G E O P O L I T I K O N

Spectacolul ideilor pe hartă

Contact ●

_________________________________

Centrul de Studii Europene şi Eurasiatice (European & Eurasian Studies – EURAST Center) este un proiect academic iniţiat de Adrian Cioroianu – Dr. în Istorie, profesor universitar la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti, fost ministru al Afacerilor externe (2007-2008). EURAST Center şi G E O P O L I T I K O N  Blog sunt dedicate analizei politice şi geopolitice a Rusiei, spaţiului ex-sovietic şi Eurasiei în relaţiile lor cu statele Uniunii Europene şi cu Occidentul generic. Şi nu numai atât… (adrese de contact & mesaj pentru toţi corespondenţii G E O P O L I T I K O N  & EURAST)

_________________________________

Publicitate

11 comentarii »

 1. dl adrian cioroianu tot respectul meu din Austria in timp ce sunt ochi si urechi pe OTV ROMANIA sa stiiti ca ar fii pacat daca nu continuati ceva….pe plan national aratand Romaniilor istoria adevarata + alte lucruri frumoase despre NOI TOTI ROMANII din Tara si strainatate desi imaginea a noastra a romaniilor este sifonata si aratata cu degetul pacat 😦 EU sunt mandru ca sunt ROMAN

  Comentariu de romaniidinafaratarii | 15 iulie 2010 | Răspunde

 2. Dl.Adrian Cioroianu,am avut deosebita placere sa va cunosc la intalnierea cu asociatiile romanesti din Torino de la sediul consulatului inaugurat chiar de dvs.Eu sun membru al asociatiei „Ovidio” din Chieri.Sunteti binevenit in orice moment.
  Mi-as fi dorit,fireste cu acceptul dvs,sa realizati un comentariu referitor la recenta „masura de securitate” aplicata de presedintele Frantei.In speta expulzarea in masa a etnicilor romi cu cetatenie romana si bulgara.Nu credeti ca este un moment istoric important?Care sunt de fapt idealurile uniunii europene?Care sunt scopurile?Cate lucruri stim cu adevarat despre aceasta minoritate?In pofida avalansei de negativita ce razbate,din pacate, tratand acest subiect eu imi reamintesc (corectati-ma daca gresesc) despre un singura marturie istorica ce indeamna la reflectie.Balcescu consemneaza un anume Razvan-Voda,”domnitor tigan” pe tronul Moldovei,aliat fidel a lui Mihai Viteazul ucis in mod atroce de polonezi.Probabil sunt un idealist dar cred ca acesti semeni nefericiti ai nostri reprezinta un potential.Ce credeti despre aceste lucruri?

  Comentariu de robert statnai | 3 septembrie 2010 | Răspunde

 3. Stimate D-le Prof Cioroianu. Am citit articolul O familie nobila romaneasca Iosif Vulcan,cum vad istorici actuali, ori au invatat o istorie mincinoasa, ori ascund premeditat adevarul. Fosif Vulcan a fost episcop greco-catolic, un mare patriot, este adevarat, el a publicat primele poezii a lui M.Eminescu,De ce a trimis Eminescu poeziile la Oradea, nu la Iasi, banuesc, intelectu-alii modoveni si munteni erau legati de cultura inapoiata balcanica nu ar fi publicat aceste poezii Din patriotism Episcopul Iosif Vulcan a schimbat numele de Eminovici nume sarbesc,in Eminescu,nume romanesc.In alta ordine de idei Greco-Catolici- Blajul a luptat pentru faurirea Romaniei Mari nu ortodocsii.vorbesc din punctde vedere spiritual, sufletul conduce materia,Cum vedem la Alba-Iulia se prezinta Ortodocsii ca fauritori ai Romanei Mari. mai jos articolul referitor la Unirea si Romania Mare
  Unirea si Romania Mare -1 Decembrie 1918
  Intreaga suflere romaneasca aduce in aceste zile un prinos de recunostinta bravilor barbati ai neamului care acum 70 de ani, la 1 Decembrie 1918, au infaptuit un destin si o Tara: Romania Mare. Legati cu tot ceea ce aveam mai bun in noi de istoria chinuita, dar eroica (…) Se implinesc la 1 Decembrie 92 de ani de cand romanii ardeleni s-au unit cu Tara Mama. Unire la care Biserica Greco-Catolica si-a adus o contibutie semnificatava. Nu trecusera decat vreo 30 de ani de cand, tanarul episcop Atanasie, (Atanasie a studiat la Scoli Calvine de aici ideia lui de a intoarce romani la Ginta Latina n.n.).(“Din umilinta lui Atanasie a iesti mantuirea noastra, Istoricul Nicolae Iorga). reantorsese la legea stramosasca marea majoritate a ardelenilor. Aceasta reantoarcere avea sa dea neamului nostru primul mare episcop ardelan, Inocentiu Micu Klain – cel care dintr-un inceput vedea acea sfanta si loc nepri-
  hanit – 1 decembrie 1918 – Alba Iulia.
  Si el, tot tanar, avea sa-si sacrifice intraga lui viata tot pentru binele neamului nostru. Ajuns deputat in Dieta Transilvaniei, avea sa ceara cu toata fiinta sa drepturile ce ni se cuvenea ca natiunea ce-a mai veche a locului si ce-a mai numeroasa. Deputatii unguri nu mai stiau ce sa faca cu acest Vladica roman, si au inceput atunci a striga la el in Parla-ment, si ajunsese pana acolo, inact sa legifereze introducerea obligatorie, in termen de 10 ani, a limbi magheare in scolile romanesti (scolile Blajului)

  La aceasta, iata ce le-a raspuns Biserica lui Sincai, Petru Maior, si Samuel Micu Clain : ”De aceea, nu in 10 ani, dar nici in 10 secole, ba nici in secolele secolelor nu vom introduce limba magheara in scolile romanesti! Deci, Biserica Blajului nu isi pleaca capul nici de data aceasta.
  La 1848, Blajul (nu Sibiul ortodox greco-slavon a lui Andrei Saguna ) va fi in fruntea eveni-mentelor, Canonici Blajului vor fi aceia care se vor pune in fruntea maselor si le vor arata visul milenar – UNIREA. Vorbitori de pe Campia Libertati de la 1848, odata cu lasatul serii, devenau si ei mai inflacarati si nu prea tinea cont de punctual de vedere al oficialior, spuneau ce gandeau cu adevarat poporul vorbea de Dacia, noua Daco-Romania, de la Bunicul cel Mare, iar poporul ii urma cu “Traiasca Daco-Romania“, “Vrem Unirea cu Tara. “Traiasca Dacia Romana”. Poporul nu adusese nici un steag mahgear, la manife-statie, deoarece el simboliza asuprirea si iobagia lor de sute de ani. (din anul 1000 cand ungurii au trecut la catolicism, iar, in anul 1054, romanii, au fost trecuti cu forta, de la catolicism si de la ortodoxia de Rit Bizantin, la ortodoxia greco-slavona, care, cum a spus Emil Cioran a fost prima moarte istorica a Daco-Romanilor n.n).

  [ Episcopul Andrei Saguna de si indrumat de Adunarea Nationala sa mearga direct la Viena sa duca punctele Adunrii sub forma de cerere Imparatului Ferdinadt I., a tinut mai intai sa treaca pe la Cluj, unde a acceptat sa fie ales in Comisia pentru uniune, impreuna ca avocatul Al. Boharel. Ca ecou a deciziei lui Saguna de a se pune in Slujba Dietei Magheare, protopopul Moise Fulea din Sibiu in caltate de interimar al consistoriului ortodox, a dat cu iscalitura lui la 17/29 Iunie 1848, o cerculara in care dupa ce porunceste ca anul 1848, care a vazut doua praznice mari (!) “Unia Transilvaniei cu Ungaria si stergerea roaboatelor” v-a ramane scris cu slove de aur in cartea vremurilor (n.n.) ]

  In scimb, adunarea era dominata de steaguri romanesti si austriece, steagul imparatului in care romanii isi vedea salvarea. I. In celebru sau discurs din Catedrala Blajului, din 2/14 mai 1848, Simion Barnutiu adresandu-se tineretului avea sa spuna asa: “Asa este, fiilor, nu ne-am ungurit, nu ne-am nemtit, nu ne-am rusit, ci ne-am luptat ca romani pentru pamantul si numele nostru, ca sa v-il lasam voua, dinpreuna cu limba noastra prea dulce, ca ceul sub care s-a nascut”, Asa avea sa sintetizeze marele roman, spiritul scoli nationaliste a Blajului. Aceste idei si concepte sociale stateau la insasi temelia Bisericii Blajului. Ideile ne ducea spre Alba-Iulia, ne ducea spre visul nostru milenar – Unirea.

  Biserica Blajului, in drumul sau triunfal spre Unire, avea sa mai intalneasca obstacole. Ea nu-si mai pleca capul in fata neavenitilor la noi, in Ardeal.Biserica Blajului a participat din plin la crearea si la activitatile Partidului National Roman din Ardeal, partid ce organizase romanii-ardelenii, care nu incetau sa isi ceara dreptate, pamanturile si depturile ce le fusesera furate de sute de ani de ceai veniti de sute de ani din campiile Asiei.
  Partidul National al Romanilor Ardeleni, in frunte cu Ion Ratiu, prin 1892, cerea din nou drepturile de la imparat, dar acesta se facea ca nu aude si nu vede, iar guvernul luase hotararea de a aresta si condamna intreaga conducere a Partiului National Roman din Ardeal. Proces cunoscut sub numele de “ Procesul Memorandului”, a avut loc la Cluj, si pedeapsa cea mai mare fusese data preotului Vasile Lucaciu, fiu al Bisericii Greco-Catolice si al Partidului National. Lupta Bisericii Blajului pentru Unirea cu Tara crestea, la proportii, scapase de sub controlul vreunei puteri pamantene Biserica incepuse ca fie puternica. Astfel, in anul 1912, ne-au fost rapite cateva parohii, pentru a se forma Episcipia Magheara Greco-Catolica de Hajdu Dorogh.

  Blajul a protestat si a trimis o delegatie la Papa, in frunte cu episcopul Vasile Hossu Pius ia spus fapta ruperii acestor parohii din trupul Biserici Blajului este ne principiala si aducatoare de nedreptate romailor, Papa si-a dat seama de adevar si a exclamat m-au inselat. Biserica Blajului a fost invitata sa participe in acst timp la conferinta nationala romano catrolica magheara din ungaria. (…) Blajul se pregatise din timp pentru un asemenea eveniment. Pregatirea a durat 250 de ani. Pentru prima data in istoria noastra, un mitropolitii isi organizase studentii, calugari si maicile, clerul Blajului, in Garzi Nati-onale La fel mitropolitul Vasile Suciu.

  Problema Marii Adunari de la Alba-Iulia s-a pus pentru prima data intre ofiterii gene-ralului Mosoiu si ierahii Blajului. Aici, la Blaj, s-a luat decizia de a se organiza Aduna-rea Neamului Romanesc de la Alba –Iulia. (…),
  Adunarea de la Alba-Iulia a fost condusa de; Gheorghe Pop de Baesti / Vaile Goldis / Aurel Lazar / Iustin Muresan / Octavian Goga / Iuliu Maniu / (Iuliu Maniu drept recunostinta a fost ucis de romanasii de-ai nostri, ortodocsii, fii ai Romainiei Mari, la Inchisoarea din Sighet, ) Cicero Pop / Alexandru Vaida Voevod / Miron Cristea / Iuliu Hossu, (tot drept recunostinta, pentru ca a citit Actul Unirii al Transilvaniei cu Tara, la 1 decem, 1918, Iuliu Hossu a fost tinut in arest, la Manastirea Caldarusani, grav bolnav a fost internat al un Spitat in Bic. Unde a murit. spre satisfactia IPSS-Lor, Patriarhii, Iustinian Marina, Moisescu, si Teoctist, sf. parinti ai BOR. Pe cadavrele a 7 episcopi greco-catolici, pe averea Blajului si circa 2-3 milioane de romani greco catolici trecuti cu securistii la ortodoxie. Romania Mare facuta prin munca si sudoarea romanilor greco-catolici a devenit Ortodoxa a devenit majoritara, Pe cultura, lupta si munca, greco-catolicilor, acum se doreste sa se cladeasca Catedrala Mintuirii Nemului.!?.
  Din Scrisoarea semnata de Iohn Popa, Cleveland. USA, publicat in Ziarul Universul, de Aristide Buhoiu.- Los Angeles. (adougirile din paranteza le-am luat din articole semnate de Virgil Trufasiu Los Angeles.

  _

  Comentariu de Ioan Marinoiu ,octogenar,ortodox , vetreran de razboi | 1 decembrie 2010 | Răspunde

 4. M O TO
  Tot poporul poseda doua istorii, una mincinoasa care se invata la scoala, si pe care guvernul (Statul) isi bazeaza puterea. A doua istorie adevarata, se ascunde de elevi si de popor caci, odata stiuta adevarata istorie sistemul se prabuseste. Balzac (1799-1850), autorul, Comedia umana”

  M O TO
  Umanistul American George Santyana, dupa si-a studiat viata a scris: Ce-i care nu-si aminteste trecutul sant condamnati sa-l repete (din cartea Pacepa)

  M O T O
  De ce evrei la-u repudiat pe Cristos !?. De ce Romanii repudiaza Roma !? doua enigme al lui N.Iorga

  M O T O
  Ne vom depasi insa, nu ducand la inflorire spiritul balcanic, ci, “ lichidand ceea este balcanic in noi”.Drumul nostru este tot spre Occident. Emil Cioran

  M O T O
  Cerul instelet deasupra mea si legea morala in mine, Emmanuel Kant 1882

  Comentariu de Ioan Marinoiu ,octogenar,ortodox , vetreran de razboi | 1 decembrie 2010 | Răspunde

 5. Tradari de neam si atitudini nedemne Istoria ascoalei lui Horia, Closca, si Crisan consemneaza faptul ca acestia au fost descoperiti si predati autoritatilor, care i-au tras pe roata, prin tradarea lor de catre Episcopul Ghedeon Nichitici (nascut la Rasinari), episcopul Petre Popovici din Arad, si protopopii Iosif Adamovici, Ion Popovici, Gh. Popa si Solomon Popoa, care au fost rasplatiti cu galbeni si medalii.s. Un alt episcop ortodox din Sibiu, Vasile Moga (1810-1845), este caracterizat de Nicolae Iorga in Viata romaneasca din Ardeal, Arad 1926: “Era preotimea lui Moga, care nu intelegea legaturile neaparate ce trebuie si existe, intre cler si natiune, biserica si popor. Era dispretuit pentru ca merita sa fie dispretuit; Era deci biserica si preotii lui Moga – sa-i odihneasca Dumnezeu si pe ei si pe vladica Moga – ca samanta lor sa se starpeasca si in Ardeal si in alte parti”.Mitropolitul Andrei Saguna, un mare ierarh, dar cu multe tradari si atitudini nedemne fata de neam. Numirea lui ca episcop se datoreaza si faptului ca la 17 Ian.1847, in timp ce era vicar la Sibiu, a rapit-o si predat-o autoritatilor, care au inchis-o la Alba-Iulia pe Ecaterina Varga, aparatoarea motilor, George Baritiu il numeste “scamator politic”, Kossuth, il declara “perfid” Pavel Vasici il acuza ca a introdus limba maghiara in corespondenta cu guvernul maghiar, desi Parlamentul a votat legea ca se poate scrie romaneste . Tot acest Vasici il numeste “un barbat cameleon “si mai spune despre el: “streinii stiu ca el uraste inteligenta romana, ca o batjocoreste cu fel de fel de porecliri proaste si dejositoare”, Nic. Iorga il caracterizeaza astfel: ”Natiunea romana n-avea nevoie de Saguna, supt nicim un raport. Cugetul lui nu era romanesc, Lumea din care plecase el, nu avea o vatra romaneasca, in mijlocul casei De aceia a ramas austriac. El a impiedecat alcatuirea in afara de biserica a unei forte culturale, politice si sociale romanesti. Saguna a fost guvernamental de la inceput pana la sfarsit. El a fost un austriac imperialist si habsburgic (n.I Ist.Rom. Din Ardeal si Ungaria, 1915, pag.130-139). Saguna a vrut sa introduca in toata biserica ortodoxa din Ardeal, limba sarba. A introdus in afacerile intrene al consistorului limba maghiara, fara sa-l fi silit cineva. In 1848 a respins si a sfarticat actele scrise cu litere latine. A mai repetat acest lucru si prin 1860 ( Al. Streca Sulutiu, Memorii, Sibiu,1880, pag171-175). Judele Ilie Macelaru, l-a mustrat pentru abateri de la interesele intregii obsti romanesti, Asociatia Astra, a carei presedinte a fost, l-a inlocuit dupa sase ani de presedentie. Inainte de a muri a fost total marginalizat. In anul 1821, Patriarhul Ierusalimului, impreuna cu 21 mitropolit alcatueste “o ingrozitoare afurisenie, impotriva lui Alex.Ipsilanti si Mihai Sutu si a tuturor partizanilor lor. Afurisenia a fost citita in toate bisericile din Bucuresti (Alex.Babes Sfint, mit, legenda, adevar, Col.Orizonturi.27). Mitropolitul din Sibiu, Miron Romanul in 1881condamna revindecarile romanilor din Transilvania si loialitate fata de coroana Ungariei, intr-un cercular publicat in Telegraful Roman, oficiosul mitropoliei. Gazeta Transilvaniei, considera imediat ca metropolitul”si-a uitat complect de demnitatea sa de cap biseriesc roman,avand tendinte contrarii demnitatii noastre nationale” La scurt timp, acelasi Miron Romanul publica o alta circulara in care cere alegatorilor sa sprijine cu voturile lor pe candidatii partidei guvernamentale. Intr-o alta circulara se declara indignat de faptul ca”adunarilor de popor dau in mod potential impuls intr-o directie care trece marginile loialitatii ( fata de guvern)”.S-a considerat in acel moment ca Mitropolitul,s-a pus in slujba guvernului unguresc, sustinand interesele acestuia, diametric opuse politicii romanilor care luptau din rasputeri ca sa-si apere legea si limba. In multe orase ale Transilvaniei s-au exprimat proteste violente impotriva initiativei sale. Pana la urma, Miron Romanul si-a infiintat un Partid Moderat Roman Constitutional, care sa profeseze “credinta neinfranta catre Monarh, Patrie si Constitutie, respect, supunere si ascultare fata de legile sanctionate, adica anexarea Transilvaniei de catre Ungaria“. Acest partid a fost creat, ca sa lupte impotriva Partidului National Roman, care milita pt.unire cu tara, dar n-a reusit sa sparga unitatea nationala a romanilor!.Tot in Telegraful Roman, episcopul Clujului si apoi mitropolitul Ardealului, Nicolae Ivan, in 21 iulie 1916, pune la stalpul infamiei pe poetul Octavian Goga si pe luptatorul, numit “Leul de la Sisesti, Par. greco-catolic Vasile Lucaciu, intr-un articol plin de murdarie, ce n-ar fi putut fi scris intr-un mod mai infamat nici macar de un iredentist ungur!. Iata cateva fraze “ La Bucuresti continua campania de a constrange guvernul sa iasa din neutralitate si sa intre in razboi alaturi de Rusia, pentru a lua Ardealul ….Fugarii nostri platiti de legatiunea ruseasca, nu pot lipsi de la asemenea intruniri. Marele demagog, Vasile Lucaci, le prezideaza si rosteste vorbiri, exprimandu-si dorinta de a putea prezida o intrunire la Alba-Iulia. Ei au o credinta falsa, ca Monarhia Austro-Ungara se va prabusi, dar ea va exista pentru ca existenta ei e o necesitate pentru Europa si pentru ca, daca n-ar exista ar trebui sa fie creata!. Acelasi Nicolae Ivan a mai sustinut in 1915 “Din ziua prima a mobilizarii, noi romanii unguri,ne-am facut datorinta fata de patrie…..Suntem mandri ca am putut dovedi din nou dinastiei si monarhiei prodata credinata romana ……avem incredere ca guvernul ungar va fi gata sa indeplineasca dorintele romanimii loiale in cadrele ideii de stat maghiar.Ce binecuvantare ar fi aceasta pentru noi”. Tot Telegtaful Roman, in 8 Sept. 1916, dupa ce Romania a declarat razboi Austro-Ungariei, publica Cercularul intregului cor episcopesc ortodox din Transilvania in care se spune: “Romania,careia fiinta i-a dat patria noastre Ungaria, caci Radu Negru de la Fagaras a intemeiat principatul Tarii Romanesti, Dragos din Maramures a intemeiat principatul Moldovei si cu sprijinul Monarhiei Habsburgice s-a ridicat si s-a intarit Romania moderna…..Romania in mod perfid a ridicat arma asupra patriei noastre……Unde va este si in ce se arata patriotismul vostru, romani ucigatori de frati……Voi intindeti granitele voastre in hotarele noastre, voi cresteti puterea voastra, venitele voastre dezbracand pe alte natiuni……Acela care cu vorbele vicleniei pe buze, cu dorul de jaf in suflet, vine in hotarele noastre, nu-i frate, ci cel mai pagan dusman. Si mai departe: “Fata de noul dusman care ravneste in chip atat de pacatos la stirbirea si la stricarea hotarelor noastre, vom lupta cu vitejie si credinta.…..”Semneaza: Mitropolitul Vasile Mangra, Episcopii, Miron Cristea de Caransebes, si Ioan Papp de Arad. Episcopul Miron Cristea a trimis din partea sa o circulara catre preotii militari, cerand ostasilor sa-si indeplineasca cu sfinteni juramantul depus! El, se refugiaza la Budapesta, de unde trimetea in continu pastorale comandei militare, in care indemna soldatii romani, “sa nu se clatine in credinta si alipirea catre Tron”. A mai mai facut o declaratie la inceputul razboiului, spunand ca: “va zdrobi personal cu carja sa de episcop, teasta primului soldat regatean, care va indrazni sa treaca Carpatii si sa pasasca pe pamantul Transilvaniei cu numele de Erdely”.(Dr. Serban Milcoveanu).Dar toate acesta, nu l-au oprit sa ajunga dupa ani Patriarhul Romaniei si prin ministru. Mitropolitul Vasile Mangra (ortodox) a fost cea mai abjecta persoana ce s-a nascut in sanul natiei romane! Incepand din anul 1910, a devenit unul dintre adeptii primului ministru Tisza Istvan, fiind ales deputat de Ceica-Bihor pe lista guvernului, la concurenta cu candidatul Partidului National Roman,(Partid greco-catolic, a carui presedinte a fost av. Ion Ratiu, care a fost condamnat de unguri la inchisoare pentru ca cerea unire Transilvaniei cu Tara), Fiind membru al Academiei Romane, in urma acestui fapt, Academia l-a sters dintre membri ei. Pe langa faptul ca, a initiat circulara data cu corul episcopesc ortodox a mai facut si o declaratie denigeatoare la adresa natiunii romane, in care se opune desprinderii Ardealului de Ungaria. Iata cateva fraze: “Presa romana din jurul meu, a scris ca, numai acolo se pot face cuceriri, unde un popor cu o culutra mai superioara vrea sa stapaneasca pe unul cu o cultura inferioara. Si tocmai aici e cazul sa spunem ca, cultura magheara e mult superioara celei romanesti. Daca romanii au pofta sa cucereasca,sa pofteasca, au acolo -Basarabia ”Universul,1 August 1916. Tot el a mai spus: “Existenta de o mie de ani a statului maghiar, zace tocmai asa la inima cetatenilor de limba romaneasca, ca si cetatenilor neaosi maghieri fiecare constiincios cetatean roman al acestui stat este gata a-si jertfi bunurile si sangele sau pentru a apara integritatea teritoriala a Monarhiei. Atacul ascuns al Romaniei impotriva Ungariei a provocat in inimile tuturor romanilor din Ungaria o durere adanca (Telegraful roman, 3 Ian. 1917), Mangra Fuge si el la Budapesta, unde moare in hotelul Bristol in Oct. 1918. Se pare ca s-a sinucis. In 1917 Nicolae Balan viitor mitropolit la Sibiu, semneaza o declaratie, publicata la Budapesta, in care se pronunta impotriva unirii cu tara. In jurul luptelor de la Oituz, Marasesti si Marasti, cand nemtii voiau sa supuna si ultima parte a Tari, ramasa inca libera, Moldova, Mitropolitul Primat al Romaniei si alti episcopi, au adresat o “chemare” tuturor Romanilor si Ostasilor Ostirii Romane, ca sa “NU”lupte impotriva ocupantului, zicand: Domnul Dumnezeu s-a indura de tara aceasta. El a imblanzit inima biruitorului catre noi si a facut dintr-insul tovarasul nostru de munca pentru mantuirea Romaniei. Tarani, targoveti, slujbasi si orice ati fi, aveti buna incredintare ca biruitorul care intra in Moldova, nu este setos de razbunare, nu ucide, nu jefueste, nu da foc, nu pustieste ….Stati si ramaneti pe loc cu toti…Nu puneti bratul vostru in slujba unei cauze straine.“Stati pe loc fratilor“ In doua randuri aceasta “chemare”, a fost aruncata de catre avianele germane, asupra transeelor Armatei Romane. Guvernul a Demis pe toti semnatarii chemarii. Preafericitul Teoctist, care a sprijinit activ politica comunista, n-a protesta atunci cand se demolau bisericii si sate, iar cand pe strazile Timisoarei curgea sange nevinovat, a fost primul care a aplaudat aceste crime. In momentele cruciale ale istoriei noastre ierahia BOR dar numai ea, a avut manifestari tradatoare de neam, cu atitudini nedemne. Iar daca se amintesc se striga: E atacata Biserica! Dar Biserica este, Sfanta Maica Biserica Ortodoxa, Catolica, Luterana, Calvina, si Neoprotestante,unde vin se roaga in numele lui Isus, Care este cu Ei atunci, si nu ierahia sau unii preoti nedemni care o compromit!
  Virgil Trufasiu – Los Angeles

  Comentariu de Ioan Marinoiu ,octogenar,ortodox , vetreran de razboi | 1 decembrie 2010 | Răspunde

 6. ADEVARURI DESPRE LEGEA STRAMOSASCA ;
  Am convingerea ca romanii, nu cunosc nimic despre Istoria Bisericii Crestine, nici chiar cei educati la varf, rarele exceptii doar intaresc regula! Se stie doar ca, a existat inchizita spaniola, fara sa-i cunoasca cauza declansarii ei, ca a existat un papa rau, Borgia, ca Giordanao Bruno a fost ars pe rug, fiind ateu, ca Galileo Galiei n-a fost crezut cand sustinea ca pamantul se invarte in jurul soarelui, ca Habsburgii ne-au obligat sa ne facem catolici in Ardeal si ca avem biserica ortodoxa “stramosasca” urmare a faptului ca ne-a cestinat Apostolul Andrei! Dar, sa deschidem Istoria lumii in date, editata la Buc.69, avand pe masa Istoria Bisericii Romanesti a lui Iorga si alte istorii. Aflam ca, Irlanda si Scotia s-au crestinat abia in sec. al V-lea si in acelasi secol, se mentioneaza ca au avut biserici, manastiri si chear un cler numeros. In sec.6 se crestineaza Francii. in al 7-lea englezii, iar in al 8-lea germanii. Sec. 9, este mai productiv, citindu-i pe danezi, suedezi, norvegieni, sloveni, cehi, si bulgari, iar in sec. 10, poloni,rusi, unguri. Toti acestia, cu exceptia rusilor si bulgarilor, fiind catolice, religie lucrativa, si-au infiintat scoli de diverse grade si incepand cu anul 1000, cand apare prima universitate in Italia, la Bologna, e urmata de altele in fiecare din tarile catolice, astfel ca, la anul 1500, unele din ele aveau peste zece.

  In acest timp. noi, care pretindem ca ne-am crestinat incepand cu anul 50, am stat pana la 1359, cand a luat fiinta prima episcopie ortodoxa la Curtea de Arges, fara nici macar o forma de organizare bisericeasca, fara sa avem macar o biserica pe teritorul tarii actuale, existau insa episcopii catolice inca din anul 1227 la Milcov, apoi la Siret, Arges, si Severin. Nicolae Iorga spune ca, “dupa anul 1300, existau niste episcopi egumeni, ascunsi in schituri de lemn , care nu erau canonici” Nu ne spune de ce traiau ascunsi si nici de cine se temeau! Dupa infiintarea primei episcopii, incep sa se construiasca biserici, dar scoli nu apar decat dupa 500 de ani. Dupa anul 1390, ia fiinta mitropolia Moldovei, apoi episcopii cu episcopi romani, dar si multi greci si rusi. Patriarhii Ierusalimului si al Anatoliei stateau in Principate cu anii, indrumand viata bisericeasca si chiar pe a Statului.

  In Principate au navalit asemenea lacustelor, calugari greci, care au luat in stapanire manastirile, pe care, le-au administrat la inceput, apoi le-au “inchinat“ locurilor sfinte din Rasarit si mai ales Muntelui Athos. Un numar de 75 manastiri cu 600 mosii, ce totalizau o cincime din suprafata principatelor care realizau un venit anual de 25 milioane franci, ce era transferat in Grecia si Orient. Limba de cult, ca si cea din cancelarii era slavona. Dimitrie Cantemir spune ca, “folosirea slavonei a tinut in loc intreaga dezvoltare a cultirii” si-l socoteste pe mitropolitul Teoctist, (de origine bulgra), care a introdus-o din prea mult zel ortodox, ca si “ctitorul cel dintai al barbariei, in care e impotmolita Moldova. Prof. Univ. Sextil Puscariu, spune ca: “limba slavona in biserica si stat inabusi complectamente, timp de mai multe secole, dezvoltarea intelectuala a poporului roman, impiedecand orice fel de manifestare superioara a spiritului sau“.
  Dupa caderea Constantinopolului sub turci in 1453, rolul patriarhiei de aici, a devenit fantomatic, si privirile lumii ortodoxe s-au indreptat spre Rusia, care de la 1472 s-a considerat ca si “a treia Roma”, iar tarul s-a incununat cu titlul de “capra (glava) bisericii greco-catolice crestine, influentand tarile ortodoxe,. Astfel, prin ucaz imperial, sa poruncit ca mitropolia Ungro-Valahiei sa se adreseze Sinodului rus in locul celui din Constantinopol. In consecinta, in 1789, aparu la Iasi o carte in limba slavona, cu imnuri si rugaciuni pentru Tar si familia sa, carte ce a fost binecuvantata de episcopii din Roman si Husi. Dupa ce, intre 1788-92, pe scaunul mitropolitan din Iasi a stat ca vicar, arhiepiscopul de Ecaterinoslav Ambrosie Serebrenikov, in 1792, a fost urmat de Gavril Bodoni, caruia, carja de mitroplit nu i-a fost imanata de catre domintorul roman, ci de un general rus, si imparateasa Rusiei a confirmat numirea. Otomanii n-au fost incantati si dupa un an Bodoni e transferat la Kiev. Vine Veniamin Costachi, care in 1807, tipareste o carte de rugaciunui, pentru toate principatele evenimente din viata tarului si a familiei sale.

  La arhiepiscopia din Chisinau, de pe atunci au fost numai episcopi rusi, iar limba rusa a fost impusa in biserici si scoli. In ce priveste biserica din Ardeal, N.Iorga incepe sa se ocupe de ea de la 1560, cand citeaza faptul ca, “Vladica romanesc al Ardealului, care trebuie sa fi trecut la calvinism, face o vizita la Brasov”. Apoi, deschide capitolul “ Cea dintai Biserica Reformata a Romanilor de peste munti” , deci de la inceput , nu e vorba de o biserica ortodoxa ! In acest prim capitol, remarca aparitia “Catechismului luteran de la Sibiu in limba romana“ si tipariturile lui Coresi. Apoi, alt capitol: “Urmarea dezvoltarii Bisericii reformate a Romanilor de peste munti” in care, vorbeste despre Plastiria lui Coresi, ce este “reproducerea unui vechi manuscript husist”. Iorga nu remarca existenta unei biserici ortodoxe inainte de 1560 si nu o vede ca ar fi existat in continuare. El trece in revista un numar de episcopi romani calvini, ce s-au perindat intre 1560- 1700, care toti, au semnat acceptarea celor 15 si apoi 19 puncte ale credintei calvine si toti acestia s-au supus superintendentului calvin. Toate cartile bisericesti ce au fost tiparite, au fost calvine! Acad. David Prodan din Cluj, spune ca a fost o “biserica quasicalvina si nu ortodoxa”.

  In aceasta situatie, cu poporul roman si chiar si preotii in stare de iobagie, si in stare de calvinizare totala, lucru ce implica si maghearizarea a aparut un decret al imparatului Leopold I, prin care, natiunea romana, ce nu era recunoscuta ca existenta, fiind socotita barbara si plina de superstitii, poate sa opteze pentru una din religiile recunoscute, obtinand si drepturile acestei religii. S-au purtat discutii, ce au durat peste sase ani, cu parohul catolic din Alba-Iulia, care a discutat cu fiecare din protopopi in parte, s-au tinut trei sinoade si au optat pentru religia catolica. Decretul prevedea faptul ca, romanii sunt absolut liberi sa opteze pentru una din religii , sau sa ramana in cea veche . A apart si al doilea decret, care fixa pedepse pt. cei care ar opri pe romani sa faca acest lucru. Ori chiar si azi, dupa 300 de ani, se sustine ca habsburgii au obligat, au fortat, lucru ce-l sustin fara jena chiar si prof. de teologie ortodocxi , episcopi etc.
  In urma acestui pas, Biserica nou infiintata, zisa unita cu Roma sau greco-catolica, si-a creiat preoti ce au studiat la Roma si Viena, care, au infiintat scoli si seminarii, la Blaj, Oradea, Beius, Nasaud, au aflat despre originea noastra latina, au creat o constiinta nationala, cu timpul au deschis scoli in toate satele. Inca, inainte de anul 1800, Gh. Sincai singur, a deschis peste 300 de scoli satesti. De la Blaj au plecat apoi profesori care au deschis scoli in Principate, ba chiar si seminarii ortodoxe. In principate in tot sec.18 era un intuneric total. Abia in 1818 Gh; Lazar cu profesori din Blaj deschide la Buc. Gimnaziul Sf. Sava. La Iasi, mitropolitul. Veniamin Costache infiinteaza o scoala elementara la manastirea Trei Ierarhi, apoi in 1824 o scoala normala cu doi ani de studiu si in 1828 un gimnaziu, iar in 1834 se deschide Academia Mihaileana si prima scoala publica de fete . Scoli firave, care pe parcursul anilor au fost intrerupte. Sf.Sava pt. 2 ani, ca sa fie instalat in cladire Divanul si un spital, sau in 1847, cand li se reduce numarul claselor de la 7 la 4 , atat in Moldova, cat si in Muntenia, la propunerea si insistentele consulilor rusi. De retinut si subliniat.
  In ce privesc universitatile, acestea au apart in toate tarile ortodoxe, abia la 800 de ani dupa cele din tarile catolice! Prima la Moscova la 1795. apoi la Atena in 1836, Iasi 1860. Belgrad 1863 si Sofia 1888. Mai mult decat atat, pana la 1800 cu exceptia rusului Lomonosov, care lucrand intr-o universitate germana, a formulat legea conservarii masei si a intuit legea conservarii energiei. Istoria lumii in date nu mentioneaza timp de 1800 ani, nici macar o descoperire stiintifica sau technica, vreo teorie in matematica sau fizica, vreo lucrare in pictura, sculptura, muzica, care sa fi apart in vreo tara de spiritualitate ortodoxa. Intuneric total! O statistica din 1914 consemneaza la analfabeti : Transilvania 40%, Regat si Bucovina 60% Basarabia 94% Cauza e numai ortodoxismul, pe care multi oameni de seama ortodoxi il infiereaza in termini categoritci: “cel mai activ ferment al orientalizarii” {Eugen Lovinescu) “O tragedie si o catastrofa istorica”( Petre Rezus,prof.univ.),” a fost cel mai grav in urmari pentru desvoltarea noastra culturala ”(Sextil Puscariu), “Slavismul tampit si orb si lipsit de orce idee, a distrus numai, fara a crea nimic”(A.D. Xenopol) . In plus, prin ortodoxie, daca traesti intr-o tara ortodoxa, esti obligat sa folosesti in biserica in mod obligatoriu limba tarii respective, ajungand in final la deznationalizare. Nu exista nici o biserica ortodoxa de limba romana in Grecia, Bulgaria, Serbia si nici in Basarabia sau Bucovina, iar tineretul nu mai stie nici macar limba romana! Am vazut ca, pana la 1359 n-am avut urma de biserica, apoi, se construiesc biserici , se mai tipareste cate o carte, mici realizari in cate o manastire, mai apare cate un episcop mai luminat, dar in Principate, intuneric total. In anul 1834 erau in cele doua tari romanesti 725 elevi, ajungand in 1850 la 10.000.

  In Ardeal, la 1700 s-au unit peste 90% dar, dupa 40 de ani vin o multime de calugari, sarbi ortodoxi, care reusesc sa desprinda de la unire o buna parte din jumatatea sudica si in 1761 se infiinteaza o episcopie ortodoxa la Sibiu, timp de 50 de ani doar cu episcopi din Serbia, apoi cu romani, dar toti acestia au fost colaboratori ai maghiarilor. Despre episcopul Vasile Moga, Nic.Iorga spune ca “ samanta sa si a preotilor lui sa piara si in Ardeal si in alte parti”. Despre Saguna, tot Iorga spune ca “de el, natiunea romana nu avea nevoie sub nici un raport. Cugetul lui nu era romanesc El a ramas imperialist Austriac. Urmasul lui Saguna, Miron Romanul a militat pentru ramanerea Ardealului in Ungaria si chiar, a infiintat un partid constitutional. Mitropolitul Vasile Mangra si episcopii Miron Cristea si Ioan Papp, au intrecut orice limita ale colaborationismlui cu ungurii, declarandu-i pe romani, care intrasera in razboi impotriva Austro-Ungariei ca “ucigatori de frati, cu dor de jaf in suflet”, spunand ca Ungaria a dat fiinta Romaniei prin faptul ca Dragos si Bogdan au plecat din Ungaria”, iar Miron Cristea a spus ca “va sparge capul cu carja sa de episcop, teasta primului soldat regatean, care va pasi pe pamantul sfant al Tranislvaniei cu numele de Ederly”. In, 1917, viitorul mitropolit Nic. Balan a semnat o declaratie in care se opunea unirii cu tara. Tot timpul. Ierarhii ortodoxi, la noi si in alte tari ortodoxe, au fost capete plecate puterii lumesti, binecuvatand! Atitudini nedemne au avut toti ierarhii ardeleni ortodoxi.

  Dar nici cei din regat, nu s-au dezis! Inaintea luptelor de la Oituz si Marasesti din 1918, mitropolitul primat al Romaniei,Conon Armasescu, a lansat o chemare catre ostasii tarii, ca sa nu lupte impotriva nemtilor, care ne ocupasera, apoi acelasi de mai sus, Miron Cristea ajuns patriarh si prim ministru a lui Carol al II-lea, a fost de acord cu sute de asasinate comise de jandarmi. Iustinian Marina, patriarhul rosu, a supus total biserica la comunisti lucru continuat de Iustin Moisescu, ca si de Teoctist, cel ce a aplaudat masacru de la Timisoara, fara macar sa-si ceara scuze, daca nu iertare. Un decalaj de 800 ani, intre tarile catolice si cele ortodoxe in privinta scolilor, fapt ce scoate in evidenta concluzia absoluta ca: schisma din 1054 a adus sterilitate totala, in toate tarile ortodoxe!

  In plus, lipsa unei educatii religioase, ce nu a mai fost facuta 50 de ani, a dus la starea actuala de necredinta, nu departe de ateism. Bisericile din America ca si cele din tara sunt goale. Tineretul nu frecventeaza biserica decat la Inviere, iar de aceasta data, doar ca “fan”. Intr-un sondaj efectuat inainte cu cativa ani in Bucuresti, fiind intrebati doar tineri, 56% din acestia, n-au stiut nici un cuvant despre Isus Cristos, iar recent, am citit faptul ca, tanarul care, eventual isi face semnul crucii, este luat in deradere de alti tineri! In 1848, din Blaj Andrei Muresanu a strigat : Desteapta-te Romane din somnul cel de moarte, dar, Romanii, inca nu l-au auzit!
  Dr. Virgil Trufasiu Los-Angeles

  Comentariu de Ioan Marinoiu ,octogenar,ortodox , vetreran de razboi | 1 decembrie 2010 | Răspunde

 7. Andrei Saguna, un anti roman
  ( nu ne cunoastem istoria)

  Andrei Saguna a fost un cameleon, isi schimba atitudinea dupa cum i-i dicta interesele, a fost strain de vatra romaneasca, spunea Nic.Iorga. Macedonean, ortodox dupa mama, catolic dupa tata, a urmat liceul si telogia la catolici, apoi, a trecut la ortodoxie.

  La Marea Adunare de pe Campia Libertatii din 1848, dupa Liturghie, pe treptele Catedralei din Blaj s-a imbratisat, cu Episcopul Unit greco-catolic Ion Lemeni (o dovada in plus aceia ca, greco-catolicii NU ortodocsii, de si mai numerosi, a luptat pentru dreturile romanilor transilvaneni.), in fata a mii de credinciosi ortodoxi si greco-catolici a declarand;“sunt frate nu din vreo fatarnicie, ci frate in Cristos”….

  Dupa nici un an, mitropolitul Sibiului A.Saguna, in regiunea Hategului a dat ordin preoptilor ortodocsi sa persecute pe greco-catolici, masurile au fost; Bataia cu manunchiul de nuele, (medoda sarbeasca) “brutalitate”. Preotii ortodoxi sa promita mai multe sate preotului unit daca trece la ortodoxie, “santaj”. Sa ia cu forta bisericile greco-catolice “dictatura”. Cununiile intre ortodocsi si uniti numai cu preoti ortodoxi se va lucra “despotism”, Imparatul vrea sa strice nunirea romanilor cu Roma “munciuna”. Asa a inteles marele patriot Andrei Saguna fratia in Cristos.
  Istoria se repeta, in zilele noastre, Ierarhii ortodocsii sub comunisti, slugi plecate ateistilor; tatucului Stalin si tov.Gh.Dej & Co. Prim ministru Petru Groza, (fiu de preot ortodox, dusman notoriu al romanilor greco-catolici), au pus Biserica Greco-Catolica in afara legii, episcopii si preotii greco-catolici sunt vinovatati pentru ca a civilizat, si au facut o brese in monolitul “Schismatic”, impus romanilor la anul 1054, de rasariteni deveniti ortodoxi greco-slavini, rivali ai ortodoxiei de Rit Bizantin. Prin introducerea limbi chirilice si a limbi grecesti in Bisericile romaesti. sa urmarit desnationalizarea romanilor. Nu s-a schimbat nimic, pliticieni, ierarhi, calugari ce pretind ca-s “duhovnicii namului”, au fixat in sufletul romanilor ura impotriva catolicilor, si a fratilor lor de acelasi sange, romanii greco-catolici.

  Istoric este dovedit, prezentul arata ca, romanul de rand, in trecut, si in prezent nu au avut/nu au, nici un cuvant de spus in treburile bisericii, si a manastirilor, acestia sunt figuranti care ridica mana, obicei ramas dela calugasrii venetici (greci, bulgari, sarbi, si rusi,) in cele zece secole de dominare, ei au fixat in mintea romanului zicala “sa faci ce spune popa, nu ce face popa”, la treminarea slujbei, “capetele voastere Domului sa le plecati (dumnului pamantean, se intelege, Dumnezeu este sus, in Cer ), altfel spus, tu credinciosule stai linistit, nu gandi, fa pomeni, colive, pomeniri, eu ma rog ca tu si ai tai sa ajunga in Rai.

  Patriarhul Teoctist, in 1989, stiindu-se vinovat a fugit la Manastirea Sinaia. Iliescu la repus in “tronul mariri ”, el a scos preotimea din bisericii sa activeze pe tram politic. ( intr-o comuna de linga Arad, preotul impreuna cu primarul FSN-st au mers din casa in casa, au cerut credinciosilor sa jure ca vor vota cu “trandafirul”. Romanii, pensionari cei care in prezent fac demonstratii, au strigat din toti rarunchii. “Noi muncim noi nu gandim”, Noi nu ne vindem tara, regelui, mosierilor, si omului cu papion, Ion Ratiu. Iliescu & Co. Teoctist a vandut tara celor care 5 decenii, au maltratat, schinjuit, ucis sute de mii de romani.

  Ignoranta, este cauza pentru care credinciosul roman ortodox uita ca, pe Campia Libertati din Blaj, la 1848. sa cantat “Desteaptate romane…”text scris de Andrei Muresanu, preot si prof. greco-catolic. Si ca, la Adunarea a paticipat Al.Ion Cuza, M. Kogalniceanu si alti intelectuali din regat, de unde, s-au inspitat sa faca Unirea Principatelor Romanesti la 1859. Idirect, Unirea lui Cuza este meritul ardelenilor greco-catolici Din prea mare ura ortodocsi, au tinut/tin adevarul sub obroc, adevarul este spus pe jumatate s-au il spun pe dos. Cu inentia ca romanii sa uite ca, Actul Unirii a Transilvaniei cu Tara, de episcopul de Rehin greco-catolic, Iuliu Hossu a fost citit la Adunarea de la Alba-Iulia la 31 Decenmrie 1918 .O mare defectiune a romanului este ca uita repede, defectiune care, a afectat si pe romani greco-catolici.. Ei si-au uitat strabunii, bunicii si parinti, de frica securitati, si prin constangeri administrative multi au trecut la ortodoxie. Dupa 1990, romanii greco-catolici au fost liber sa se intoarca la biserica parintilor, din lipsa de respect pentru credinta, si cultura inaintasi lor, multi slujesc in bisericile ortodoxie, dusmanii parintilor lor greco-catolici.

  La indemul politienilor, ridicati din pleava societatii, si a preotilor ortodocsi romanii, educati in spiritul minciuni au votat cu trandafirul, rezultatul s-a ajuns unde santem, politicienii au devenit miliardari si milonari. BOR sa aibe o avere ce depaseste trei miliarde de Euro. in care se include, averea detinuta pe nedrept, confiscata de la romani greco-catolici. Politicienii s-au imbogatit, pe lozinca“Noi nu ne vindem tara… Biserica cu fonduri de la Buget a ajuns sa detina 18.300 de biserici, si numai 420 de spitale. (a spus recent senatorul Prigoana) Uitandu-ne trecutul, (colectivizarea, cotele, batutul la use in miez de noapte, uciderea fratilor,a surorilor, a parintilor, ghearele de pasare din alimentare, zarzavaturile si legumele putrede de la Aprozar le-am uitat. Le-am uitat, pentru ca, preotul la sfarsitul slujbei ne cere sa plecam capul Domnului
  Drept a fi ca demonstratiile de nemultumire sa se faca NU la Patatul Cotroceni, sau la Palatul Victoria, la Ministerul Muncii, etc.ci. in fata caselor miliardarilor si a milionarilor. In fata palatelor a celor care au depus 19 miliarde de Euro in conturi speciale,in Elvetia (Dan Truturica, Cotidianul), munca de 20 de ani furate de la romanul “uituc”.Nemultumitii nu fac demonstratii in fata Parlamentului si a Senatului, unde alesi lor, au votat legi speciale pentru ei. Credinciosii trebuie demonstreze si in fata Patriarhie. Pentru ca menirea biserici este sa apere turma, sa o fereasca de haita lupilor lacomi. Faptele dovedesc, contrar ierarhii si preotimea se infrupta din haita de lupilor (exceptiile se exclud)
  In alta ordine de idei, noi romanii il ridicam in slava pe Andrei Saguna pentru ca a fost impotriva culturi si a civilizatie, adusa in Transilvania de Biserica Greco-Catolica. In anul 1793 greco-catolicii aveau peste 350 de scoli parohiale, ajutati de Vatican. Ortodocsii nu aveau nici o scoala la acea vreme in Transilvania. Se tipa, se face caz, “Biserica ortodoxa in Tranilvania nu a fost recunoscuta. Nu se spune si motivul. Biserica Ortodoxa “chismatica fiind de la 1054”, nu a fost recunoscuta in Transilvania, nu pentru credinta ci, pentru ca nu avea activitati sociale, scoli, spitale, camine pentru copii si batrani, toata activitate ortodocsilor se limita/limiteaza la rugaciuni, mistico-fataliste, a caror urmari este “ignoranta”. Ignoranta venita pe usa biericii ortodoxe, in care, romanii zac de secole, este cauza tutror suferintelor si decaderea morala in care in prezent romanii se afla.

  Istorie adevarata. Viena si Vaticanul, pentru a opri expansiunea turcilor in Europa Centrala au hotarat sa refaca Dacia-Traiana la Gurile Dunari. Unirea Munteniei cu Moldova de M.Viteazul, coincidea cu planul occidentalilor, refacerea un stat puternic, latin, in Rasaritul Europei. Sau dus tratative in acest sens. cu M.Viteazul, a promis;” trec cu toti valahii mei la catolicism daca primesc Transilvania”.M.Viteazul a primit Transilvania, el nu si-a onorat cuvantul, drept pedeapsa, i s-a taiat capul. Acest adevar de la 1601 este tinut ferecat in arhive. Daca M. Viteazul, avea intelepciune sa treaca la catolicism, care de fapt, era trecerea la cultura occidentala, si alinierea in marea familie latina, in prezent, ungurii, nu aveu pretentii in Transilvania.
  Romanii au rata unicul moment istoric Unirea tuturor romanilor, nu a fost noroc, a urmat destramarea Unirii de la 1601. Romanii ortodocsi au pierdut, ungurii catolici, calvini si reformati au catigat. Destramarea Unirii romanilor la 1601. a fost a doua moarte istorica a romanilor a spus Emil Cioran. (prima moarte istorica aromanilor a fost Schisma de la 1054.
  A doua incercare de refacere a Daciei-Traiane a fost Tratatul de Pace de la Trianon, sustinut de
  Occidentali si de Vatican, in speranta ca, unirea politica sa fie consolidata prin Unirea celor doua
  biserici. BOR. si BRU o Romanie puternica cu scopul; de a opri expansiunea communist-slavono-
  ortodoxe, in Europa Occidentala. Incercarea nu s-a materializat, partiarhii BOR, slugi plecare Moscovei, pentru a-si pastr tronurile, luxul si maririle lumesti, s-au opus.
  Tratratatul de Pace de la Trianon (1919-1920) a fost semnat de Primul Ministru Dr. Vaida Voevod, greco-catolic, numit de Regele Ferdinand, pentru a scoate din impas discutiile asupra Tratatului de Pace, intrat in impas datorita intrasigentilor ortodoxului I.Bratinanu, de origine greaca. Unirea BOR, devenita majoritara prin unirea de la 1918, BRU. minoritara, dar nationala, pentru ca Blajul, nu Sibiul ori Bucurestiul, a luptat pentru Faurirea Romaniei Mari, Moderene. Unirea celor doua biserici romanesti, ortodoxa si greco-catolica sperata de Occidentali nu s-a infaptuit, din cauza intrasigentii politicienilor ortodoxi majoritari. Urmarea, dupa numai doua decenii si jumatate 1920-1945, Romania Mare a fost destramata. Ortodoxia a fost a treia moarte istorica a Romaniei.

  Ce a insemnat ortodoxia pentru romani, aflam de la Petre Carp, conducatorul Conservatorilor, in discutia pentru Constituanta din 1897 el a declarat; “sa nu ni se vorbeasca in aceste momente de ortodoxie, caci, daca am permite ca ortodoxia sa iasa din biserica, sa intre pe tarmul politic, cred, cu d-ul Maiorescu, ca am cadea in bratele Rusiei, si ce sunt acele brate noi o stim, o asa de bine, incat ne intrebam cand sunt ele mai periculoase atunci cand ne strang cu drag sau, atunci cand ne strang cu ura?.
  Cuvintele profetice ale lui Petre Carp le-am vazut, le-am smtit si le-am trait in communism, 42 de ani de stringere in brate, Rusii ne-a jefuit bunurile tarii, petrol, ceriale vite, au ucisi in temnitile si in lagarele de exterminare peste 100 de mii de intelectuali romani, pentru a face loc prostimi satelor si de la orase. In capul Bisercii Dej a numit Patriarh un marunt preot din R.Valcea, care si-a luat numele de Iustinian Marina. Sub comunisti ierarhii; Iustinian Marina, Iustin Moisescu, Teoctist, foste slugi plecate comunistilor, dupa 1989, Iliescu a cerut preotilor sa intre pe taram politic. Rolul sa inversat, politicienii au devenit slugi plecate a ierarhilor, preotilor si duhovnicilor neamului, calugari a carora misiune este sa critice, cultul catolic, si pe marii patrioti care au fost/sant greco-catolici.
  Ei, sustin gresita ideie ca, ortodoxia este credinta adevarata. Cat de adevarata este ortodoxia o dovedeste prezentul, ei, a facut din credinciosii ortodocxi romani o turma, de“ignoranti”, o turma neganditoare, mnata si manipulata in directia voita de biserica & Co de politicieni. Ignoranta romailor este speculata de ierahii, preoti si calugari, biserica recurge la“sfantul santaj”, “voturi pentru fonduri de la buget”. Si, ne res-pectarea legilor de drept ale Tarii.
  Cu toate ca, Presedintele Ion Iliescu a semnat legea pentru restituirea catre BRU. a celor 2200 de biserici, tot atatea case si scoli parohiale, si bunuri funciare, nu sa implinit din cauza opozitiei a BOR. Ne restituirea averii romanilor greco-catolici-Blajului nu este numai paguba materiala ci, paguba intelectuala, mai ales ruperea romanilor de cultura si de spiritualitatea occidentala. Ruptura cu consecinte, grave imprevizibile, in viitor pentru Romania.
  Politicieni actuali, in loc sa ceara ierhilor respectarea legilor, sa dovedeasca occidentului ca Romania este “stat de drept”, domniile lor se inghesue, se calca pe picoare, sa sarute “moaste aduse de aiurea, si sfinte maini, te prinde rasul/plansul sa vezi politicienii nostri plocovindu-se in fata sutanelor.
  Ierarhii, preotimea si calugarii BOR, (exceptiile se exculd), au devenit stapainii neconstestati ai tari dupa1989, in democratie se aplica strategia Rusilor. Petru cel Mare pentru a cuceri teritorii spre Sud, mai intai infiintau episcopii ortodoxe apoi trimeta armata sa apere, vezi Doamne, credinta ortodoxa: Etapele au fost; Nipru-Bug, Bug-Nistru, Nistru-Prut, ultima etapa Prut-Granita de Vest a Romaniei o fac romani, in acest scop au infiintat Mitripolia Clujului, a carei scop este mutarea granitei al slavismului de la Prut la Tisa. Si, sa stearga din istorie legaturile spiritua-culturale, cu occidentul si lupta romanilor greco-catolici pentru unitatea nationala si faurirea Romaniei Mari. Infiintarea Mitropoliei Clujului, stergerea din istorie a BRU insemna, divizarea Tramsilvanie, de care vor profita unguri. Domnilor politicieni va amintesc Ungurii in anul 1000. prin intelepciunea regelui lor, a trecut de la barbarie la catolicism, act legiferat de Papa prin “Coroana sf.Stefan”, Romanii fara voia lor, in fadicul anul 1054, au fost trecuti de la cultura catolico-ortodoxa de Rit Bizantin la incultura balcanica a carei urmari romanii o vor simti in mod dureros in zilele noastre. Ne meritam soarta, pentru stam cu c…ul in doua barci, politic in Vest, spirital in Este. (cum a spus marele duhovnic al neamului Pr.Staniloe)

  Am avut poiticieni de mare valorea , ei ne-a averizat ca dualismul romanilor Est-Vest ne este nefa-forabil. In anul 1881, marele diplomat Ion Ghica de la Paris, intr-o scrisoare i-i amintea lui V. Alexandri, moldo-valahii sunt “schismatici”, romanii nu sunt acceptati in occident pentru ca se inchina la Rasarit (…) Urmarea, granita intr-e cultura occidentala, catolica, luterana, calvina reformata si greco-catolica si, cultura ortodoxa este la Carpati. (vezi, “the clash of Civliztion an the Remaking of Word Order”.) Samuel P. Huntigton, Prof. La Harvard, membru in comisia Senatului pentru politica externa a USA. pag. 158.–CIP-ISBN 0684-81 164-2.
  Infiintarea episcopiei ortodoxe la Odorhei, Hatghita si Covasna, in occident, USA, Canada. Europa, etc. nu schima problema, ortodocsi romani ori unde in lume, sunt si raman “schsmatici” cu mentalitate inapoiata balcanica. Fastul, stralucirea vestintelor, scaunele arhieresti din bisericile romanilor de pretutindeni nu schimbat sintagma de “schismatic”. Ca si Petru cel Mare episcopii ortodocsi in general, cei romani in special se imbata cu falsa parere ca ortodoxia va cuceri si va salva lumea.De la ce va salva lumea.???

  Salvarea vine tot din Apus, dupa 1989, in Romania a intrat in forta, cultele neo-protestante. Culte care va scoate romanii in “ignoranta si din amorteala” in care romanii zac de la 1054 incoace. Popor harnic, in prezent, saracii in tara bogata, consecinta a 10 secole (1054-2000) in care romanii au muncit pentru, viclenii calugari greci, bulgari, sarbi si rusi, ca sa-i poata exploata acastia au tinut romanii fara scoli intr-o revol-tatoare ignoranta Romaii,popor de limba latina, in mijlocul tuturor releor slave, nu cunoac adevarul, acela ca; granitele tarior mici se fixeaza si se hotarasc in funtie de interesle marilor puteri. Nu am invatat nimic din istorie, pentru ca, am stat ascunsi in vagauni, am privit cerul din umbra si, am stat drept in intuneric. (Schimbarea la Fata a Romanie, pag.62 de Emil Cioran )

  Politicienii si Ierarhii nostri orbiti de putere, de avanatje materiale obtinute de pe spinarea romanului, nu realizeaza ca; “brandul spirtitual” al Romaniei in UN este Biserica Greco-Catolica-Blajul, Mica Noastra Roma, cum a numit Mihai Eminescu Catedrala Blajului. Sau cum a spus O.Goga. Bluajul nu este cimitir al trecutului ci altar al viitorului.

  In Banat IPSS Mitropolitul Corneanu, a restituit Bisericile greco-catolicilor, gest prin care dovedeste ca Banatul apartine culturii UE. Se pune intrebarea, de ce nu se pate face acest gest, romanesc, crestinesc, si civilizat in toata Transilvania. Nu se poate pentru ca suntem un popor blestemat, ignorant, fara coloana vertebrala, suntem certati cu demnitatea, si cu istoria, ascultam cu revoltatore supusenie ce ne spune Popa ca el, ei, sa traiasa in belsug aici pe pamant. Ura, invidia, lenea intelectuala de a citai istoria, este cauza pentru care Romania va fi rupta mai intai in tinuturi economice, apoi si politic, nimic nu este vesnic. Impartirea Romaniei in opt Regiuni, economice, este preludiul divizarii Romaniei in cantoane or fedratii, percum Germania si Elvetia, se poate Va fi domnilor compatrioti a patra moarte istirica a Romaniei, preconizata de Emil Cioran.

  Din mandrie nationala, daca o mai avem, camelionul Andrei Sguna fost un anti roman, numele
  lui trebuie stersi de pe frontispiciile institutiilor de invatamat si nume de stazi, altfel suntem
  etichetat de lumea civilizata de si de generatiile viitoare de lasi.
  8 Octombrie 2010 Ioan Marinoiu, ortodox, veteran de razboi

  Comentariu de Ioan Marinoiu ,octogenar,ortodox , vetreran de razboi | 1 decembrie 2010 | Răspunde

 8. “Ignoranta si comportament Agresiv
  (De Ilie Farte,-Student anul II. Filozofie-Bucuresti)
  Citez: Romania, aflata la periferia spiritualitati Occidentale unde bizatimismul mes-chin s-a grefat pe consimtamantul moral cvasi unanim la o robie perpetua. Romania ofera azi imaginea unui privitivism gregar. Incercarile elitei intelectuale la 1848, si continuate pana la instaurarea regimului communist de a indrepta tara pe fagasul civilizatiei si democra-tiei s’au dovedit a nu fi avut efecte de substanta. Ele nu au reusit sa schimbe fundamental “sufletul acestui popor surprins atat de sugestiv de Octavian Goga. “e ceva straniu in toata fiinta noastra, nici vointa nici revolta; suntem poporul cel mai nepregatit politiceste si cu nivelul moral cel mai scazut (…), Nu este nici o putere de tresarire, nici un gand de pedeapsa nici o revolta a moralului palmuit. Neam “bolnav fara vreme cu un trecut trist aproape fara istorie”, poporul roman n’a reusit sa-si justifice exisenta ca etnie in acste “spatiu mioritic”.
  Impermiabil valorilor, democratiei, simtind impulsul atavic spre dominatia sub, cnut el a dovedit ca Europa se sfarseste la Carpati. Care ar fi caracteristicile unei societati democratice ? Toleranta, independenta economica a actorilor sociali, maturizati ca perso-nalitati, motivatia rationala (nu instinctiva), a luarilor de pozitie in cele ce privesc proble-mele cetatii. Deci: individualitatea, maturitatea, ratiunea. Democratia nu se invata; ea este o coordonata a spiritualitati unui neam, actualizandu-se progresiv, in functie de conditiile concret istorice.
  Care au fost consecintele interprinse de elitele romanesti pentru a europeniza fortat acst popor, privat nativ de potenta democratiei, fara indentitate si fara un crez care sa forteze istoria? Raspunde Goga: “am maimutarit Occidentul, ne-am spoit pe repezeala o fatada, amagindu-ne ca dupa ea avem aceleasi rosturi si noi ca si oamenii civilizati …Acum fatada a crapat (la 1990,n.n.) si in urma ei mi s’a dezvelit dincolo de paravav cel mai murdar colt de Orient putred” (i.c.)
  Incercarile elitele intelectuale din 1848, de a indrepta tara pe fagasul civilizatiei, a fost interupt de regimul communist, intelectualii au fost ucusi si inlocuiti cu pleava societati de la orase si sate, la ordinul Moscovei. Ateie imorali ei au pus interesle de partid, inaintea intereselor tari, singura lor preocupare este inavutirea, pe seama poporului roman nepregatit politiceste.
  Decadenta morala a politicienilor si a ierarhiei (exeptiile se exclud), a fost intoarcerea romanilor la coltul de orient putred, romanii, si-au pierdut indentitatea latina. repusa in drepturi de Biserica greco-catolica. In locul sasilor, in Ardeal au fost adusi moldoveni si munteni, odata cu ei au venit si preoti ortodocsi educati in spiritul urelor impotriva Romei in general si, impotriva Bisericii Greco-Catolice in special Transilvania a fost coborata la mentalitatea inapoiata balcanica. prin procedeile mai jos amintite
  In articolul “Reintregirea Bisericii stramosesti” aparut in Wikipedia-Enciclopedia Libera, se spune, citez: Patriarhul Iustinian, inca de la instalarea sa in scaun, a adresat fratilor greco-catolici chemarea,.. care, a fost facuta in duhul celei mai calde iubiri duhovnicesti si fatesti……Cateva exemple de iubire si fratietate ortodoxe;
  a) In comuna Iclod la 2 Ianuarei 1992, Devastarea Capelei Greco-catolice de la locuinta Eugeniei Darjan, aruncarea icoanelor, Satuii Maicii Domnului, cartilor de rugaciuni, etc. Taranii sunt mintiti ca romanii uniti sant vanduti ungurilor.
  b) In satul Filea de jos, 25 Km de Cluj, la 2 Ianuarie 199, la cererea enoriasilor sa le sfinteasca apa de Boboteaza Anton Gotia pr. greco-catolic Anton Gotia fost agresat de crestini otodoxi.
  c) In 8 Ianuarie 1992 Pr.Pius, pentru a evita repetarea a tinut slujba de Boboteaza cu doua zile mai tarziu. Dupa ce a marturisit pe crestint, Parintele a inceput Sfanta Liturghie, dupa slujba a iesti afara unde-i astepta agresori au napustit peste fratii lor romani greco-catolici, adresandu-le cuvinte injuriouse ce nu se pot scrie. agresorii i-a coplesit pe aparatori, refugiati in curte, proprietareasa care cauta sa inchida poart, a fost taiata la mana de un credincios ortodox, aparator al “dreptei credinte”. Cu o impertinenta specifica educatiei lor greco-slavona. le spunea greco-catolicilor, vedeti pe noi nu ne agreseaza nimeni.
  d) In ziua de 14 Oct. 1991, un grup de cativa cetateni, pretinsi credinciosi ortodoxi, pripasiti prin comunele din apropiere (…) instigati de preotul ortodox Ioan Valean, au escaladat gardurile, si poartea incuiata a casei parohiale a Parohiei Bisericii Romane Unite Greco-Catolica, din Turda…..prin forta au scos in strada bunurile mobile ale preotului greco-catolic, instalat in casa parohiale de credinciosii bastinasi construita de ei in anul 1888. Biserica Greco-Catolica din Orasul Turda a fost cladita de Fam. Ratiu Ioan, avocatul care, a facut 5 ani de puscarie la Seghedin-Ungaria, pentru ca a luptat sa faca Unirea Transilvaniei cu tara. Drept recunostina Preotii romanii ortodoxi de Rit Greco-Slav, majoritatea adusi din Moldova si din Muntenia, in Transilvania, itand de porunca a 9-a “Sa nu poftesti nimic din ce este al aproapelui tau”, prin forta a luat averea fratilor lor greco-catolici, care sunt: ortodoxi de Rit Bizantin
  e) Pr. Boian greco-catolic, din Cluj protesteza, spunandu-i, IPSS Baltolomeu Ana-nia, preotesele greco-catolice sunt date afara din casele parohiale, a primit rasmunsul urmator Anania unde sa locuiasac preotesele mele ortodoxe.!? .
  Fratia ortodoxa cu romanii greco-catolici se dovedeste din cele de mai jos
  f) Pr Grigore Pop, original din satul Valea Ungurasului, profound impresionat de momentul ostil trait in fata bisericii parintiloee sai consatenilor sai, in ziua de Pasti, caci vazuse”lanturi si si lacate pe usa bisericii, din dispozitai protopo-piatului ortodox din Dej. La cateva lun I a decedat.
  g) Cel de al doilea, preot indepartat este pr. Andrei Rafan, parohul de drept din Ceaba Incercad sa se apropie de parohul ortodax, respectiv de fratele sau intre neam si Cristos, l-a salutat cu “Laudat sa fie, Isus, frate!”– “Frate esti cu dracul!”, i s-a raspuns, Afectat de o jignire atat de neasteptata, par. Rafan s-a imbolnavit si a fost internat in spital.
  h) Cel de al treilea preot indeparta din parohiea Geaba fost parintele Gavril Pop. Atacat in luna februarie. 1993.
  i) In zona Toplita- Sarmasi, (Jud.Hargita) greco-catolicii au “Dreptul “ la nimic in Democratia originala de astazi. Ei sant oblogati la nedreptatea “fratilor ortodocsi” sa mearga la bisericile Catolice magheare.
  Romani greco-catolici din Zona Harghita, Covasansi, Muresi, prefera sa mearga la Bisericle Catolice magheare, dragoste cu slia nu se face. Sa nu ne miram daca romanii din aceasta zona vor vota cu UDMR-ul. De la 1989, BOR in Transilvania a semanat vant Guvernul Romaniei pe tarm politic pe termen lung va culege furtuna.
  Clasa politica seco-comunista-ortodoxa, dupa 1990, a desfiintat jud. Tarnava Mare, Tarnava Mica si Fagaras, judete cu pondera greco-catolica pentru a izola a divizat Transilvania prin infiintat mitropolie de la Cluj, inlocuirea stearga din istoriaTransilvaniei spiritul, cultura, patri-otismul fixat in sufletul romanilor din Cenrul Transilvaniei si din Maramures
  j) Pe termen scurt, victorie, ortodoxi. a ocupat Transilvania. Pe ternen lung castig de cauza vor avea UDMR-sti. Romanii greco-catolici, pentru ca li sa luat bisericile, ridicate de mosii si stramosii lor, ei meg sa se roage in bisericile unguresti catolice, ei, bine, romani in zonele Harghita, Covasna Muresi vor vota cu unguri catolic. Ca nu gasesti in curtea ta, gasesti in curtea vecinului. Miopia politica de pe maluril Dambovitei lucreaza in detrimental Tarii. Daca nu ar fi Presedintele Traian Basecu si PLD Romania ar intra in colaps.

  Dreptate a avut studentul Ilie Farte in 1991 cand a spus. Romania se afla la
  periferia spiritualitati occidentale, unde bizantivismul mescchin s’a grefat cvazi
  unanim la o robie perpetua.

  Romania sa iasa din bizativismul meschin, sa mearga si spiritual alaturi de occidentul civilizat amintesc de cele spuse de Octavian Goga; Blajul nu este un cimitir al trecutului ci. Un Altar al Viitorului.
  12 Noembrie 2010 Ioan Marinoiu, ortodox, veteran de razboi

  Comentariu de Ioan Marinoiu ,octogenar,ortodox , vetreran de razboi | 1 decembrie 2010 | Răspunde

 9. Reintregirea Bisericii stramosesti , O minciuna sfruntata “ (Articol aparut in Wikipedia-Enciclopedia Libera)
  1)-Autorul spune,citez : Se stie ca in masa omogena a cedinciosilor Bisericii romanesti exista o insula createa artificial prin vitregia vremurilor trecute : Biserica greco-catolica din Ardeal. Pentru a repara aceasta
  nedreptate istorica, Patriarhul Iustinian, inca de la instalarea sa in scaun, a adresat fratilor greco-catolici
  chemarea de a reveni la sanul Bisericii stramosesti. Dar ceea ce a ridicat valoarea acestei chemari este ca
  ea a fost facuta in duhul celei mai calde iubiri duhovnicesti si fratesti. (minciuna sfruntata d-le istoric.I.M.)

  2)- Li s-a adresat nu cu invinuiri sau reprosuri, ci cu iubire de parinte care nu gaseste nici o vina fiului departat, ci se mistuie de dorul de a-l vedea mai repede in bratele sale. I-a privit nu ca pe niste straini de turma sa cuvantatoare, ci ca pe « alte oi » ale sale.( bine zici dle istoric, romanii sunt oi n.p.I.M.). De fapt, amagiti in trecut ei nu se departasera decat administrativ, nu si duhovniceste de comunitatea ortodoxa romaneasca. Pastrandu-si sentimentul national si constiinta ortodoxa, ei au ramas cu inima si cu sufletul lor fii ai Bisericii..
  3)- La chemarea calda a Patriarhului Iustinian, in sufletele asestor frati s-au rascolit nazuinte vechi si neimplinite. Tot dorul intoarcerii acasa, la vatra credintei stramosesti, care parjolise inimile parintilor si stramosilor vreme de doua veacuri si jumatate, se aprindea acum din nou. Si astfel, la 1 octombrie 1948, s-au adunat la Cluj delegati a peste 400 de preoti si protopopi greco-catolici, care au declarat raspicat ca vor sa se intoarca la matca Bisericii Ortodoxe Romane. Apoi la 3 octombrie, acelasi an, trimisii lor s-au prezentat la Bucuresti, inaintea Sfantului Sinod, cu rugamintea de a fi primiti in sanul dreptei credinte : Sfantul Sinod le-a raspuns cu parinteasca dragoste si a hotarat sa primeasca in randul slujitorilor si inchinatorilor altarelor strabune pe toti cei care vor marturisi ca rup legaturile nefiresti din trecutul care i-au tinut despartiti de fratii lor ortodocsi.
  4)-In ziua de 21 octombrie 1948, a avut loc la Alba Iulia, o mare Adunare popoulara la care au lua parte peste 20.000 de clerici si credinciosi greco-catolici din intreaga Transilvanie. In cadrul acestei mari adunari s-a savarsit reantregirea Bisericii Ortodoxe Romane prin reintoarcerea la vatra credintei strabune a urmasilor celor care fusesera inselati si despartiti de langa altarul dreptei credinte.
  5)-De neuitat a ramas clipa in care, langa zidurile fostelor temnite imparatesti din cetatea Balgradului, in prejma locului sfintit prin jertfele atator martiri ai poporului nostru pentru libertate si dreptate. mii si mii de glasuri, cutremurate de maratia actului pe care-l traiau, au rostit legamantul de credinta catre Biserica Ortodoxa Romana.
  6)- « In fata lui Dumnezeu-Atotiitorul, a intregului popor si a constiintei noastre, noi, fostii pastori si fii duhovnicesti ai Bisericii Romane, ne legam si ne juram, azi, 21 octombrie 1948, aici, in cetatea Balgra- dului Ortodoxiei noastre strabune, sa rupem odata pentru totdeauna legaturile care ne-au fost impuse prin- silnicie la 1700. 7)-Ne legam si ne juram la capatul unui adanc proces de constiinta –ascultand glasul sfatuitor al stramo-silor nostri si chemarea parinteasca a Intaistatatorului Bisericii dreptmaritoare – sa ne intoarcem la Altarul Ortodoxiei strabune, sa ne iubim unii pe altii, ca intr-un gand sa marturisim pe Tatal, pe Fiul, si pe Sfantul Duh, Treime cea de o fiinta si nedespartita.
  8)- Ne legam si ne juram sa dam ascultare intru toate Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romnane si tuturor invataturilor de credinta si canoanelor Bisericii Rasaritene.(rusesi se intelege.n.p.I.M).
  9)-Iar Intaistatatorul Bisericii noastre, Patriarhul Iustinian, a infatisat atunci, in Catedrala Reintreintregirii bisericesti din Alba –Iulia, insufletirea cu care ierarhii, clerul si credinciosii ortodocsi intampinau pe fratii
  reveniti la vatra credintei stramosesti : « Cu mare bucurie duhovniceasca si cu aleasa dragoste parinteasca
  primim la sanul cald al Bisericii Ortodoxe Romane pe toti fratii siliti de vitregia vremurilor trecute sa se razleteasca de Ortodoxie. Si socotind noi rupte si fara putere vechile declaratii de unitate, impreuna cu iscalitu-rile si pecetile lor,incredintam pe acesti fii si frati iubiti ca vor afla de acum inainte parinteasca ocrotire din-partea noastra a tuturor ». 10)-Prin revenirea romanilor uniti la ortodoxie, Patriarhul Iustinan a inchegat sub carja sa inteleapta si iubitore, o biserica mare, compacta si viguroasa, incadrand in aceeasi matca unitatea noastra nationala. In Articolul « Iustinian Marina, tot in Wikipedia » se spune , citez :La chemarea Patriarhului Iustinian
  adresata credinciosilor greco-catolici,la 1 octombrie 1948,s-au adunat la Cluj intr-o sala de sport 37 de preoti si
  protopopi greco-catolici, care au semnat o declaratie de revenire in cadrul Bisericii Ortodoxe Romane, pe motiv
  ca nu mai doresc sa primeasca ordine de la «Roma imperialista».La 3 octombrie, acelasi an trmisii lor s-au pre-
  zentat sub excorta politiei, (de ce sub excorta, aceasta insemna iubirea iustiniana ? n.p.I.M. ) s-au prezentat
  la Bucuresti,inaintea Sfantului Sinod, cu « rugamuntea » (mincuna sfruntata n.p.I.M.).de a fi primiti in sanul
  Ortodoxiei. In prealabil fusesera catirisiti de Iului Hossu, superiorul lor ierarhic.
  Mai sus in articolul « Reintregirea Bisericii stramosesti » autorul spune :…la 1 Octombrie 1948, s-au adunat la Cluj delegati a peste 400 de preoti si protopopi greco-catolici, care au declarat raspicat ca vor sa se intoarca la matca Bisericii Ortodoxe Romane… In ziua de 21 octombrie 1948, a avut loc la Alba-Iulia o mare adunare populara organizata de Ministerul de Interne,, (secu-comunista se intelege n.p.I.M.), la care au luat parte 20.000 de clerici si credinciosi greco-catolici din intreaga Transilvanie, prilej cu care a avut loc reprimirea solemna a credincio-silor si preotilor- greco-catolici care semnasera si declaratia in cadrul Bisericii Ortodoxe Romane . Citind cele doua articole publicate in” Enciclopedia – Wikipedia, the free encyclopedia”Reintregirea Bisericii stra-mosesti si Articolul « Iustinian Marina –Wikipedia » afirmatiile se contrazic : Adevarul este ca, la Cluj, au fost adusi cu forta, de securitate, 37, preoti greco-catolici nu 400 cum se spune mai sus.(« Intre Vatican si Kremlin » Biserica Greco-Catolica in timpul regimului comunist, de Istoricul Cristian Vasile. Editura Curtea Veche Buc.2003. pag.140-143) ……Articolul « Reintregirea Bisericii stramosesti » incepe cu explicatia o citez :In masa credinciosilor Bisericii romanesti exista o insula creata artificial prin vitregia vremurilor trecute: adevarul este intors pe dos, dimpotriva Biserica Ortodoxa romana a fost o insula creiata artificial in masa greco-slavona incepand cu fadicul an 1054, romanii au devenit o insula latina, creata artificial in masa greco-slava care, de fapt, a fost urmarea primei insule creiata si mai artificial in masa catolica de C-tin cel Mare. (vezi Marea Schisma –Wikipedia pag. 1-9) ,Sf Nostri Parinti romani ortodoxiti, uitandu-si latinitatea, educati in spiritul lingusiri si a minciunii comuniste se fac ca nu stiu ca, « legea stramosaca » a romanilor a fost/este mileniu I. crestin. (Mileniu care a fost latin si ortodox., Cei care ascund adevarul pacatuesc in fata lui Dumnezeu si in fata credinciosilor lor .Vitregia vremumurilor pentru noi romanii de la C-tin cel Mare, ni se trage, el, C-tin dorind sa fie si cap al Bisericii Bizantine a samanta discordia pentrun a se rupe de Roma (vezi Mara Schisma- Wicipedia pag 1-9). A fost, prima « schisma »crestina, (vezi dictionarul roman) In articolul « Reintregirea Bisericii stramosesti » d-ul istoric roman ortodoxit, spune : De neuitat a ramas clipa in
  care,langa zidurile fostelor temnite imparatesti din cetatea Balgradului, in preajma locului sfintit prin jertfele atator
  martiri ai poporului nostru pentru libertate si dreptate, mii si mii de glasuri cutremurate de maretia actului pe care-l
  traiau atunci, si au rostit legamanntul de credinta catre Biserica Ortodoxa romana. Numai ca acele mii si mii de glasuri.
  era turma cuvantatoare, dar si neganditoare, din servilism uitase ca in interiorul zidurilor temnitei imparatesi au stat
  inchisi Horia Closca si Crisan (Crisan era greco-catolic). Aici Horia a fost tras pe roata. Toti trei acesti martir ai
  neamului au fost arestati de armata imperiala prin sfanta tradare a Bisericii Ortodxe strabune, de catre :
  Episcopulul Gedeon Nichitici, sarb venit din Croatia. Ei au fost rasplatiti dupa cum urmeaza. Episcopul. Gedeon
  1000 de florini. Episcopul Petru Popovici tot sarb de la Arad 800 florini. protpoul Iosif Adamovici de la Arad 30
  de galbeni si o cruce de aur. Fiind la capitolul »tradare » amintesc aici si pe,.Vicarul ortodox de Sibiu Andrei Saguna,
  reprezentant al Bisericii Ortodoxe stramosesti, si el prin viclesug a prins pe Ecaterina Varga, Doamna motilor, si a
  pred-o ungurilor; pentru serviciul lui,Viena la numit Mitropolit al Transilvaniei, si la inobilat cu rangul de Baron. Maine
  poate, pentru tradare, Saguna va fi declartat sfant micenic. Intortochiate sunt caile Domnului, Doamne la noi romanii

  La Alba-Iulia mii si mii de glasuri sincere, cu lacrmi de bucurie s-au auzit la 1 Dec,1918, cand Episcopul greco-
  catolic Iuliu Hossu a citit Actul unirii al Transilvaniei cu Tara. De ce nu a citit acest Act istoric Episcopul Miron
  Cristea devenit primul Patriarh al Romniei simplu,.Episcopul Miron Creistea a fost impotriva Unirii Ardealului
  cu Regatul Romaniei. Sf. Sa a declarat acele antiromanesti cuvinte, citez :« voi sparge capul primului soldat
  roman pe care-l voi intalnii venit sa cucerasca Transilvania cu sfanta-mi carje arhiereasca a Bisericii ortodoxe
  stramosesti..fara comentarii.
  A spune ca la Alba –Iulia s-a facut unirea Bisericii Ortodoxe stramosest intre ortodocsii si greco-catolici este o
  minciuna sfruntata,. Mincuna care se rasfrange negativ asupra BOR dar si asupra onoarei si a demnitatii poporului
  roman. Adevarul ieste la lumina ca undelemnul deasupra apei d-lor istorici.Tot ce se cladeste pe minciuna se prabuseste 15.Septembrie 2007 Ioan Marinoiu, octogenar, mai intai latin si apoi ortodox. USA

  Comentariu de Ioan Marinoiu ,octogenar,ortodox , vetreran de razboi | 1 decembrie 2010 | Răspunde

 10. Nu m-am repetat, poate ca am abuzat de bunavointa Dvs,am trimis multe articole azi
  i-mi cer scuze. sper ca d-ul Prof Adrian Cioroianu sa le citeasca. Am multe articole cu aceasta tema. le trimit cu placere,am 88 de ani nu vreau sa ramana cunoscute Tineri studenti trebuie sa cunoasca adevarul, Nasterea Domnului n=nostru Isus Cristos sa va le serbati cu bucurie, Anul nou 2011 cu sanatate, realizari, impliniri si satsfactii Mosi Craciun Fericit, Anul Nou cu sanate,satisfactii si implinirin La multi ani

  Comentariu de Ioan Marinoiu ,octogenar,ortodox , vetreran de razboi | 1 decembrie 2010 | Răspunde

 11. D-le profesor!
  Ramaneti un visator incurabil! (…)
  V-am citi cu mare atentie aricolul referitor la moni,oana,iri..etc si nu ma surprinde suprinderea dvs!
  Pai ce a-ti fi dorit sa faca „bizonul” dambovitean ??? Sa va citeasca pe dvs. sau pe Liiceanu cand la TV se da in direct,si in reluare!,cum iri divorteaza sau cum oana cara hartia higienica din casa lui pepe???
  Nu vi se pare ca sunteti cam pretentios???
  Lasand bascalia la o parte, daca eu ,care nu sunt roman decat prin adoptiune, am reusit sa ma „adaptez” sistemului din tara dvs,inseamna ca si dvs. sunteti capabil de acest lucru!
  Eu va doresc succes si va voi urmari,cu multa placere, in continuare!
  PS. Interesante sfaturile pentru colegii de „suferinta” ai dvs, dar aaproape inutile de vreme ce nu le-am putut citi din cauza reclmelor la bere,sucuri,credite…!
  Mie mi se pare jenant cum zboara Nadia pe balon sau cum sunt luati in balon Nastase si Hagi ,in dorinta de a ne convinge ca fara un credit la o anumita banca,viata noastra chiar nu mai are rost!
  Q.E.D!
  ––––
  GEOPOLITIKON îşi rezervă dreptul de a edita mesajele, marcînd intervenţiile cu semnul (…), mai ales cînd unele fraze tind s-o ia razna!

  Comentariu de diss | 25 martie 2011 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: