G E O P O L I T I K O N

Spectacolul ideilor pe hartă

08/iul/2010 Reprezentanţi ai comuniştilor din R. Moldova la congresul PCR de la Bucureşti, recent

PCR și somnul națiunii

 Neculai Constantin Munteanu (RFE/RL, 06 iulie a.c.)

Comuniştii moldoveni l-au trimis la Congres pe deputatul Iurie Stoicov, cu un mesaj din partea lui Vladimir Voronin, să acceadă la putere cât mai repede. Numai că reacţia sălii la mesaj a fost „vrem unire cu Republica Moldova”! Iar Voronin nu vrea unirea nici ameninţat cu Siberia.

Hotărât lucru, o nenorocire nu vine niciodată singură. Ca şi cum nu le-ar fi ajuns guvernul Boc, scăderea salariilor, explozia preţurilor şi inundaţiile, a fost scos de la naftalină şi Partidul Comunist Român. Nu-i o glumă, nici măcar una proastă. Să li se fi făcut dor românilor de magazine goale, când se băga picioare de porc şi ghiare de pasare, de nopţile la vreme de iarnă când temeperatura din case nu trecea de zece grade, de cel mai bun fiu al poporului, de cuvântări magistrale, de indicaţii preţioase, de programe de două ore la televizor, de alte binefaceri ale epocii de aur?

Câteva sute de pensionari au votat, în Palatul Pionierilor, ctitorit de Ceauşescu, înfiinţarea Partidului Comunist. A fost înălţător. Zăpăciţi de căldură, au cântat Internaţionala, cu pumnul sus, au recitat poezii poezii patriotice de la Cenaclul Flacăra, au ascultat cuvântări moblizatoare, au aplaudat îndelung şi au lăudat realizările lui Nicolae Ceauşescu.

Nu doar prezenţa spirituală a lui Ceauşescu e semn că actualul PCR e o ciorbă reîncălzită. Partidul Alianţa Socialistă, acum devenit PCR, este o aşchie mai de stânga a Partidului Socialist al Muncii, înfiinţat de Ilie Verdeţ, nomenclaturist de cursă lungă înainte de 1989. Cum aşchia nu sare departe de trunchi, de adăugat că Nicolae Rotaru, liderul noului PCR, a fost membru la vechiului PCR încă din 1977.

In afară de nostalgia pentru regimul Ceauşescu, ale cărui greşeli ar fi fost provocate de „trădătorii din interior”, de retorica comunistă, (demnitatea poporului, locuri de muncă, locuinţe, asistenţă medicală pentru toată lumea şi învăţământ gratuit), doctrina noului PCR e o nebuloasă fără soluţii la problemele României de azi. Drept care bătrînul strigoi comunist, Ion Iliescu, nu dă nici o şansă noului PCR. Nicolae Rotaru are explicaţia necesităţii unui partid comunist: actualul sistemul politic ar fi handicapat, îi lipseşte mâna stângă.

Noului PCR i-ar reveni rolul de mână stângă, tocmai când istoria i l-a conferit pe cel de mână moartă! Noul PCR nu suflă o vorba de securitate, iar comunismul fără o poliţie politică vigilentă este ca nunta fără lăutari şi Stalin fără gulag. O singură dată, în contextul raportului pentru condamnarea regimului comunist, Nicolae Rotaru întreabă ce-a făcut comunistul şi securistul şi Traian Băsescu înainte de 1989, uitând ca tot atunci a fost coleg de partid şi cu comunistul şi securistul.

Noul PCR s-a bucurat de solidaritate internaţională. Dar, dacă China şi Coreea de Nord s-au rezumat la prezenţa simbolică a doi consilieri de ambasadă, comuniştii moldoveni l-au trimis pe deputatul Iurie Stoicov, cu un mesaj din partea lui Vladimir Voronin, care le-a urat comuniştilor români să acceadă la putere cât mai repede. Numai că reacţia salii la mesaj a fost „vrem unire cu Republica Moldova”! Iar Voronin nu vrea unirea nici ameninţat cu Siberia.

Dincolo de gafa de protocol, rămâne constatarea că dacă somnul raţiunii naşte monştri, somnul naţiunii naşte partide comuniste. Pe ambele maluri ale Prutului!

Publicitate

8 iulie 2010 - Posted by | Geopolitica, Intelo | , , , ,

2 comentarii »

 1. FRATI ROMANII ! Nu va-ti saturat de aceasta melodie pe care o canta acesti nemernici,ordinarii,hoti,de 20 de ani cu magazinele goale cu piceoare depui si atele.Dar nu ne itrebati pe noi cei care am cnstruit o tara puternic indus-
  tralizata.Romania facea tot ce se putea face in lume del ac la rachta.Voi nemernicilor ce ati construit in 4 cincinale ?
  Decat ati distrus o natie un popor o tera Romanii lucreaza pentru altii.Iati imprastit in tota lumea ca sa putei voi fura Iar acum cei ramasi auci se sinucid zilnic.Copii se si-
  nucid de dorul parintilor.Asta ati facutsi faceti de 20 de ani.Ma mir cum va mai rabda d-zeu pe fata pamantului.De ce nu spuneti lumi cum ati gasit romania dupa lovitura de stat din 89 Nasul si multi ca el care ne hulesc intrun de ce nu ne dau dreptul la replic finca istoria din 44 incoace noi am facuto.La 17 ani eram pe sanier la bicazi.Am inteles ca tara trebuia refacuta dupa razboi.Foamete,tara in ruina despagubiri de razboi platite.Aste nu le spuneti Nu spuneti cati comunisti au murit in beciurile sigurantei,doftana lagarul dela targu jiu aiud.Pe legionarii care au facut cele mai oribile crime ii laudati si le-ati dat pensi grase. Noi stim ce au facut cei pe care iam trinis la canal.
  Au batjocorit pe bunuicul meu pe tatal meu muncind ca sclavi pe mosiile lor.Nu stiu cat le-au fost de greu ca toti qau trait 80-90 de ani ai nostri au plecat toti de tineri.Va multumesc ca me-ati dat prilejul asa putn sa imi spun si eu oful.Chear daca inca am multe sa le spun,hotilor care au distrus o tara .

  Comentariu de popa vasile | 11 iulie 2010 | Răspunde

  • Dl. Popa, ce societate au construit comunistii; oamenii se faceau ca muncesc si statul se facea ca-i plateste?
   Din pacate Romania n-a avut si nu are conducatori capabili, care sa-i etaleze valorile.
   Este drept ca oamenii desteptzi si instruitzi nu dau din coate, sa ajunga in fatza. Acestia trebuiesc propulsatzi de cei din jurul lor.
   Dar la educatia primita in societatea romaneasca, shmecheria si hotia sant cotate la loc de frunte. fiind considerate desteptaciune.
   Cu respect
   Elly Harns

   Comentariu de Elly Harns | 15 iulie 2010 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: