G E O P O L I T I K O N

Spectacolul ideilor pe hartă

30/nov/2009 Criza actuală, între stânga şi dreapta (I)

Timp de 7 zile, un dialog de 15 Q & A între Adrian Păunescu (poet, ex-senator socialist) şi Adrian Cioroianu (profesor de Istorie, ex-senator liberal) despre rădăcinile şi „morala” crizei economice actuale. Acest dialog informal (întrebările aparţin dlui A.P.) a fost prilejuit de o anchetă a revistei pe care dl Păunescu o conduce – EURAST.

Ziua 1/7

AP: 1. Când a început criza actuală?

AC: Nu-s specialist în chestiune, dar cred că actuala criză a început pe când s-a terminat precedenta (cea din Asia, din 1997-1998). Oricum, un economist pe nume Nouriel Roubini (profesor de ştiinţe economice la New York University) avertiza încă din septembrie 2006 asupra iminenţei crizei – deci nu a fost o surpriză pentru toţi, doar că unii au fost mai prevăzători decât alţii.

AP: 2. Care sunt cauzele ei?

AC: Probabil economiştii ne pot lămuri asupra cauzelor (dacă le-au înţeles şi ei şi dacă au căzut de acord asupra lor – ceea ce mă îndoiesc!). Ca istoric, nu pot decât să propun ipoteza că există o anumită ciclicitate aproape naturală în declanşarea acestor crize – precum cutremurele, dacă vreţi. Întrebarea de bază nu este dacă vor mai fi crize (pentru că vor mai fi), ci care va fi epicentrul şi intensitatea lor. Cred că asemenea crize ţin de dinamica însăşi a capitalismului. (va urma)

30 noiembrie 2009 - Posted by | Intelo | , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un comentariu