G E O P O L I T I K O N

Spectacolul ideilor pe hartă

13/apr/2010 Semnal editorial: un autor român despre civilizaţia şi (geo)politica Islamului

VIRGINIA MIRCEA: „ISLAMUL ŞI SOARTA LUMII”

 Constantin Romulus Preda

Un adevărat eveniment editorial poate fi socotit cartea profesoarei Virginia Mircea: „Islamul şi soarta lumii. Fundamentalismul islamic ca ideologie politică”, apărută, în 2009, în condiţii grafice de excepţie la Editura „Semne”, cu un „Cuvânt înainte” semnat de academicianul Mircea Maliţa şi o „Prefaţă” parafată de conf. univ. dr. Cornel Codiţă. Lucrarea, aflată deja în librării, reprezintă o întreprindere curajoasă, dificilă, dar întru totul lăudabilă, o abordare temerară, o bună structurare, o analiză serioasă, în baza unei bibliografii adecvate.

Obiectivul lucrării, după cum precizează însăşi autoarea, este acela de a oferi o imagine conceptuală cât mai nuanţată şi cât mai bine fundamentată asupra complexităţii determinărilor politice, culturale, economice şi sociale, care fac din fundamentalismul islamic una dintre cele mai importante manifestări civilizaţionale ale secolui al XXI-lea. Una care confruntă nu doar spaţiul politic şi de securitate occidental, ci înseşi valorile modernităţii occidentale târzii şi ale postmodernităţii.

Cartea este o cercetare interdisciplinară care apelează la cunoştinţe din domeniul istoriei, ştiinţelor politice şi relaţiilor internaţionale. „Islamul şi soarta lumii. Fundamentalismul islamic ca ideologie politică” invită, aşa cum remarcă şi academicianul Mircea Maliţa, la o reflecţie mai adâncă asupra proceselor lumii contemporane. Judecata critică şi interdependentă a autoarei a produs o lucrare de o veritabilă investigaţie ştiinţifică, exact la momentul în care tema tratata, deseori fără soluţii şi perspective, ocupă scena din faţa politicii şi a problemelor mondiale. Cititorii o pot aşeza, cu satisfacţie, în bibliotecile lor de referinţă. Vor fi mult ajutaţi în  înţelegerea evenimentelor care ne sesizează în prezent şi într-un viitor în care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane.

Universul informaţional al cărţii (care numără 496 de pagini) este substanţial îmbunătăţit de anexele documentare, care permit întregirea imaginii fenomenului studiat.

Licenţiată în Jurnalism-Ştiinţele Comunicării la Univeristatea Bucureşti, licenţiată în Ştiinţe Juridice la Universitatea Titu Maiorescu Bucureşti, master în Relaţii Internaţionale la Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti, doctor în Relaţii Internaţionale la SNSPA, cu distincţia Magna cum Laudae, preşedinte la Centrul Român pentru Educaţie şi Dezvoltare Durabilă, redactor-şef la revista „Cadran Politic”, editor cooronator la revista „Perspective Politice” – aceasta este, pe scurt, impresionanta cartea de vizită a distinsei profesoare Virginia Mircea, creatoare de evidentă personalitate, stilistă de constantă limpezime, şlefuitoare în chihlimbarul limbii române, care demonstrează, încă o dată, că a scrie nu înseamnă a alinia cuvinte, cifre şi citate, ci a viza în permanenţă construcţia unui sens, prin şi pentru cititori.

Publicitate

13 aprilie 2010 - Posted by | Bibliografii, Geopolitica, Intelo | , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: