G E O P O L I T I K O N

Spectacolul ideilor pe hartă

30/sept/2010 Dacă-i joi, e o poveste din „Dilema veche”: O soluţie concretă pentru ieşirea din criză!

O soluţie concretă pentru ieşirea din criză

 Adrian Cioroianu

Mare-mi fu bucuria mai ieri, întîlnind cîţiva studenţi din cea mai nouă recoltă, abia înscrişi la facultatea în care lucrez. Ba încă dînşii-mi lăsară de-nţeles că nici Dilema veche nu le e chiar străină (voi verifica acest lucru, la sînge, la primul examen al iernii!). Iar la un moment dat unul dintre ei îmi spuse aşa, într-o doară, de-un pamplezir: Ce putem face cu criza asta, s-o trecem mai repede? Refrenul, în sine, nu-mi era necunoscut. Mulţi dintre distinşii cititori (mai ales din partea lor pixelată) trimit aceeaşi replică celor care scriu la gazete: Bun-bun, le zici bine mata, dar o soluţie concretă de ce nu dai, dacă o ai? – aşa ne dezmiardă dînşii şi pesemne că au şi rezon.

Drept care m-am pus pe treabă. Nu oricum, ci metodic. Am luat un pix în mînă, mi-am pus o foaie albă în faţă şi am început a gîndi. N-a fost uşor! Foaie prinsese a se îngălbeni iar pasta din pix era uscată iască în momentul în care, fix din spatele urechii drepte, ţuşti!, sări revelaţia!

Premisa de la care am plecat a fost că trebuie să învăţăm ceva din experienţa altora. Sîntem noi în UE? – m-am întrebat. Sîntem! Sînt şi alte ţări din UE în criză? Sînt! Ce fac ele ca să scape? Ce fac nemţii, bunăoară? Nemţii muncesc – mi-am răspuns eu spontan, abia apoi înţelegînd că, în ce ne priveşte, această opţiune e una second best. Dar alţii ce fac? – am insistat. Şi aşa am ajuns la miezul soluţiei, care-i gata coaptă: m-am gîndit la veţinii noştri greci, care sînt gata să-şi vîndă unele dintre pietroasele şi plinele de măslini lor insule, ca să aducă bani la vistieria ţării; m-am gîndit la verişorii noştri francezi, care-şi vînd castelele de pe Valea Loirei ca să aibă bani pentru a da bilete de avion pe ruta Paris – Bucureşti unor persoane pentru care acest voiaj nu era deloc o prioritate.

 [[[   Diva şi ţînţarul din orgia latină   ]]]

Aşadar, hai să vindem şi noi ceva! – mi-am zis. Dar ce? Aici am zăbovit sensibil mai mult, trecînd în revistă opţiuni care de care. Am putea vinde, de-o pildă, piatra cubică din Bucureşti – adică granitul pe care au călcat Carol al II-lea, tancurile lui Stalin, tancurile lui Hitler, Gheorghe Gheorghiu-Dej, Nikita Hruşciov, Ceauşescu, Ceauşeasca, Robert Turcescu ş.a. Dar apoi mi-am adus aminte că Germania de Est a avut un ditamai Zid, pe care încă îl mai vinde la gramaj, şi tot degeaba dacă nu era în spatele ei o Germanie de Vest. Sau am putea să vindem acei stîlpi de iluminat din toată ţara pe care sînt lipite foi A4 cu inconturnabilul text Forăm puţuri la mică şi mare adîncime – dar apoi am aflat ceva senzaţional în legătură cu ei (o să revin asupra subiectului, promit). Şi, pe cînd întrebarea Ce avem noi mai mult în ţara asta mă chinuia mai rău, deodată m-am luminat: cel mai mult şi mai mult noi avem în România vedete!

A fi vedetă – şi mai ales una TV – în România este o profesie în sine. Una care nu necesită şcoli, diplome sau vreun talent anume. (E drept că presupune uneori anumite înclinaţii dar, din pudoare, nu voi lua în discuţie unghiurile respective). A fi vedetă este, pentru multe şi mulţi, încununarea firii şi apogeul fiinţei. Mai există, desigur, anumiţi recalcitranţi, care strîmbă din nas şi spun că s-au sastisit de atîtea, citez, panarame. Numai că promotorii vedetelor spun: Dacă nu vă convine, stingeţi televizorul! – ceea ce e cu totul inutil, pentru că a doua zi vei vedea vedetele (sau comportamentul lor) pe stradă sau la locul de muncă. Vedetele se vînd bine în România – aşa încît mi se pare logic să le vindem şi pe-afară (nu văd de ce le-am ţine numai pentru noi; în acest caz am fi ori egoişti, ori masochişti). Am avea de unde alege: bunăoară, omniprezenta creatură blondă (mai nou şatenă, dar ce mai contează) cu înfăţişare de pupetă gonflabilă şi zîmbet aşijderea. Sau, la capitolul masculin (?), domnul cu sexualitate incertă şi de unii contestată dar care, ca prin farmec şi PR, a ajuns flăcăul (tomnatec) cel mai jinduit al naţiunii. Sau doamna jună cu nume de plugăriţă şi înfăţişare de taxatoare de autobuz care, din nimic (mais rien! – cum i-ar spune dl Sarkozy dlui Băsescu) a ajuns regină cu trei de ics. Sau altele şi alţii. Dacă 25 de cenţi am luat pe fiecare dintre aceste podoabe ale televiziunilor, ne-am plăti datoria externă, am finanţa viitoarele cinci ediţii ale Jocurilor Olimpice şi am da şi ceva credite Băncii Centrale a Chinei.

În fine, să mai spun că, totuşi, o incertitudine există: pe care dintre vedete s-o vindem mai întîi? Aceasta mi-aduce aminte de dilema ţînţarului latin care, într-o caldă seară de vară, intra pe fereastra unei vile din Roma antică unde tocmai se desfăşura o încrîncenată orgie; privind el la înlănţuirea de mîini, picioare şi pîntece, şi-a spus: În principiu cam ştiu ce trebuie să fac, dar al naiba să fiu dacă ştiu de unde să încep!

______________________

– text publicat în Dilema veche, nr. 345, 23 septembrie a.c.

Publicitate

30 septembrie 2010 - Posted by | Intelo, povesti suprapuse | , , ,

2 comentarii »

  1. Amuzant… şi pragmatic gândit ! Am putea numi un astfel de plan „Cum să faci bani din deratizare” şi am putea accesa şi niscaiva fonduri…N-am putea adăuga şi nişte demnitari care îşi fac veacul nu prin Parlament ci prin studiourile de televiziune ? Sau niste analişti specializaţi în orice, de la politicile NASA până la preţul legumelor din Ferentari ? Îi putem livra pe post de leac universal – Mama Omida… Sigur, declinul unor televiziuni ar fi inevitabil.Dar ce mai conteaza câţiva moguli când e vorba de binele şi sănătatea naţiei…

    Comentariu de Gabriela | 1 octombrie 2010 | Răspunde

  2. Nu sunt istoric.Nici macar sferto-doct!Dar mai gandesc: (DMT-daca mai traiesc).
    COROANA DE OTEL
    „CAT DE GREA TI-AR FI POVARA
    SA-TI IUBESTI DIN SUFLET TARA!”
    Dece lipseste pe stema Romaniei Coroana de Otel- Coroana Independentei?
    „Cum se stie, stema adoptata in 1948, amendata nesemnificativ in 1952 si in 1965, era de fapt o emblema conceputa pe sistemul recomandat de Moscova.Cum era firesc, imediat dupa indepartarea (?) regimului comunist s-au facut promisiuni pentru o noua stema a tarii. Acestea au fost formulate initial de catre membrii Comisiei de heraldica. Deoarece proiectele inaintate autoritatilor ramaneau fara raspuns, Directia Generala Arhivelor Statului, a organizat o intalnire cu specialisti si istorici in vederea discutarii proiectelor.Ulterior, in vederea elaborarii stemei s-a constituit o comisie parlamentara, care a solicitat concursul Comisiei de heraldica, genealogie si sigilografie, singurul organism de specialitate existent in tara. Comisia parlamentara, analizand din toate propunerile formulate, a retinut pentru a fi prezentata celor doua camere legislative (nota mea:la acea vreme cele doua camere erau conduse de doi comunisti notorii, Alexandru Barladeanu si Dan Martian) varianta Mariei Dogaru, renuntand insa la coroana de otel, care trebuia sa timbreze acvila.Cele doua camere reunite au adoptat la 10 septembrie 1992 acest proiect menit a defini codificat Romania ca un „stat national, suveran, independent, unitar si indivizibil” (nota mea:dar fara istorie!,fara identitate!, fara Dumnezeu!!!?)
    Fata de compozitia oficiala a tarii din 1921, actuala stema se deosebeste de aceasta prin faptul ca lipsesc elementele specifice Casei de Hohenzollern, respectiv coroana, scutul scartelat cuprinzand argint si negru, deviza NIHIL SINE DEO si colanul ordinului Carol I” (din „Din Heraldica Romaniei” de Maria Dogaru-doctor in stiinte istorice. Ed.JIF-1994)
    Coroana de Otel NU ! este „element specific” Casei de Hohenzollern !
    „Membrii guvernului propusesera ca aceasta coroana sa fie o fastuasa piesa de metal pretios; imediat insa regele a respins cu hotarare aceasta idee, afirmand ca niste insemne regale scumpe nu corespund traditiilor tarii si sunt potrivite numai acolo unde ar avea valoare istorica, evident, ca giuvaere mostenite din veacuri trecute, si si-a impus dorinta ca pentru el sa se confectioneze o coroana de otel dintr-unul dintre tunurile capturate la Plevna, iar pentru regina sa se comande la un bijutier bucurestean o coroana smpla din aur”(din „Din Heraldica Romaniei” de Maria Dogaru-doctor in siine istorice. Ed.JIF-1994)

    Regele Carol I :
    „….De aceea accept cu mandrie aceasta coroana-ea este faurita din materialul unui tun, care este stropit cu sangele eroilor nostri si sfintit de catre biserica; Ea va fi un martor de pret al unor timpuri grele si glorioase pe care le-am strabatut in comun, ea le va aminti generatiilor viitoare de eroismul strabunilor lor si de unitatea care a domnit intre principe si popor”(din „Regele Cariol I al Romaniei de Paul Lindenberg. Ed. Humanitas 2003,2006)

    Regele Ferdinand:
    „Punand pe capul meu,intr-aceasta straveche cetate a Daciei romane, Coroana de Otel de la Plevna, pe care noi si glorioasele lupte au facut-o pe veci Coroana Romaniei Mari, ma inchin cu evlavie memoriei celor care, in toate vremurile si de pretutindeni, prin credinta lor, prin munca si prin jertfa lor, au asigurat Unitatea nationala, si salut cu dragoste pe cei care au promulgat-o intr-un glas si o simtire, de la Tisa pana la Nistru si pana la Mare.” (din „Coroana Romaniei” de Principesa Margareta a Romaniei si Principele Radu al Romaniei Ed. Curtea Veche 2008 pag.55)

    In ce priveste deviza „NIHIL SINE DEO” – Nimic fara Dumnezeu-, oare dece trebuia indepartata? Iata unde am ajuns ! Avem intr-adevar o conducere fara niciun Dumnezeu ! Pentru ca insemnele heraldice sa fie repuse la locul lor pe stma Romaniei (asa cum dealtfel au facut toate tarile foste comuniste!) nu este necesar sa se modifice (revizui) Constitutia! Este nevoie doar de vointa din partea tuturor politicienilor din parlament! De fapt, nu inteleg ce vor politicienii nostri? Vor ca poporul sa nu cunoasca adevarata istorie a Romaniei? Romanii vor cunoaste oricum adevarata istorie.Mai devreme sau mai tarziu! Dumnezeu sa ne ajute! Stelian R.

    Comentariu de stelian r | 1 octombrie 2010 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: