G E O P O L I T I K O N

Spectacolul ideilor pe hartă

10/mart/2010 Societatea Timişoara a primit Premiul GDS pe anul 2009

… propunerea prof. Adrian Cioroianu, ca Societatea Timişoara să primească Premiul GDS pe anul 2009, a întrunit cel mai mare număr de voturi printre membrii Grupului pentru Dialog Social. Şedinţa de premiere şi o dezbatere despre Proclamaţia de la Timişoara a avut loc ieri seară, la sediul GDS. – EURAST

  Societatea Timisoara a primit Premiul Grupului pentru Dialog Social pentru anul 2009

Actualitate - Societatea Timisoara a primit Premiul Grupului pentru Dialog Social pentru anul 2009
România liberă online, marti, 09 Martie 2010
Societatea Timisoara a primit, marti, Premierul Grupului pentru Dialog Social pe anul 2009, la 20 de ani de la publicarea „Proclamatiei de la Timisoara”, in cadrul unei dezbateri care a avut loc la sediul GDS, discutiile purtandu-se pe marginea Proclamatiei, a lui Ion Iliescu si a Legii lustratiei. Dezbaterea de marti, de la sediul Grupului pentru Dialog Social (GDS) a fost moderata de fostul ministru al Afacerilor Externe, Adrian Cioroianu. Discutiile s-au purtat intre membri ai Societatii Timisoara si reprezentanti ai GDS, principala tema a dezbaterilor fiind punctul 8 al Proclamatiei de la Timisoara, care vorbea, inca de la momentul lansarii acesteia, pe 11 martie 1990, despre Legea Lustratiei.

Dupa cum transmite NewsIn, premiul GDS a fost inmanat de presedintele Consiliului de Administratie al Grupului, Radu Filipescu, fiind acceptat de presedintele Societatii Timisoara, Florin Mihalcea. Dezbaterile pe tema Legii lustratiei au fost initiate de moderatorul Adrian Cioroianu, care a amintit traseul sinuos al Legii Lustratiei prin Parlament, punctand faptul ca, desi proiectul de lege a trecut de Senat, a fost blocat ulterior in Camera Deputatilor. Problema dezbatuta in cadrul discutiilor s-a referit la actualitatea si necesitatea, la 20 de ani de la Revolutia din decembrie 1989, a unei legi a lustratiei.

Primul care a luat cuvantul a fost membrul GDS Andrei Oisteanu, care a punctat rezerva romanilor din ultimii 20 de ani in a condamna comunismul si crimele acestui regim. De asemenea, Oisteanu a salutat decizia de marti a Guvernului de a desecretiza si restul documentelor armatei din dosarul Revolutiei, spunand ca este un pas important in descoperirea adevarului in legatura cu intamplarile din acea perioada. Pe de alta parte, Oisteanu a spus ca ar fi absurd ca Ion Iliescu sa mai fie lustrat la 20 de ani de la revolutie, dar ca, in ciuda acestui fapt, Proclamatia de la Timisoara si-a atins scopul, jucand rolul de „text constitutional” pentru societatea civila din Romania.

Florin Mihalcea, presedintele Societatii Timisoara, a spus, la randul sau, ca membrii asociatiei sunt onorati de premierul primit din partea GDS. Mihalcea a reluat ideea legata de necesitatea adoptarii unei Legi a lustratiei, nu numai la nivel politic, vorbind si despre posibilitatea de a infiinta un tribunal pentru condamnarea crimelor comunismului. Pe de alta parte, Florin Mihalcea a blamat faptul ca Legea lustratiei a devenit subiect de campanie electorala, facandu-se vorbire despre acest subiect doar in preajma alegerilor de orice fel.

In cadrul dezbaterilor de marti, de la GDS, a mai luat cuvantul, din partea GDS, Andrei Cornea, iar din partea Societatii Timisoara au vorbit membrii fondatori Viorel Oancea si Oscar Berger, editor al ziarului „Timisoara”, care au vorbit, si ei, despre lustratie, despre trimiterea in judecata a responsabililor pentru crimele revolutiei, despre fostele guvernari, precum si despre cea actuala, dar si despre cazul lui Marian Clita, condamnat pentru uciderea disidentului Gheorghe Ursu. La dezbaterea de marti a fost prezent si presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989, Teodor Maries, care i-a felicitat pe cei de la Societatea Timisoara pentru premierul primit din partea GDS, reamintind impactul pe care l-a avut Proclamatia in tara, in special punctul 8, cel referitor la lustratie.

Publicitate

11 martie 2010 - Posted by | Intelo | , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: