G E O P O L I T I K O N

Spectacolul ideilor pe hartă

06/dec/2009 Criza actuală, între stânga şi dreapta (VII)

Timp de 7 zile, un dialog de 15 Q & A între Adrian Păunescu (poet, ex-senator socialist) şi Adrian Cioroianu (profesor de Istorie, ex-senator liberal) despre rădăcinile şi “morala” crizei economice actuale. Acest dialog informal (întrebările aparţin dlui A.P.) a fost prilejuit de o anchetă a revistei pe care dl Păunescu o conduce – EURAST.

Ziua 7/7

AP: 13. În condiţiile în care în mari state liberale ca SUA s-au naţionalizat bănci şi industrii, mai este privatizarea soluţia infailibilă pentru ieşirea din criză, pentru spor economic şi dezvoltare socială?

AC: Nu există soluţii infailibile. Privatizarea din SUA nu e sinonimă cu privatizarea din Rusia, după cum nici naţionalizarea în Occident nu e aceeaşi cu naţionalizarea în Orient. Repet: cred că poporul şi filozofia lui de viaţă sunt mult mai importante decât “tratamentele” prescrise.

AP: 14. Către ce ar trebui să se îndrepte România pentru a-şi găsi, a-şi cultiva şi a-şi spori echilibrul?

AC: Către o altă filozofie a muncii. Nici nu trebuie importată din China sau din America, pentru că nu se poate: ea a existat în această ţară, în fundamentul de ţărani din spatele nostru ce respectau şcoala, munca şi banul în egală măsură. Azi, descendenţii lor respectă banul, iau în derâdere şcoala şi evită munca. Iar cum satele sunt pline de profitori şi sunt golite de învăţători, nu întrevăd o soluţie în următorii trei-patru luştri – vorba lui Călinescu. Această criză economică va trece, dar noi nu ne vom vindeca prea curând de metehne cu mult mai grave decât criza.

AP: 15. Mai are cultura vreun rol în această lume zguduită permanent de furtuni?

AC: Bineînţeles. Când toate celelalte soluţii prescrise eşuează, singură cultura (cu baza ei în şcoală) mai poate îndrepta o societate.

6 decembrie 2009 - Posted by | Intelo | , , ,

Un comentariu »

  1. (…) In general in jungla capitalista nimeni nu asculta de nimic, iar taranul roman , pe langa faptul ca pe vremea aia avea un regim de munca bine cladit si gandit, nu avea nici tv sa piarda vremea cu toate porcariile si sa vada cum moni columbeanu vrea elicopter, dar atentie ! nu elicopter cum are juma` de Romania , cin din ala cu living.. ar vrea dansa. : >
    In ce priveste scoala.. sunt doar 2 cai :

    1. Scoala cu forta si se ajunge la vorba ” Ia uite domne ce bine mi-a prins, ce m-am chinuit atunci dar acum sunt bine mersi”
    2. Scoala ca acum si se ajunge la : ” Ce prost am fost ca nu am ascultat pe x si y sa fi invatat si eu 3 surcele , acu nu mai muream de foame” .

    E simplu nu ?

    La 15 nu comentez deoarece Cioroianu face parte din clasa oamenilor care construiesc cu pixu in mana sau cu cartea, si hopa Portile de Fier 10 aparura in peisaj…PE HARTIE ?
    ________________________
    GEOPOLITIKON & EURAST îşi rezervă dreptul de a edita/respinge mesaje care fac propagandă electorală mascată sau nu respectă regulile elementare ale dialogului argumentat. Mulţumim pentru înţelegere.

    Comentariu de greatpurge | 6 decembrie 2009 | Răspunde


Lasă un comentariu