G E O P O L I T I K O N

Spectacolul ideilor pe hartă

15/mai/2010 „Rusia şi Ucraina îşi finisează calul troian transnistrean” – cotidianul.ro

Rusia şi Ucraina îşi finisează calul troian transnistrean

Razvan Ciubotaru

cotidianul.ro, 13 mai a.c.

După patru ani de embargou economic, preşedinţii rus şi ucrainean se pregătesc să anunţe ridicarea blocadei economice impuse Transnistriei şi să reconfirme menţinerea trupelor ruse în stânga Nistrului. Presa rusă vorbeşte de o reactivare a planului de federalizare a Republicii Moldova în preajma campaniei pentru alegerile anticipate.

Preşedintele ucrainian Viktor Ianukovici

Moscova şi noul regim prorus de la Kiev urmează să anunţe, săptămâna viitoare, ridicarea blocadei economice impuse Transnistriei, scrie “Nezavisimaia Gazeta”, citată de Ştirea Zilei. Potrivit unor surse din diplomaţia rusă, măsura va fi luată pentru cei circa 150.000 de cetăţeni ruşi şi 100.000 de ucraineni din Transnistria, “a căror soartă nu poate lăsa indiferente autorităţile Rusiei şi Ucrainei”. Prevederea va face parte dintr-o declaraţie comună, alături de reconfirmarea menţinerii trupelor ruse pe teritoriul republicii separatiste, un răspuns la propunerea Moldovei de înlocuire a militarilor ruşi cu o misiune UE de menţinere a păcii.

În condiţiile în care Rusia şi Ucraina sunt mediatori în procesul de reglementare a conflictului transnistrean, alături de OSCE, UE şi SUA, deciziile de mai sus reprezintă o lovitură pentru Chişinău. Produsele din Transnistria, în care este concentrată o mare parte din infrastructura industrială a Republicii Moldova, vor putea circula acum şi fără ştampila serviciilor vamale de la Chişinău, după un embargou impus începând din 2006 de fostul regim prooccidental de la Kiev. Securitatea frontierei cu Ucraina este asigurată de misiunea europeană EUBAM.

Schimbarea de regim de la Kiev va determina Rusia să revină la deja celebrul plan Kozak, privind federalizarea Moldovei. “În momentul de faţă, însă, lucrurile au şansa să evolueze în direcţia dorită de Kremlin. Şi, întrucât Uniunea Europeană are probleme proprii cu care se confruntă, nu se opune apropierii dintre Moscova şi Kiev. Astăzi există un moment prielnic pentru Moscova şi ea ar putea să se folosească de moment. Moscova şi-ar dori să revină la «Planul Kozak», iar preşedintele Ianukovici o susţine. Următoarea senzaţie poate fi susţinerea iniţiativelor Moscovei de către reprezentantul OSCE din partea Kazahstanului”, a declarat analistul german Alexandr Rahr, pentru “Nezavisimaia Gazeta”, preluată de publicaţia “Flux”.

Mai mulţi analişti şi politicieni români au susţinut ideea că Republica Moldova trebuie să renunţe la Transnistria dacă doreşte să se integreze în Europa. Europarlamentarul Adrian Severin vorbea despre o alegere între “transnistrizare” şi “europenizare”, în timp ce fostul ministru Adrian Cioroianu spunea că Transnistria este ca „o ghiulea de glezna Republicii Moldova”.

Informaţiile publicate de presa rusă vin în contextul în care Tiraspolul acuză Chişinăul de spionaj, prin intermediul jurnalistului Ernest Vardanean. Acesta este arestat şi a recunoscut, la televiziunea transnistreană, că a fost racolat de serviciile moldovene. Un comunicat oficial al Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) de la Chişinău arată că mărturiile lui Vardanean sunt o tentativă de dezinformare, menită să acrediteze “teza falsă a unui pretins scenariu de soluţionare în forţă a diferendului transnistrean”, să decredibilizeze SIS în relaţia cu instituţiile europene omoloage şi să reducă încrederea dintre locuitorii de pe cele două maluri ale Nistrului.

Publicitate

15 mai 2010 - Posted by | Geopolitica, Intelo | , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: