G E O P O L I T I K O N

Spectacolul ideilor pe hartă

25/nov/2009 Vladimir Putin merge mîine la Paris, pentru cumpărături de lux

Vladimir Putin vizitează Parisul cu cîteva contracte în buzunar

Rusia doreşte una, două sau poate patru nave de asalt din clasa Mistral

EURAST – Adrian Cioroianu

Începînd de mîine, 26 noiembrie a.c., premierul rus Vladimir Putin întreprinde o vizită de două zile în Franţa – cu care prilej el va participa la cea de-a 14 întîlnire a comisiei bilaterale ruso-franceze de cooperare economică şi, bineînţeles, se va întîlni (joi) cu preşedintele Nicolas Sarkozy.

Elementul de interes pentru observatori este însă un alt punct din agenda vizitei: eventuala semnare a unui contract (în valoare de cca. 500 milioane de euro / cca. 750 milioane dolari) prin care Rusia va cumpăra un vas de asalt portelicopter din clasa Mistral (de producţie franceză). Dacă acest contract va fi semnat, vasul va fi primul cumpărat de la o ţară membră NATO şi cel mai mare cumpărat vreodată de forţele navale ruse – iar vasul ca atare va fi al doilea ca mărime din întreaga flotă rusă (după portavionul Amiral Kuzneţov, singurul din dotarea armatei ruse).

Primele zvonuri referitoare la acest acord au apărut la începutul toamnei: pe 19 septembrie a.c. ministrul adjunct rus al Apărării, Vladimir Popovkin, declara că Rusia intenţionează modernizarea forţelor navale prin cumpărarea unei nave de ultimă oră şi a know-how-ului tehnologic aferent. Anunţul privind posibila semnare a contractului pentru un portelicopter a fost făcut pe 1 octombrie a.c. de către ministrul francez de Externe, Bernard Kouchner. Potrivit agenţiei ruse RIA – Novosti, un alt vas din aceeaşi clasă ar putea fi construit în Franţa, de constructorul DCNS, pentru marina rusă. Potrivit altor surse, Rusia ar mai dori încă patru astfel de nave!

Cîteva date tehnice ale vasului portelicopter din clasa Mistral: poate transporta 16 elicoptere, 4 barje de asalt, 70 de autovehicule (inclusiv 13 tancuri de luptă) şi un echipaj de 450 de oameni; nava este dotată şi cu un spital cu 69 de paturi. Vasul cîntăreşte cca. 23 mii de tone şi este lung de cca. 300 de metri. Datorită manevrabilităţii şi multiplelor funcţiuni asigurate, în limbajul specialiştilor el este denumit “un briceag swiss army printre navele de război”.

Cum era de aşteptat, vestea privind iminenţa semnării acestui contract a alarmat unele dintre statele vecine Rusiei – chiar dacă, pentru moment, secretarul general al NATO nu s-a pronunţat asupra subiectului (şi e destul de improbabil că o va face, cel mult în sensul aplanării temerilor). Mai vocale, în ultima vreme, au fost oficialităţile estoniene: comandantul-şef al forţelor armate Ants Laaneots a declarat la Tallin, pe 21 noiembrie a.c., că în eventualitatea cumpărării acestui vas şi trimiterii lui în misiune pe Marea Baltică, Estonia se vede obligată să-şi revizuiască măsurile privind asigurarea securităţii naţionale. Ministrul de Externe estonian, Urmas Paet, a declarat că ţara doreşte să ştie dacă în cuprinsul contractului sînt cuprinse şi clauze de vînzare a tehnologiei de top aferente.

Inutil de precizat că, în egală măsură, acest tip de navă poate moderniza şi flota rusă de la Marea Neagră – cea care, în ultimii ani, în virtutea evenimentelor, a fost mult mai în centrul atenţiei decît cea de la Baltica!

Luni, 23 noiembrie a.c., un vas de asalt portelicopter din clasa Mistral (identic cu cel din posibilul contract) a venit în vizită “de afaceri” pe rîul Neva, în portul Sankt Petersburg şi a fost ancorat în apropierea muzeului Ermitaj. El a fost vizitat de ofiţeri superiori ai marinei ruse şi de lideri politici. Imediat, un înalt ofiţer rus a declarat că, în cazul unui asalt asupra unei coaste maritime străine, un astfel de vas ar putea depune în 40 de minute tot atîţia soldaţi cît au depus navele Flotei ruse a Mării Negre în 26 de ore, în timpul războiului din august 2008 cu Georgia. Comparaţia este prin ea însăşi neliniştitoare, chiar dacă scopul el propagandistic este evident. 

Pe de altă parte, Vladimir Putin va vizita şi cartierul general al firmei Renault – într-o încercare transparentă de a salva constructorul auto rus AvtoVAZ, fabricantul maşinilor Lada (în care Renault are o cotă de participare de 25 la sută, pe care ruşii ar dori-o mărită pentru a salva firma de la faliment).

by Bill Schor, 2009

Publicitate

25 noiembrie 2009 - Posted by | caricaturi / comics, Geopolitica, Intelo, Istorie | , , , , , ,

2 comentarii »

  1. Un text corect, curajos si util romanilor;
    de altfel, asa a fost si a ramas ca roman in inima romanilor dl Adrian Cioroianu

    Comentariu de Nicolae Bratu | 25 noiembrie 2009 | Răspunde

  2. http://www.ropresident2009.wordpress.com

    Salutare, Adrian.

    Salutam Profesorul de azi, care se comporta deja ca Profesorul de miine, in ceea ce priveste suportul de comunicare si analiza.

    Asta inseamna ca salutam EURASTU-ul si GEOPOLITIKON-ul, ca Proiecte.
    Nu in ultimul rind, salutam echipa de sub ideea Profesorului.

    I. Eu incerc ceva de mai mici dimensiuni – un „Proiect Antimanipulare”, de sub ideea unei Reviste studentesti, care se vrea tradusa si in engleza.

    „Student’s Political Analysis Review” se adreseaza tuturor studentilor in stiinte politice, independent de universitatea de care apartin.

    Eu as fi interesat sa vad la tine pe blog si un loc unde scriu studentii. Cred ca ai multi studenti care ar vrea sa spuna ceva in spatiul public. Eu o sa incerc sa arat cum gindesc studentii la stiinte politice despre politica romaneasca si internationala.
    Ajuta-ma/ne sa vedem cum gindesc studentii la istorie.

    Din experienta proprie, stiu ca sunt multi studenti care au ceva de spus dar nu stiu inca lucrul asta si nu au unde sa demonstreze ca stiu. Revistele on-line sunt un spatiu public potrivit pentru asta.

    II. Actuala forma a blogului nostru este organizata pentru campania electorala care tocmai s-a incheiat.
    Viitoarea forma a Student’s Political Analysis Review, va avea si o sectiune care urmareste actiuni, tactici, tehnici de manipulare, discursuri din domeniul de care te ocupi aici.

    Vezi daca putem colabora in vreun fel, te rog.

    In revista noastra, am prelua o anume dimensiune a tipului tau de discurs – semnificatiile manipulatorii, tactici si elemente ale strategiei de discurs/actiune ale mai marilor lumii. Vom avea o sectiune de politica internationala, de care se ocupa studenti la sectia de relatii internationale.
    Eu vad complementaritatea inaintea diferentelor de abordare din istorie si stiinte politice.

    Intii,
    Cu respectul cuvenit inainte-mergatorului in strategii de comunicare profesor de istorie – studenti in istorie,

    Apoi,
    Cu optimismul multiplicarii modelului inainte-mergator,

    Stefan Stanciugelu

    http://www.ropresident2009.wordpress.com

    Comentariu de student | 5 decembrie 2009 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: