G E O P O L I T I K O N

Spectacolul ideilor pe hartă

04/dec/2009 Criza actuală, între stânga şi dreapta (V)

Timp de 7 zile, un dialog de 15 Q & A între Adrian Păunescu (poet, ex-senator socialist) şi Adrian Cioroianu (profesor de Istorie, ex-senator liberal) despre rădăcinile şi “morala” crizei economice actuale. Acest dialog informal (întrebările aparţin dlui A.P.) a fost prilejuit de o anchetă a revistei pe care dl Păunescu o conduce – EURAST.

Ziua 5/7

AP: 8. Cum se explică împrejurarea că  Republica Populară Chineză este singura ţară din lume care a realizat, tocmai în această perioadă, o creştere economică de 8,9%? Ce anume din organizarea chineză a dus la aceste rezultate?

AC: Nu e meritul organizării chineze, ci este (paradoxal!) consecinţa decalajului social care se accentuează şi în China: pe coasta de Est sunt familii cu trei televizoare şi două frigidere în casă, pe când în China continentală găsim un televizor sau un frigider la trei familii. Acest decalaj în creştere va decide istoria Chinei de mâine. Deocamdată, toată explicaţia “succesului” constă în faptul că acele televizoare & frigidere sunt produse în China – adică: în principal creşterea consumului intern asigură creşterea economică. În plus, chinezii trăiesc încă foarte modest şi se mulţumesc cu puţin (comparativ cu europenii), drept care statul încă mai poate gestiona investiţii impresionante.

AP: 9. Pâlpâie veşti încurajatoare şi din partea unor ţări europene care cu 0.1, 0.2, 0.3 % par a rupe ritmul infernal al căderii. Care este secretul lor? De ce nu-l aplică şi alţii?

AC: Nu cred că există reţete miracol. Fiecare ţară are guvernul ei şi poporul ei, filozofia ei de muncă sau filozofia lor de viaţă – de aici şansa unora şi neşansa altora. 

Publicitate

4 decembrie 2009 - Posted by | Intelo | , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: