G E O P O L I T I K O N

Spectacolul ideilor pe hartă

10/mai/2010 Revenim asupra contractului Kiev – Moscova privind flota rusească la Marea Neagră

Flota rusească încinge spiritele la Kiev

Marius Baloş

Recenta ratificare a acordului dintre Ucraina şi Rusia, semnat la 21 aprilie a.c. de către preşedinţii Viktor Yanukovici şi Dmitri Medvedev, care prevedere prelungirea prezenţei flotei ruseşti în Marea Neagră prin baza din Crimeea pe încă 25 de ani, pînă în 2042, a fost primită cu aplauze-n picioare de categorica majoritate a deputaţilor din Duma rusească, 410 din cei 450 de deputaţi votînd in favoarea acestei ratificări. În schimb, dacă la Moscova se deschideau şampaniile, la Kiev situaţia devenea pe parcursul zilei de marti, 27 aprilie, tot mai tensionată, odată cu votarea mai sus-numitei înţelegeri de către 236 de deputaţi, număr suficient pentru validare.

G E O P O L I T I K O N  a mai publicat: Scandalul din Parlamentul Ucrainei – şi consecinţele pentru România, R. Moldova, Marea Neagră

by Dilem, 2010 – tv5.org

Sesiunea parlamentară din Rada ucraineană a început cum nu se poate mai prost pentru deputaţii Partidului Regiunilor, nevoiţi să evite pentru început cîteva mii de susţinători ai Opoziţiei, adunaţi în faţa Parlamentului. Lucrurile nu erau mai calme nici in Radă, unde supunerea la vot a ratificării acordului, s-a lăsat cu aprinderea unor fumigene şi aruncarea de ouă înspre parlamentari, forţele de ordine fiind depăşite de isteria generalizată din Radă. Ştirea insolită, fumigenele, hainele rupte şi nasurile sparte, au făcut rapid înconjurul lumii.

Într-o înflăcărată cuvîntare susţinută imediat dupa vot, în faţa mulţimii adunate să-şi manifeste dezacordul, Yulia Timoshenko a condamnat în termeni duri prelungirea staţionării flotei ruseşti la Marea Neagră cerînd susţinătorilor ei organizarea de manifestaţii continue pînă la abrogarea respectivului acord. Descrisă drept ,,o pagină neagră din istoria Ucrainei’’, liderul opoziţiei a îndemnat cetăţenii Ucrainei la o solidarizare în protest faţă de ceea ce se consideră a fi o trădare a intereselor ucrainene.

Estimp, deputaţii Partidului Regiunilor, de guvernămînt şi văzut, dacă nu făţiş pro-rus, cel puţin favorabil vecinului de la Răsărit, consideră probabil noua înţelegere care aduce pentru Ucraina ieftinirea cu 30% a gazului rusesc, la care se adaugă achitarea anuală a 100 de milioane $ pentru folosirea bazei de la Sevastopol, o afacere  destul de profitabilă. Această favoare militară făcută Rusiei e rimată şi de recentele declaraţii favorabile venite dinspre Kiev, care şi-a arătat disponibilitatea de a recunoaşte suveranitatea Osetiei de Sud si Abhaziei, teritorii aflate mai mult sau puţin făţiş sub directă teleghidare rusească. Dar şi ca o temperare –pentru ochii Occidentului?– a elanului pro-rus, cel puţin de moment, poate fi interpretat şi refuzul Ucrainei de a adera la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, cîştigurile de moment ale taberei favorabile Rusiei fiind probabil suficiente pentru a forţa nota atîta vreme cît Opoziţia ucraineană pare încă destul de viguroasă.

Discursurile liderilor Opoziţiei sînt calate pe ideea denunţării imediate a acordului odată ce actualul guvern va fi răsturnat de la putere. Rămîne însă sub semnul întrebării dacă locuitorii Ucrainei chiar rezonează la critica acerbă  a opoziţiei parlamentare care poate fi interpretată şi ca joc politic;  şi mai ales dacă nu cumva uşurarea facturilor la gaz, pentru ucraineanul de rînd, nu înseamnă ceva mai mult decît nişte puseuri naţionaliste. Pînă la urmă, să nu uitam că sutele de mii de ucraineni pro-Iuşcenko de acum cîţiva ani de la Kiev erau contrabalansate de cel puţin acelaşi număr de susţinători pro-Yanukovici din Doneţk sau Harkov.

Publicitate

10 mai 2010 - Posted by | Geopolitica, Intelo | , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: