G E O P O L I T I K O N

Spectacolul ideilor pe hartă

18/mai/2010 Rusia şi prezenţa navelor flotei SUA la Marea Neagră (3/4)

Aleksandr Dugin – „Rusia respinge prezenţa navelor flotei SUA în Marea Neagră”

– interviu realizat de Gabriela Ioniţă

Aleksandr Dughin Gelyevich  – cunoscut politolog şi unul dintre cei mai populari ideologi ai expansionismului şi naţionalismului rus. Asociat în multiple rânduri apropiaţilor Administraţiei de la Kremlin şi cu relaţii strânse în cadrul Forţelor militare ruse, A. Dugin este liderul Partidului Eurasia şi creatorul şcolii ruse moderne de geopolitică.

(3/4)

GI: – Prin vocea premierului Putin, Rusia şi-a înăsprit discursul la adresa Iranului. Apoi a revenit la sentimente mai bune. După care iar s-a încruntat… Care este viziunea reală ? Sau vorbim doar de o atitudine de moment în contextul recent încheiatelor negocieri pentru START 2 ? Vorbim de un tratat important în care fiecare argument a contat.

AD: – Problema nucleară iraniană e de natură să îngrijoreze mulţi lideri de state. Dar eu cred că Rusia nu are nici un motiv pentru a sprijini Vestul în atitudinea anti-iraniană. Iranul este mai degrabă un aliat geopolitic al Rusiei. Dimpotrivă, NATO e logic să fie privit ca un inamic posibil. Aceasta explică atitudinea ambivalentă a Rusiei. Rusia a avut argumentele sale în cadrul negocierilor pentru START 2. În acelaşi timp Moscova priveşte cu atenţie desfăşurarea evenimentelor în dosarul iranian. Însă o decizie de sancţionare a aliatului nostru strategic, Iranul, va exista doar dacă există şi probe concludente. Iranul este un prieten. S-ar putea transforma într-un prieten nuclear. Deci, o relaţie asemeni celei dintre Statele Unite şi Israel. Israelul este prieten al SUA şi are arme nucleare. Cum este, de asemenea, şi Pakistanul. Ori pentru echilibru e necesar să existe simetrie.

GI: – Pentru că am amintit de START 2 – s-a spus că supărarea Rusiei privind amplasarea elementelor scutului anti-racheta în Europa de Est a fost clamată doar pentru a fi utilizată în cadrul negocierilor. Oficialii americani susţin că Rusia ştia de anul trecut unde vor fi noile locaţii ale elementelor scutului şi că nu au existat obiecţii la momentul respectiv. Iar recent, secretarul de stat Hillary Clinton a spus că acestea sunt lucruri net diferite şi nu se condiţionează una pe alta. Dvs. cum vedeţi acest aspect ? Se simte Rusia ameninţată cu adevărat ?

AD: – Da, Rusia se simte ameninţată de faptul că NATO continuă să se deplaseze continuu spre Est de la sfârşitul deceniului 8. Orice pas al NATO în această direcţie este de natură să confirme că preocupările şi îngrijorarea noastră sunt rezonabile. Nimeni nu poate să ne convingă că toate acestea sunt intenţii prietenoase. Un gest cu adevărat prietenos a fost făcut de Gorbaciov prin dizolvarea Pactului de Varşovia. Ce a urmat ? Înaintarea NATO spre Est. Acesta este un gest neprietenos şi în mod corect perceput ca o agresiune. Toate celelalte iniţiative ar trebui să fie privite şi analizate din această lumină. (va urma)

Publicitate

18 mai 2010 - Posted by | Geopolitica | , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: