postsovietică în noua ordine mondială”, în care se vorbeşte despre Rusia de după 1990, când pare înfrântă, dar,  odată cu Vladimir Putin se schimbă, iese din şoc […].

Conducerea Societăţii de Ştiinţe Istorice din România – Filiala Dolj a anunţat, ieri, în deschiderea dezbaterii pe tema geopoliticii româneşti, că această întâlnire a pus bazele unui proiect, care prevede ca, în fiecare lună, să se organizeze la Universitatea din Craiova, dezbateri ştiinţifice cu personalităţi marcante.

Publicitate

3 martie 2010 - Posted by | Geopolitica, Intelo, Istorie | , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: