G E O P O L I T I K O N

Spectacolul ideilor pe hartă

29/apr/2010 Presa europeană despre acordul Rusia – Ucraina privind baza navală din Crimeea

Schimbare de direcţie la Kiev

O revistă a presei europene – 28 aprilie a.c. | preluată prin Presseurop

Sebastopol (Crimeea), o manifestaţie împotriva prezenţei flotei ruseşti, în 27 aprilie

proteste la Sevastopol (foto: AFP)

Menţinerea flotei ruseşti în Crimeea, contra gaz la preţ bun: acordul dintre Kiev şi Moscova, aprobat în 27 aprilie de către Parlamentul ucrainean suscită reacţii variate în presa europeană, îngrijorată să-i vadă pe ucrainieni întorcându-şi faţa de la Europa.

Acordul pentru prelungirea pentru 25 de ani a staţionării flotei ruseşti în Crimeea seamănă cu o bombă cu întârziere„, scrie cotidianul polonez Rzeczpospolita, pe prima sa pagină. În 27 aprilie, Parlamentul ucrainean a ratificat acest acord într-o atmosferă haotică. „Ucraina este pe cale să-şi crească rapid dependenţa faţă de Rusia„, comentează acest cotidian, pentru care acordul militar „sigilează astfel sfârşitul suveranităţii ucrainene„. Ziarul subliniază faptul că guvernul ucrainean a acceptat să prelungească chiria rusă  în Crimeea în schimbul unei scăderi cu 30 % a preţului gazului rusesc şi cheamă Uniunea Europeană şi Occidentalii să nu precupeţească nici un efort pentru a integra Ucraina în „structurile occidentale” şi să facă un membru UE. Altfel, previne Rzeczpospolita, ţara va fi dependentă de Rusia „pentru mai multe generaţii„. „Ucraina nu e încă moartă, chiar dacă şi-a pus coarda în jurul gâtului„, conchide ziarul.

Le Monde, la rândul său, informează că europenii urmăresc îndeaproape această apropiere dintre Kiev şi Moscova şi „constată cu o oareşcare uşurare că noul preşedinte ales trimite semnale în ambele direcţii, încercând consolidarea legăturilor cu Moscova fără a abandona capitalele europene„. „Cei Douăzecişişapte observă că Dl Ianukovici şi-a rezervat, de îndată ce a fost ales, prima vizită la Bruxelles mai degrabă decât la Moscova [în debutul lunii martie]„, continuă cotidianul, care precizează că în momentul în care Parlamentul ucrainean se pronunţa asupra acordului militar şi energetic, Ianukovici se afla la Strasbourg pentru a confirma ataşamentul ţării sale faţă de Europa. „Problema unei eventuale adeziuni a Ucrainei la Uniune divizează totuşi europenii, subliniază Le Monde. Polonezi şi britanici susţin o eventuală extindere la Ucraina, în timp ce de partea lor, germani şi francezi nu vor să mai facă nici o promisiune în acest sens„.

În zonă, notează Hospodarske noviny, avantajul rusesc în pământ ucrainean nu se limitează doar la acordul militar şi energetic. „Ucraineana a murit, trăiască rusa„, titrează cotidianul ceh, care explică faptul că de la sosirea la putere a lui Viktor Ianukovici limba rusă este din ce în ce mai utilizată, mai ales în mediile publice şi în universităţi. „Noul ministru ucrainean al educaţiei, Dmitrov Tabachnik, care s-a făcut cunoscut mai ales prin afirmaţiile acerbe împotriva ucrainienilor din vest, este principalul responsabil„, acuză ziarul, care aminteşte faptul că „în timpul erei sovietice, limba ucraineană era marginalizată„, şi că ea s-a restabilit un pic după dezmembrarea URSS. Iar astăzi, „lărgirea spaţiului de informare rusesc este ultimul lucru de care ţara avea nevoie„.

Publicitate

29 aprilie 2010 - Posted by | Geopolitica, Intelo | , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: