G E O P O L I T I K O N

Spectacolul ideilor pe hartă

21/mart/2010 Două decenii de la conflictul etnic din Târgu Mureş, din martie 1990

Conflictul etnic din martie 1990, Târgu Mureş

Cristina Sbîrn

Adevărul on line, sâmbătă 20 martie a.c.

Fostul viceprim-ministru de după Revoluţie, Gelu Voican Voiculescu, a declarat sâmbătă la Realitatea Tv că, în martie 1990, la Târgu Mureş, s-a încercat crearea unui conflict etnic, care să ducă ulterior la dezmembrarea României.

„Nu mă aşteptam să escaladeze într-un conflict interetnic. Nu există nimic probat, dar cu siguranţa s-a vrut o inflamare a situaţiei, crearea unui conflict etnic care apoi să aibă consecinţe în micşorarea României”, a declarat Gelu Voican Voiculescu.

Potrivit acestuia, ce nu s-a reuşit în martie 1990 în România, s-a reuşit ulterior în Iugoslavia. „România este în continuare supărător de mare. Şi Iugoslavia la fel”, a adăugat acesta. Potrivit lui Voican Voiculescu, interesul era menţinerea în această zonă a unor state mici cu o populaţie de până la nouă-zece milioane de locuitori.”Şi faţă de Iugoslavia şi faţă de România există nişte resentimente”, a adăugat acesta.

Şi istoricul Adrian Cioroianu afirmă că, la Târgu Mureş, s-a încercat crearea unui conflict etnic şi menţinerea acestuia. Potrivit acestuia, conflictul din martie 1990 de la Târgu Mureş nu viza dezmembrarea României, ci crearea unui conflict îngheţat care să întârzie evoluţia pro-vestică a unor ţări precum România şi Ungaria.

Cioroianu, fost ministru de Externe, a precizat că se poate vorbi de trei factori implicaţi în evenimentele din „martie negru”. Potrivit acestuia printre cei interesaţi de destabilizarea României şi Ungariei în acei ani se aflau, în primul rând, serviciile remanente româneşti.

„Exista şi un iredentism maghiar. Guvernul maghiar din anii ’80 încuraja acest iredentism, pentru că Ceauşescu era uşor de lovit. În al treilea rând eu cred că există şi un terţ inclus în această poveste”, a adăugat Cioroianu.

„Gândiţi-vă că în Transilvania s-ar fi ajuns la un conflict îngheţat. Şi cinci ani să fi ţinut acest conflict îngheţat, Ungaria nu mai intra în NATO în 1997, sau nu primea invitaţia. Pe cale de consecinţă nici România nu mai primea invitaţia de a intra în NATO. Cu un conflict îngheţat în Transilvania, România nu mai era astăzi membru NATO”, a adăugat acesta, precizând că Rusia, pe vremea aceea URSS, ar fi fost acel terţ interesat de crearea unui conflict în Transilvania.

Gelu Voican Voiculescu s-a arătat contrariat de prezenţa televiziunii irlandeze la Târgu Mureş exact în momentul izbucnirii conflictului dintre români şi maghiari.

„Este foarte stranie prezenţa şi convocarea televiziunii irlandeze la Târgu Mureş. Acolo a fost un fel de convocare a mai multor televiziuni cărora li s-a spus „Fiţi prezenţi acolo şi aveţi grijă ce transmiteţi”, a declarat Gelu Voican Vociulescu.

Potrivit istoricului Adrian Cioroianu conflictul din martie 1990 de la Târgu Mureş nu viza dezmembrarea României, ci crearea unui conflict îngheţat care să întârzie evoluţia pro-vestică a unor ţări precum România şi Ungaria.

Publicitate

21 martie 2010 - Posted by | Geopolitica, Intelo, Istorie | , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: