G E O P O L I T I K O N

Spectacolul ideilor pe hartă

15/iun/2010 România – cu doar o jumătate de procent înaintea R. Moldova la indicatorul legat de dezvoltatea sectorului privat (!)

Mark Gitenstein: „România trebuie să îşi lărgească sectorul privat”

Cătălina Mihai (Adevărul, 15 iunie a.c.)

Ambasadorul SUA a remarcat, cu ocazia împlinirii a 130 de ani de relaţii bilaterale, că lipsa oportunităţilor economice îi obligă pe români să-şi părăsească ţara. Românii ar trebui să-şi poată îndeplini visele în propria ţară, „nu la 8.000 de kilometri depărtare”, a declarat ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, remarcând că lipsa oprtunităţilor economice reprezintă (…) un motiv de a părăsi România. (…)

Diplomatul american a identificat şi una dintre carenţele care trebuie îndreptată pentru ca ţara noastră să devină „o democraţie eficientă susţinută de o piaţă liberă activă, transparentă şi eficientă”. România nu trebuie să îşi reducă doar deficitul, aşa cum i-a cerut Fondul Monetar Internaţional, ci „să îşi lărgească sectorul privat”.

22% din români lucrează la privat

În România, doar 22% din populaţie lucrează în sectorul privat, faţă de 43% în Germania, 40% în Slovenia sau 36% în Ucraina. „România este cu doar jumătate de procent înaintea Moldovei, care abia începe să îşi dezvolte economia de piaţă”, a mai remarcat ambasadorul american.

Mark Gitenstein a adăugat că Ambasada SUA se implică în sprijinirea sectorului privat, ajutând companiile din ţara sa şi susţinând un mediu de afaceri benefic companiilor americane şi româneşti.

„Pentru aceasta este nevoie de un sistem juridic transparent, lipsit de corupţie şi de un guvern care să ia decizii previzibile şi raţionale”, a explicat el. (…)

15 iunie 2010 - Posted by | Intelo | , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un comentariu