G E O P O L I T I K O N

Spectacolul ideilor pe hartă

06/mai/2010 Festivalul Internaţional SHAKESPEARE, la Craiova şi Bucureşti

Festivalul Internaţional SHAKESPEARE, la Craiova şi Bucureşti

Luana Pleşea – 03 mai a.c., prin euranet.eu

 

    A VII-a ediţie a unui festival cunoscut deja şi foarte apreciat de oameni de teatru din întreaga lume a fost organizată de Fundaţia „William Shakespeare” şi Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova sub titulatura „Constelaţia Hamlet”.

Fondat în 1994 şi desfăşurat iniţial la Craiova, apoi şi în Bucureşti, Festivalul Internaţional Shakespeare s-a impus încă de la prima ediţie printre festivalurile internaţionale de gen. Reputatul critic teatral Paul Taylor, comparând ediţia inaugurală a Festivalului Internaţional Shakespeare de la Craiova, la care a participat în 1994, cu Festivalul Shakespeare de la Londra, organizat de celebra Royal Shakespeare Company, scria în „The Independent”: „Într-adevăr, Festivalul de la Craiova a contribuit la scoaterea în evidenţă a calităţii inferioare a manifestării de la Londra. Spectacolele prezentate la Craiova au avut din abundenţă acele calităţi care au lipsit, din toate punctele de vedere, spectacolelor de la Londra”. Paul Taylor îşi manifesta la acea dată regretul că „uimitorul spectacol” al regizorului român Silviu Purcărete, „Titus Andronicus”, nu a putut fi prezentat şi în cadrul festivalului de la Londra, pentru că nu s-a găsit o sală potrivită, considerând că acesta ar fi dominat calitativ tot ce s-a văzut în festivalul londonez.

„Au luat-o razna vremurile./ Cine, spre a le-ndrepta, m-a hărăzit/ Pe mine?” („Hamlet”, actul I, scena 5) Acesta este motto-ul sub care se desfăşoară toate manifestările cuprinse în amplul program al Festivalului: spectacole, concerte, ateliere pentru studenţi, sesiunea de shakespeareologie, seminarul de shakespeareologie şi traductologie, lansările de carte. După cum au declarat organizatorii, este prima manifestare festivalieră dedicată în totalitate celui considerat de mulţi cel mai important text al literaturii dramatice universale. Un text al cărui personaj principal capătă o viaţă dincolo de pagini şi este cunoscut chiar şi de către cei care nu l-au citit pe Shakespeare.

Aşadar, a VII-a ediţie a Festivalului Internaţional Shakespeare şi-a înscris în program câteva dintre cele mai valoroase şi inovatoare viziuni regizorale asupra textului „Hamlet”. Celebrul regizor german Thomas Ostermeier, directorul Teatrului Schaubuhne din Berlin, a prezentat publicului român o montare care a avut deja un puternic impact internaţional, în ţările în care a fost jucată, cu un Hamlet diferit de eroul romantic obişnuit. Un loc aparte în program îl ocupă „Hamlet”-ul regizat de Elizabeth LeCompte la compania americană „The Wooster Group”, considerată chiar, la ora actuală, cel mai faimos teatru de avangardă al lumii. Publicul român şi invitaţii din străinătate au mai putut urmări, printre altele, şi viziunile regizorale ale lui Oskaras Korsunovas cu Teatrul Municipal din Vilnius, Monica Pecikiewicz cu Teatrul Polski din Wroclaw, precum şi antologicul spectacol al lui Eimuntas Nekrosius de la Teatrul Meno Fortas din Vilnius. De asemenea, faimosul regizor american Robert Wilson a organizat o întâlnire-spectacol, cu exemplificări din „Hamlet – un monolog”, o versiune personală creată în 1995, cu el însuşi ca unic interpret nu doar al lui Hamlet, ci şi al celorlalte personaje.

În festival participă şi două producţii româneşti: „Hamlet”, în montarea realizată de regizorul Laszlo Bocsardi la Teatrul Metropolis din Bucureşti şi „Pyramus & Thisbe 4You”, de la Teatrul Odeon, tot din Bucureşti, în regia lui Alexandru Dabija. Inspirată din scena meşteşugarilor din „Visul unei nopţi de vară”, „Pyramus & Thisbe 4You” va fi prezentată la finalul festivalului, pe 9 mai, ca un preambul al ediţiei din 2012, organizată sub titulatura „Lumea-i un teatru, noi suntem actorii”.

A VII-a ediţie a Festivalului Internaţional Shakespeare se desfăşoară la Craiova şi Bucureşti în perioada 23 aprilie – 9 mai.

Publicitate

6 mai 2010 - Posted by | arta, Intelo | ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: