G E O P O L I T I K O N

Spectacolul ideilor pe hartă

16/apr/2010 Ieri a avut loc cea de-a IV-a şedinţă a Consiliului Consultativ al MAE

Consiliul Consultativ al MAE a discutat priorităţile în raport cu vecinătatea răsăriteană

după cotidianul.com, 15 aprilie a.c.

Priorităţile de politică externă în raport cu vecinătatea răsăriteană a României – aceasta a fost tema celei de-a patra reuniuni, ieri, a Consiliului Consultativ al MAE. Participanţii au convenit că e important ca actuala putere să vizeze creşterea schimburilor comerciale, inclusiv prin identificarea unor oportunităţi pentru mediul de afaceri român, dezvoltarea proiectelor energetice şi asigurarea securităţii şi stabilităţii regionale. Participanţii au apreciat caracterul deschis şi constructiv al dialogului în formatul Consiliului Consultativ şi s-a conturat ideea de a crea o Chatham House a României, un club informal în care să aibă loc asemenea reuniuni, pe teme de interes naţional.

Consiliul Consultativ reprezintă un for de dialog format din preşedinţii şi miniştrii de externe ai României de după 1990, în care sunt abordate teme de actualitate aflate pe agenda de politică externă. Prima reuniune a Consiliului Consultativ a avut loc în data de 10 iulie 2007.

La eveniment au participat, în calitate de membri ai Consiliului: Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Sergiu Celac, Adrian Năstase, Teodor Meleşcanu, Andrei Pleşu, Petre Roman, Mihai-Răzvan Ungureanu, Călin Popescu-Tăriceanu, Adrian Cioroianu, Lazăr Comănescu, Cătălin Predoiu şi Teodor Baconschi.

Chatam House, Institutul Regal de Relaţii Internaţionale, este o organizaţie internaţională independentă din Regatul Unit care are drept scop analizarea, cercetarea şi promovarea de soluţii la problemele internaţionale de interes major, atât la nivel regional dar şi la nivel global. Reprezentanţii săi sunt consultaţi de mass-media în privinţa problemelor internationale. Chatam House este şi denumirea celei mai severe reguli de confidenţialitate ce caracetrizează întâlnirile la care se dezbat chestiuni sensibile din domeniul relaţiilor internaţionale. Participanţii pot folosi informaţiile vehiculate, dar sub nici o formă nu au voie să dezvăluie identitatea, apartenenţa lectorilor şi a celorlalţi participanţi.

Publicitate

16 aprilie 2010 - Posted by | Geopolitica, Intelo | ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: