G E O P O L I T I K O N

Spectacolul ideilor pe hartă

16/dec/2009 Fostul ministru de externe israelian, dna Ţipi Livni – subiect al unui ordin de arestare?

(În mod normal – şi cred că cititorii G E O P O L I T I K O N  vor înţelege acest lucru – am deseori un sentiment de solidaritate cu miniştrii de Externe pe care i-am cunoscut. Pe doamna Ţipi Livni nu numai că am cunoscut-o – ea are încă aprecierea mea. În cursul unei vizite în Isreal, am avut ocazia unui mic dejun „de lucru” cu domnia sa, într-un hotel din Tel Aviv pe ferestrele căruia se vedea, fremătînd, Marea Mediterană. Am avut o discuţie relativ lungă şi mai mult decît cordială despre toate problemele momentului acela – şi cred că puţini sînt oamenii politici din Israel care să aibă o perspectivă mai echilibrată şi mai constructivă decît dna Livni în ceea ce priveşte relaţiile dintre Israel şi palestinieni în special, şi despre Israel şi lumea arabă în general. Drept care recentul act emis la Londra îmi provoacă o mare surpriză – iată de ce G E O P O L I T I K O N  redă aici articolul unui ziar de limbă română din Tel Aviv, în măsură să lămurească problema cititorilor noştri – Adrian Cioroianu)

Netaniahu: „Ordinul de arestare contra lui Ţipi Livni este absurd”

Ordinul de arestare emis la începutul acestei săptămîni în Marea Britanie, împotriva conducătoarei opoziţiei israeliene (şi preşedintă a partidului Kadima), Ţipi Livni, a cutremurat din temelii relaţiile diplomatice dintre ţara noastră şi…. „perfidul Albion”. 

Ştirea despre emiterea ordinului de arestare i-a parvenit deputatei Ţipi Livni înaintea vizitei oficiale pe care urma să o întreprindă la Londra, la începutul acestei săptămîni. Ordinul de arestare, emis de către un judecător englez, specifica faptul că fostul ministru de externe pe perioada operaţiei „Oferet Ieţuka” (desfăşurată în Gaza, cu un an în urmă), Ţipi Livni, „s-a făcut vinovată de crime împotriva umanităţii”!?! 

Luni dimineaţa, purtătorul de cuvînt al conducătoarei opoziţiei, Ţipi Livni, a anunţat că aceasta şi-a anulat vizita la Londra, dar nu pentru că s-ar teme de ceva, ci pentru că are obligaţii şi întîlniri care solicită prezenţa sa în Israel. 

Primul ministru Beniamin Netaniahu a declarat că priveşte cu foarte multă gravitate faptul că în Anglia a fost emis un mandat de arestare contra unui fost ministru de externe al statului nostru. „Nu vom permite ca soldaţilor noştri şi comandanţilor lor, care apără cu cinste, abnegaţie şi bravură populaţia civilă din Israel de terorişti cruzi şi periculoşi – să li se impute «crime împotriva umanităţii»”. 

Beniamin Netaniahu a adăugat că „ordinul de arestare împotriva conducătoarei opoziţiei, Ţipi Livni, este absurd” 

Deputatul Şaul Mofaz (Kadima) şi-a exprimat părerea că în urma celor întîmplate, Israelul trebuie să-l recheme pe ambasadorul nostru la Londra, deocamdată pentru o discuţie cu acesta asupra celor mai potrivite căi de a acţiona. 

Ministrul de externe al Angliei, David Miliband, şi-a exprimat regretul pentru cele petrecute. Ieri, David Miliband i-a telefonat personal preşedintei partidului Kadima, Ţipi Livni, prezentîndu-i regretele sale. „Vom acţiona cu hotărîre în vederea schimbării legii care permte emiterea unor mandate de arestare care creează asemenea situaţii imposibile”, a declarat ministrul de externe al Angliei ambasadorului israelian la Londra. 

În cadrul unei întîlniri „între patru ochi” cu ambasadorul israelian, ministrul de externe britanic a subliniat că ţara sa acordă o extrem de mare importanţă relaţiilor strategice cu Israelul şi a adăugat că preconizează o întrevedere cu omologul său israelian, Avigdor Lieberman. 

Amintim că legea privind dreptul arestării pe teritoriul Angliei a unor persoane care s-au făcut vinovate de „crime împotriva umanităţii” a fost adoptată ca măsură împotriva unor criminali de război nazişti. Această lege este folosită acum în mod abuziv de către avocaţi şi jurişti în slujba unor elemente propalestiniene. Ministerul de externe israelian a adresat ambasadorului britanic la Tel Aviv un protest vehement faţă de cele petrecute. 

Publicitate

16 decembrie 2009 - Posted by | Geopolitica, Intelo | , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: