G E O P O L I T I K O N

Spectacolul ideilor pe hartă

01/dec/2009 Criza actuală, între stânga şi dreapta (II)

Timp de 7 zile, un dialog de 15 Q & A între Adrian Păunescu (poet, ex-senator socialist) şi Adrian Cioroianu (profesor de Istorie, ex-senator liberal) despre rădăcinile şi “morala” crizei economice actuale. Acest dialog informal (întrebările aparţin dlui A.P.) a fost prilejuit de o anchetă a revistei pe care dl Păunescu o conduce – EURAST.

Ziua 2/7

AP: 3. Seamănă ea cu celelalte crize care au scuturat societatea anterior?

AC: Da şi nu. Nu seamănă în sensul în care această criză nu mai este una a supraproducţiei (ca în 1929), ci a faptului că nimeni nu mai ştie acum care este preţul corect a ceea ce producem sau avem (după câţiva ani în care preţurile o luaseră razna în sus, umflate artificial de credite foarte uşor de obţinut).

Dar şi seamănă, în sensul în care orice criză are – paradoxal – şi părţi bune: ele cern mediul antreprenorial, răsplătind firmele stabile şi eliminându-le pe cele fragile. Probabil că există un oarecare “darwinism managerial” care face ca după o criză de amploare să rămână în picioare numai cei cu picioare foarte solide. Ne place sau nu, aşa au stat lucrurile şi în 1929-’33, când au fost firme în SUA care au prosperat – precum cei care au adus pe piaţă cauciucul sintetic, ţesătura de nailon etc. După criza petrolului din 1979, au apărut pe o piaţă americană zguduită “firmele de garaj” gen Microsoft – care au devenit apoi megafirme – sau companiile CNN sau FedEx, care au ajuns mărci planetare. Sunt convins că şi după această criză unii vor obţine beneficii. 

Publicitate

1 decembrie 2009 - Posted by | Intelo | , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: