G E O P O L I T I K O N

Spectacolul ideilor pe hartă

02/nov/2009 Nepotul lui Stalin dă în judecată ziarul Annei Politkovskaia

Nepotul lui Stalin cheamă Istoria la tribunal

Adrian Cioroianu

Recent, Evgheni Djugaşvilli – nepotul lui Iosif V. Stalina dat în judecată ziarul „Novaia Gazeta” reclamînd că un articol publicat aici ar afecta bunul renume al unchiului său. Concret, E. Djugaşvilli contestă faptul că I. V. Stalin ar fi semnat unele decizii de condamnare la moarte date în numele Politburo-ului sovietic – aşa cum se susţine în articol. Pentru această calomnie adusă fostului liderr sovietic, nepotul său cere o despăgubire de 300 000 de dolari de la ziarul „Novaia Gazeta”.

De menţionat că acest ziar este cel în care publica Anna Politkovskaia, jurnalistă ucisă în urmă cu trei ani şi a cărei moarte nu a fost elucidată (iar comanditarii crimei sînt în libertate). De fapt, în ultimii 8 ani, patru jurnalişti care lucrau pentru acest ziar şi-au găsit moartea, în condiţii rămase obscure.

Acţiunea din justiţie a lui E. Djugaşvilli e cu atît mai interesantă cu cît vineri, 30 octombrie a.c., într-un mesaj postat pe blogul său, preşedintele rus Dimitri Medvedev tocmai deplîngea faptul că foarte mulţi ruşi sînt tentaţi să treacă cu vederea crimele stalinismului. Într-o intervenţie meritorie, Medvedev a contrazis teza – intens vehiculată în ultimii ani în unele medii ruseşti – că aceste crime ar fi fost într-un fel justificate printr-un ţel naţional suprem care trebuia atins indiferent de sacrificii: „nimic nu poate valora mai mult decît viaţa umană şi nu există scuze pentru represiune” – a spus Medvedev vineri, spre surprinderea (plăcută) a multor comentatori din Rusia şi din Occident.

Aceste precizări ale liderului sînt cu atît mai binevenite cu cît campania de reabilitare a lui Stalin, subtil începută la nivel oficial în timpul primului mandat prezidenţial al lui Vladimir Putin, a condus pînă la o serie de acte paradoxale: nu despre procesul intentat de Djugaşvilli e vorba aici, ci despre tonul imprimat manualelor de istorie din Rusia sau despre recenta (din august a.c.) renovare a staţiei de metrou Kurskaia, din centrul Moscovei, pe ale cărei ziduri se pot citi acum versuri din fostul imn de stat al URSS din vremea lui Stalin, în care se spune că „Stalin ne-a învăţat să fim loiali patriei noastre, inspirîndu-ne în muncă şi în fapte”. Aceste versuri apăreau în decorul iniţial al acestei staţii de metrou (inaugurate la începutul anilor 50), ulterior au fost acoperite, odată cu denunţarea crimelor staliniste de către Nikita Hruşciov. Renovarea staţiei din ultimii ani a scos iarăşi la iveală acest text, spre stupoarea unor ruşi dar, se pare, şi spre satisfacţia altora.

Pe fondul acestei (oficial încurajate) reabilitări a lui Stalin din ultimul deceniu, mesajul lui Medvedev este cu atît mai nimerit cu cît – aşa cum spunea preşedintele actual vinerea trecută – „90 la sută dintre tineri şi copii (din Rusia, n.A.C.) nu pot să dea numele unei victime a epurărilor staliniste”.

Rămîne de văzut în ce măsură acest avertisment al lui Medvedev va prinde într-o societate a cărei cultură politică are un pilon esenţial în liderul autoritar, de mînă forte, cu atît mai mult cu cît la anul, în 2010 nostalgicii lui I.V. Stalin vor avea alibiul de a sărbători 130 de ani de la naşterea dictatorului (deşi, în general, 1878 este acceptat ca fiind anul de naştere al acestuia).

 

2 noiembrie 2009 - Posted by | Intelo, Istorie | , , , , ,

2 comentarii »

  1. Intersant, dar degeaba o dau cotita rusii sunt terminati. Conform unui sondaj BBC de acum vreo 3 ani, inainte de `89 in Rusia nu prea existau milionari in dolari iar la ora sondajului , mai exact prin 2006 erau peste 50 de miliardari 🙂 Asta spune totul si despre ei .. si-au vandut statul, bogatii lor isi petrec timpul prin america , monte carlo , paris etc… nu e de mirare ca rusii incep sa isi aduca aminte de unele vremuri .. de glorie ce-i drept!

    Comentariu de greatpurge | 2 noiembrie 2009 | Răspunde

    • stimabile greatpurge,
      ai dreptate, polarizarea existentă azi în Rusia între cei f. bogaţi şi cei f. săraci, precum şi apariţia rapidă a castei oligarhilor sînt de presupus că generează, în mintea multora, nostalgia faţă de vremurile egalitare de altădată. Pe de altă parte, n-aş zice că „ruşii sînt terminaţi”. De pe urma deceniului Putin au profitat mult cei aflaţi în pătura mijlocie a societăţii ruse – şi care, în majoritatea lor, rămîn alături de sistemul Putin & Medvedev. Îţi propun să urmărim, pe termen mediu, cum se vor înţelege cei doi – pentru că în ultima vreme Medvedev semnalează (mimează?) o anumită independenţă în raport cu ideile predecesorului său.
      best,

      adrian cioroianu

      Comentariu de EURAST Center | 2 noiembrie 2009 | Răspunde


Lasă un comentariu