G E O P O L I T I K O N

Spectacolul ideilor pe hartă

11/apr/2010 Despre Lech Kaczynski, văzut mai de aproape – şi despre politica Poloniei, acum

Despre Lech Kaczynski, văzut mai de aproape

Polonia şi-a impus punctul de vedere,   prin preşedintele Lech Kaczynski (la mijloc),  la summitul NATO de la Bucureşti

– fotografia reprodusă în Adevărul surprinde delegaţia Poloniei la summit-ul NATO de la Bucureşti. În stânga imaginii (în spatele preşedintelui Kaczynski) este ministrul de Externe Radek Sikorski.

Adrian Cioroianu povesteşte ce impresie i-a lăsat liderul Poloniei cu ocazia câtorva întâlniri la nivel înalt.

Magda Crişan

– ziarul Adevărul, 10 aprilie a.c.

„L-am cunoscut pe liderul de la Varşovia, Lech Kaczynski.  L-am întâlnit ca ministru de Externe la mai multe summituri la Bruxelles în 2007 şi un an mai târziu, în aprilie, la Reuniunea NATO de la Bucureşti”, spune Adrian Cioroianu.

„Preşedintele era un om admirabil din multe puncte de vedere, chiar dacă partizanii şi adversarii săi deplângeau faptul că era foarte încăpăţânat. Fără îndoială era un om care credea cu tărie în anumite valori. Valori de la care nu a făcut rabat niciodată. Se ştie că preşedintele era exigent, încăpăţânat”, îşi aminteşte fostul şef al diplomaţiei române.

Teoriile conspiraţiei vor înflori

Cioroianu crede că prăbuşirea avionului prezidenţial va da naştere unei întregi teorii conspiraţioniste. „Dat fiind vorba de un preşedinte cum a fost cel al Poloniei, cunoscut proamerican, lumea va specula mult pe tema cauzei prăbuşirii avionului, a locului în care s-a întâmplat tragedia”, precizează fostul ministru de Externe.

La nivel de politică internă, spune Cioroianu, Polonia nu va avea de a face cu o criză. El susţine însă că este foarte posibil ca orientarea de dreapta, discursul radical al căror reprezentant era liderul de la Varşovia să cunoască o oarecare creştere în popularitate.

„S-ar putea să asistăm la un anumit discurs radical bazat pe teoria conspiraţiei, ce ar putea să transforme cele întâmplate într-un mesaj politic”, explică fostul ministru de externe.

Tragedia nu va fi politizată

Jurnalistul polonez Tomasz Kluz trece în revistă, pentru cititorii „Adevărul”, situaţia politică cu care Varşovia se va confrunta în următoarele luni.

Jurnalistul Tomasz Kluz, corespondent al postului de radio public polonez în România, susţine că tragedia în care a murit preşedintele polonez nu va fi speculată politic. „Întreaga clasă politică din Polonia este traumatizată. Ar fi un semn al nesimţirii politice dacă oricare dintre politicieni ar instrumentaliza moartea lui Kaczynski. Alegătorii din Polonia nu ar ierta un asemenea gest”, explică Kluz.

Cu toate acestea, crede ziaristul, soarta „Partidului Dreptate şi Justiţie” este pecetluită. Formaţiunea nu era populară în sondajele făcute pentru alegerile programate în toamnă, iar moartea membrilor marcanţi ai partidului, a apropiaţilor lui Kaczynski precum guvernatorul Băncii Centrale nu face decât să mai dea o lovitură formaţiunii.

Fratele, candidat la anticipate

Jurnalistul polonez aminteşte că funcţia de preşedinte interimar a preluat-o deja preşedintele Camerei inferioare a Parlamentului polonez, Bronislaw Komorowski. El este şi candidat oficial al partidului liberal Platforma Civică la alegerile prezidenţiale următoare. Conform Constituţiei poloneze, alegerile prezidenţiale anticipate vor fi organizate peste două luni şi jumătate. 

„Intuiţia îmi spune că din partea Partidului Dreptate şi Justiţie va candida Jaroslaw Kaczynski, fratele preşedintelui decedat şi fost premier”, spune Tomasz Kluz. Ziaristul nu crede însă că decesul preşedintelui va fi un atu la alegeri pentru fratele acestuia. „Polonezii sunt foarte pragmatici. Ei fac diferenţa între persoană şi politica pe care o promovează aceasta”. 

Prin urmare, susţine Kluz, sondajele de opinie pentru alegerile programate înainte de tragedie, în toamnă, şi care îl arătau câştigător din primul tur pe adversarul lui Lech Kaczynski, nu se vor modifica radical. 

„Fiind vorba de un preşedinte cum a fost cel al Poloniei, cunoscut proamerican, lumea va specula mult pe tema cauzei prăbuşirii avionului, a locului în care s-a întâmplat tragedia.” – Adrian Cioroianu (foto: Adevărul)

Interimat

Preşedintele Camerei inferioare a Parlamentului polonez,  Bronislaw Komorowski, va asigura interimar funcţia de şef al statului. Potrivit Constituţiei poloneze, alegerile prezidenţiale  anticipate vor fi organizate peste două luni şi jumătate.

________________________

Secvenţe din filmul în care au jucat, în copilărie, fraţii Kaczynski

11 aprilie 2010 - Posted by | Geopolitica, Intelo, video | , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un comentariu