G E O P O L I T I K O N

Spectacolul ideilor pe hartă

02/dec/2009 Criza actuală, între stânga şi dreapta (III)

Timp de 7 zile, un dialog de 15 Q & A între Adrian Păunescu (poet, ex-senator socialist) şi Adrian Cioroianu (profesor de Istorie, ex-senator liberal) despre rădăcinile şi “morala” crizei economice actuale. Acest dialog informal (întrebările aparţin dlui A.P.) a fost prilejuit de o anchetă a revistei pe care dl Păunescu o conduce – EURAST.

Ziua 3/7

AP: 4. Are ceva în comun criza capitalismului cu criza socialismului?

AC: Nu (dacă e vorba de socialismul răsăritean de tip sovietic). Nu putem compara merele şi perele. Acel socialism era o fantasmă. Capitalismul e ultraconcret (şi în bine, şi în rău). Acel socialism nu s-a putut autoregla, pe când capitalismul, cu toate păcatele sale, se autoreglează de câteva sute de ani. Poate că şi crizele, cum spuneam mai sus, fac parte din aceeaşi dinamică a autoreglării capitalismului.

AP: 5. Dacă expresia tipică a crizei de astăzi este recesiunea, de ce să fie obligate ţările fără o dezvoltare economică semnificativă să suporte aceeaşi criză cu ţările blocate de plusul lor de producţie?

AC: Pentru că globalizarea nu e vorbă goală. Ţările medii dezvoltate nu pot scăpa de criză decât dacă-şi sporesc consumul intern (precum China, India sau Brazilia de azi). Dacă însă depind de exporturi sau importuri (vezi Rusia sau ţările UE), nu pot scăpa de criză. În plus, această criză, repet, nu mai este neapărat una a surplusului de producţie.

Publicitate

2 decembrie 2009 - Posted by | Intelo | , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: