G E O P O L I T I K O N

Spectacolul ideilor pe hartă

08/dec/2009 Secera şi ciocanul, muncitorul şi kolhoznica – din nou pe piedestal

Moscova: muncitorul şi kolhoznica din nou pe piedestal

– statuia Verei Muhina din 1937, restaurată şi mai înaltă, expusă din nou –

Adrian Cioroianu

Vineri, 4 decembrie a.c. s-a produs evenimentul: celebra statuie a muncitorului (purtînd ciocanul) şi kolhoznicei (ridicînd secera), unul dintre simbolurile Moscovei din anii comunismului (şi emblemă a fostei case de film sovietice Mosfilm) a fost re-expusă în aer liber – într-un mare centru de expoziţii din Moscova, din N-E oraşului. Statuia a fost dislocată în 2003, în vederea restaurării – ceea ce între timp s-a consumat. Înaltă de cca. 60 de metri, statuia va fi iarăşi vizibilă din multe colţuri ale oraşului – spre mîndria multor moscoviţi, pentru care statuia, în ciuda istoriei şi conotaţiei sale politico-ideologice, rămîne semnul unor vremuri în care Rusia/URSS era o superputere.

foto RIA NOvosti

foto: RIA Novosti

Statuia, proiectată de artista sovietică Vera Muhina, a fost pentru prima dată expusă la Paris, cu ocazia Expoziţiei mondiale din 1937 – unde a şi obţinut unul dintre marile premii ale ediţiei. Ulterior, statuia a fost adusă la Moscova (în 1939) şi a devenit unul dintre simbolurile cele mai reprezentative ale epocii staliniste.

În mod curios (sau nu, dată fiind propehensiunea sistemului Putin de a reactiva unele simboluri ale stalinismului – precum imnul de stat sau decoruri de staţii de metrou), recenta re-inaugurare a statuii (pe 4 decembrie) a fost interpretată de unii observatori ca fiind o „coincidenţă” dorită cu apropiata în timp aniversare a fostei Constituţii „staliniste” (din 6 decembrie 1936).

Statuia, din oţel masiv (trimitere implicită la numele lui Stalin), are o înălţime de 24 de metri, iar noul postament – de cca. 35 de metri – pe care a fost pusă este chiar mai impunător decît cel original. Întregul complex expoziţional de la baza statuii va putea găzdui 5000 de oameni şi are o suprafaţă de 8000 de metri pătraţi.

Cum probabil era de aşteptat – dată fiind eterna suspiciune de corupţie ce marchează încă mentalitatea cetăţeanului rus la adresa politicienilor & administratorilor –, re-expunerea statuii a fost sursa unor întrebări legate de interesul financiar al unor edili: munca de restaurare a statuii şi de construcţie a piedestalului nou a costat cca 3 miliarde ruble (cca 75 milioane euro) şi a fost încredinţată unei firme bănuite ca aparţinînd Elenei Baturina, întreprinzătoarea soţie a primarului Moscovei, Iuri Lujkov.

Publicitate

8 decembrie 2009 - Posted by | Geopolitica, Intelo, Istorie | , , , , , ,

2 comentarii »

  1. Ne razboim cu statuile ?!… Aceasta statuie este o opera de arta si nu este vinovata de simbolurile ideologice care i-au fost atribuite. In al doilea rand, as retine simbolistica civica, mai degraba, dect pe cea ideologica. Intr-o lume profund divizata (pe alocuri chiar salbatica), ne aminteste de talpa oricarei tari, pe care o reprezinta muncitorii si taranii. Sa admiram opera si sa reflectam la mesajul ei civic !

    Comentariu de it | 8 decembrie 2009 | Răspunde

    • it,
      ceea ce spui este o perspectivă. sigur, nu trebuie să ne războim cu statuite (în România, acest lucru s-a întîmplat adeseori), dar nici nu sînt foarte convins de „simbolistica civică” a statuii în speţă. cît priveşte „mesajul ei civic”, care crezi că era el în 1937 şi care ar putea fi astăzi?
      best,
      adrian c.

      Comentariu de EURAST Center | 14 decembrie 2009 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: