G E O P O L I T I K O N

Spectacolul ideilor pe hartă

27/nov/2009 „Good point, domnule preşedinte!”. Regele Spaniei şi pumnul lui Băsescu

Regele Spaniei şi pumnul lui Băsescu

(„good point”, dle preşedinte!)

Adrian Cioroianu

Din respect faţă de tematica acestui blog şi faţă de miile de cititori ce ne onorează, am ţinut aceste coloane relativ departe de campania electorală. Totuşi, pentru că parodia tinde să devină normă în societatea noastră (iar intelectuali precum Traian Ungureanu, Sever Voinescu ş.a. devin neo-aplaudaci), trebuie să recunosc faptul că evenimente recente – mai precis, stupefiantul filmuleţ difuzat aseară la TV[1] şi dezbaterile adiacente – mi-au clarificat o nelămurire pe care o aveam de ceva vreme.

Cu ani în urmă, pe cînd eram ministru, am avut un diferend cu preşedintele Băsescu şi cu ignobilul său purtător de cuvînt, Valeriu Turcan, pe marginea unui incident petrecut în urma unei vizite în Spania, în care-l însoţeam pe preşedinte. La Madrid, la finalul ceremoniei de primire, în timp ce se îndrepta spre apartamentele regale (repet, ceremonia se consumase!), regele Juan Carlos al Spaniei – un om admirabil de decomplexat, în comparaţie cu mulţi lideri de stat din istoria sau prezentul României – mi-a strigat, peste capul preşedintelui Băsescu, că „ziua noastră de naştere este cea mai bună” (întîmplător, regele este născut pe 5 ianuarie, ca şi mine).

Ştiam şi eu de această coincidenţă, drept care i-am răspuns regelui că „obviously, it is a very good one!” şi i-am arătat semnul excelsior (degetul mare al mîinii drepte ridicat în sus), care în culturile latine înseamnă „viaţă lungă / mai sus” etc. Ulterior, dl V. Turcan[2] le-a transmis ziariştilor români (dispuşi pe o platformă, mai departe) că eu i-aş fi strigat regelui „good point” (!?) şi că i-aş fi făcut „semnul ok”. Ceea ce m-a mîhnit n-a fost faptul că dl Turcan avea carenţe de caracter şi de cultură generală (asta bănuiam), ci că s-au găsit în suita preşedintelui Băsescu jurnalişti suficient de mercenari încît să preia aberaţia (primul cred că a fost de la „Cotidianul” – un detaliu care m-a mîhnit suplimentar, pentru că la acest ziar, patronat atunci de Ion Raţiu, am publicat şi eu la începutul anilor 90, pe cînd eram student). A doua zi (probabil la rugămintea ambasadorului Spaniei la Bucureşti, stupefiat şi el de interpretarea unor ziare româneşti), responsabilul cu protocolul de la Casa regală s-a adresat ziariştilor români, spunîndu-le că au dat o conotaţie aiuristică unui detaliu pe care regele Juan Carlos l-a găsit benign (inutil de adăugat că nici un ziar spaniol nu a vorbit despre „good point” sau „ok”). Nici un ziarist din delegaţie nu a clarificat nimic, de teamă, probabil, că dl Turcan îl va „uita” la următoarea deplasare prezidenţială. Nu mi-a rămas decît să le transmit dlor Băsescu şi Turcan că nu joacă fair (ceea ce dînşii ştiau deja) şi alte cîteva „amabilităţi”.

Acestea fiind faptele, trebuie să spun – cu umorul de rigoare în asemenea clipe incinse (şi contondente) – că imaginile din celebrul filmuleţ de aseară mi-au clarificat, totuşi, ceva. Dacă acel filmuleţ este falsificat, înseamnă că dl Băsescu se enervase la Madrid doar pentru faptul că regele Juan Carlos mi se adresase efectiv peste capul său, aproape ignorîndu-l pe dînsul. Dacă acel filmuleţ este însă adevărat, nu-i exclus ca dl Băsescu să se fi supărat pe mine pentru că, în loc să-i transmit un excelsior, nu i-am tras regelui una repezită în barbă.


[1] Spun „stupefiant”, pentru că el este extrem de grav şi dacă-i adevărat, şi dacă-i falsificat.

[2] Care moştenea de la soţia sa o mare simpatie pe invers pentru mine, din motive ce nu contează aici.

Publicitate

27 noiembrie 2009 - Posted by | Intelo | , , , , , ,

5 comentarii »

 1. prea subtil. de ce va folositi de acest eveniment media pentru a va arata resentimentul? nu intelegeti ca asta este SCOPUL filmuletului??? EMOTIA resentimentarilor este scopul…Fiti barbat! Ignorati. Nu e treaba barbateasca sa DAI in cineva care deja este lovit.Cu stima!

  Comentariu de heraasku | 27 noiembrie 2009 | Răspunde

 2. mai huskey – cum va mai ascundeti voi, baseii, si cum o mai dati la intors! De ce nu recunoasteti mai bine ca Base a gresit, ca l-a lovit pe amaratu de baiat, uita-te cum domnu de langa copil, din stanga copilului, dar si ala din dreapta se uita ambii dupa el cand minoru o incaseaza! Kiar n-aveti jena? Ce manipulare? Care trucaj? Voinesculeeeeee! Ungureneeeeeee! FelixTatareeeee! Nu va e rusine deloc? K lu Base nu i-e.
  casper-asper

  Comentariu de casper-asper | 27 noiembrie 2009 | Răspunde

 3. Penibil. Nu-mi vine sa cred. Cum sa spui ca este un fals? Si eu am crezut ca baiatul este copilul femeii, ea vorbea ca are un copil habdicapat, chiar am crezut aseara ca parshivul Base a lovit un biet baietel cu probleme. Dar oricum, gestul este JENANT! Base, te-am votat in 2004, fa bine si recunoaste, nu te mai fa de ras, te vor vedea oamenii si peste 100 de ani si te vor blestema copiii copiilor nostri! Rusine!
  Mara

  Comentariu de nu-mi-vine-sa-cred | 27 noiembrie 2009 | Răspunde

 4. Emotia este scopul. A reusit cat a reusit. Mai mult nu se poate.

  Comentariu de heraaskuortodox | 27 noiembrie 2009 | Răspunde

 5. Domnule Cioroianu,

  Explicatia tamtamului facut de ziaristi si a interpretarii rautacioase a gestului si cuvintelor dvs.rezida in invidie si in neputinta de a recunoaste superioritatea cuiva.E mai usor sa improsti cu noroi decat sa incerci sa te compari la modul obiectiv cu cineva mai bun ca tine.Ii complecsati,domnule Cioroianu, atat pe ziaristi cat si pe oamenii politici(inclusiv pe fostii colegi de partid) prin tinuta dvs. morala si intelectuala.Si apoi sunteti un barbat foarte frunos si carismatic.
  Am observat ca in perioada in care ati fost ministru, erati atacat foarte des de Mircea Badea,in emisiunea lui.M-am intrebat de ce.Cred ca am gasit si explicatia :Nu avea ce cusur sa va gaseasca si atunci le inventa.Nu va suporta din cauza narcisismului sau de macho frustrat.Erati cu mult deasupra lui si mai ales frumos,iar el nu poate sa accepte asta. Pur si simplu!
  Exista din pacate si barbati cu comportament de femei de duzina.Inclusiv amicul Orban.Si astuia ii rascoleati orgoliul lui de mare barbat.
  Desi sunt o sustinatoare a PNL-ului,omul asta nu mi-a placut niciodata.Imi amintesc ca atunci cand candida la Primaria Bucurestiului,problema lui cea mai mare era ca ,in caz de un rezultat la alegeri , in favoarea sa ,nu va mai avea timp sa joace bridge.
  Care au cei doi oameni curati si adevarati din PNL care au fost eliminati prin tertipuri? Dvs. si Mona Musca.Ce sa spun ?!!, am facut curatenie in politica romaneasca si mai ales in PNL.Ne-am debarasat de un ministru de externe prea dezinhibat pentru prostimea politica si de o informatoare „veroasa”.Cum mai stim noi, romanii, sa facem din tantar armasar si mai ales din alb negru ,cu orice pret!
  A propos, daca infiintati Partidul profesorilor, ma inscriu si eu.
  Capul sus,domnule Cioroianu !Nu v-am meritat.Noi avem nevoie de un ministru de externe scortos ,insipid,incolor,inodor.
  Sa auzim numai bine si sa speram ca Bunul Dumnezeu ne va ajuta sa dobandim si noi un strop de bun simt.

  Comentariu de Marilena | 30 mai 2011 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: