G E O P O L I T I K O N

Spectacolul ideilor pe hartă

01/iul/2010 De astăzi (şi vreme de şase luni), Belgia asigură preşedinţia Uniunii Europene

O preşedinţie belgiană sub egida modestiei şi realismului

30 iunie a.c.| presseurop.eu

Pe 1 iulie, o Belgie încetinită va prelua ştafeta Spaniei la preşedinţia UE. Liderii politici belgieni sunt într-adevăr ocupaţi cu delicatele discuţii asupra formării noului guvern, după alegerile din 13 iunie, iar executivul încă în funcţiune, condus de Yves Leterme, se limitează la afaceri curente. Greu de a fi ambiţioşi în aceste circumstanţe, iată de ce, spune Le Soir , va fi vorba în Belgia „mai ales de management de rutină„.

Preşedinţia belgiană „nu va afişa obiective importante„, continuă ziarul: principala sa prioritate politică „va fi de a lăsa loc lui Herman Van Rompuy, preşedintele Consiliului European, şi lui Catherine Ashton, Inalta Reprezentantă pentru Afaceri Externe, pentru a le permite să existe pe deplin în noile lor funcţii„, prevăzute prin Tratatul de la Lisabona. O opţiune „periculoasă„, consideră ziarul, întrucât şefii de stat şi de guvern (reuniţi în cadrul Consiliului), au tendinţa de a dori să atenteze la competenţele Comisiei. „Până în prezent, fidelă tradiţiei ei, Belgia a respins „interguvernamentalul” şi a apărat „metoda comunitară„”, observă Le Soir pe această temă, dar pentru ziar, totuşi în ultimele luni, „a avut loc o uşoară aplecare. Nu este încă dramatic. Dar apărarea unui proiect european ambiţios impune Belgiei o mare vigilenţă în această privinţă. Preşedinţia belgiană va fi de asemenea judecată în funcţie de această atenţie„.

Ea va fi judecată şi asupra gestionării problemelor majore care o aşteaptă, dintre care principalul,  reaminteşte De Standaard, este summit-ul dintre UE şi ţările din Asia (ASEM), în 4 şi 5 octombrie la Bruxelles, „o ocazie unică de a plasa Belgia în centrul atenţiei„. Belgia va trebui, de asemenea, să urmeze ţelul „stabilităţii financiare„, necesare pentru a ieşi din criză; şi a face uitată, cu ocazia conferinţei asupra climatului din Cancun, în decembrie, slaba performanţă a Uniunii la summit-ul  asupra climatului de la Copenhaga anul trecut; precum şi punerea în aplicare a programului de la Stockholm privind crearea unui spaţiu european de securitate şi justiţie.

Publicitate

1 iulie 2010 - Posted by | Geopolitica, Intelo | ,

Un comentariu »

  1. […] din 13 iunie, iar executivul încă în funcţiune, condus de Yves Leterme, se limitează la […] Ultimele articole despre 1 Posted in NEWS Tags: 01/iul/2010, asigura, astăzi, Belgia, Europene., luni, preşedinţia, […]

    Pingback de 01/iul/2010 De astăzi (şi vreme de şase luni), Belgia asigură preşedinţia Uniunii Europene | WLE Daily News | 1 iulie 2010 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: