G E O P O L I T I K O N

Spectacolul ideilor pe hartă

18/apr/2010 După primul tur al alegerilor din Ungaria

Rezultate fără mari surprize

Luboš Palata

fragment din ziarul polonez Lidové noviny, 13 aprilie a.c.  |   preluat prin presseurop.eu

Simpatizanţi FIDESZ în seara primului tur, în 11 aprilie.

Simpatizanţi FIDESZ în seara primului tur, în 11 aprilie – foto AFP

Rezultatele primului tur al alegerilor nu au surprins în totalitate, dar suficient pentru a scoate din vocabularul nostru cuvântul „catastrofic„. FIDESZ-ul lui Viktor Orban a câştigat 53% din voturi. Prin urmare, deţine deja după prima rundă o majoritate subţire în Parlament. Totuşi, rămâne departe de cele 60 la 70% din voturi scontate. Socialiştii rămân pe scena politică, cu 20% din voturi. Este un rezultat foarte bun. Acesta recompensează munca serioasă condusă de guvernul socialist al lui Gordon Bajnai, cel puţin anul trecut, care a reuşit să scoată aproape  Ungaria din criza financiară şi economică, în ciuda reducerilor bugetare drastice ale căror efecte s-au repercutat dureros asupra nivelului de viaţă al multor maghiari. În sfârşit, o veste mare: socialiştii rămân prima forţă de opoziţie politică. Aşa-zisa „revoluţie” a sistemului politic maghiar nu va avea deci loc.

Cum era de aşteptat, Jobbik, partid neo-nazist, antisemit şi xenofob, a câştigat 15% din voturi. Desigur,  este un rezultat consecvent. Dar este departe de a fi şocant, în comparaţie cu rezultatele obţinute de grupurile extremiste din alte state ale Europei Centrale sau ale Uniunii Europene. Acest 15% nu este atât de alarmant, având în vedere situaţia delicată prin care trece în prezent Ungaria. Rezultatul corespunde este într-adevăr cu cel al alegerilor europene de anul trecut, ceea ce arată că numărul de suporteri ai extremei drepte din Ungaria stagnează. Iată de ce, înainte de a vorbi despre Ungaria ca un stat care ia vocea fascismului, cehii nu ar trebui să piardă din vedere numărul mare de voturi câştigat de 20 de ani de  comunişti în ţara lor, deoarece aceştia constituie, tot atât cât un partid ca Jobbik, o ameninţare pentru democraţie. Şi apoi, ar trebui să ne bucurăm, avem o ştire neaşteptată : noul partid ecologist de centru-stânga Politica poate fi şi altfel (Lehet Más a Politika), care poate fi considerat ca succesor al liberalilor sau al Forumului Democrat Maghiar, a intrat în Parlament cu 7% din voturi.

Al doilea tur al alegerilor poate aduce în continuare unele schimbări. Va consolida probabil partidul Fidesz. Dar deja un lucru este cert : putem spune că nicio catastrofă nu va avea loc în Ungaria. Ungaria rămâne în Europa Centrală. Şi nu este cazul să se vorbească de oaie neagră.

Publicitate

18 aprilie 2010 - Posted by | Geopolitica, Intelo | , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: