G E O P O L I T I K O N

Spectacolul ideilor pe hartă

19/apr/2010 Ce putem aştepta de la parteneriatul româno-polonez? La masa “Adevărului”: Adrian Cioroianu în dialog cu Ovidiu Nahoi şi Ion M. Ioniţă (4/4)

“Polonia va juca un rol din ce în ce mai important”. Despre Katyn, despre Kaczynski, despre relaţiile româno-poloneze

Adrian Cioroianu în dialog cu Ovidiu Nahoi şi Ion M. Ioniţă

(interviurile 2+1 “Adevărul”, 12 aprilie a.c.)

4/4

„Parteneriatul cu Polonia este unul dintre cele mai importante pentru România”

Ion M. Ioniţă: România şi Polonia sunt legate de un parteneriat strategic. Ce înseamnă acest parteneriat?

Adrian Cioroianu: În opinia mea, este unul dintre cele mai importante. Şi o spun fără vreo legătură cu moartea preşedintelui polonez. Polonia va juca în perioada următoare un rol foarte important în Europa. E o ţară mare şi cu o medie de vârstă relativ tânără faţă de ţările occidentale. Cred că pe acest fond, Polonia va deveni un stat foarte important. Polonia şi România sunt unite de un dat geografic: suntem frontiera Occidentului în zonă. Vorbim de Polonia la Marea Baltică, de România şi Bulgaria la Marea Neagră.

Ovidiu Nahoi: Ce putem face împreună?

Adrian Cioroianu: Cred că parteneriatul nu va rămâne vorbă goală în măsura în care vom dezvolta proiecte care să unească aceste particularităţi: poziţia lor la Baltică, poziţia noastră la Marea Neagră. Am avut recent plăcerea de a discuta cu ambasadorul polonez la Bucureşti, un diplomat tânăr şi foarte bun. Îmi spunea despre interesul care există în Polonia faţă de spaţiul din fosta URSS. Ei au un centru de studii răsăritene fondat în 1990, un institut apreciat de lumea intelectuală. Există în Polonia un interes faţă de ceea ce se întâmplă în Est. Mă întreb în ce măsură noi ne ridicăm la acest nivel.

Ion M. Ioniţă: Care ar fi interesele noastre comune referitoare la Est şi la Rusia?

Adrian Cioroianu: Acest parteneriat este semnul că cele două state şi-au dat seama că au anumite puncte comune pe agenda lor în relaţia cu Estul. Când spun Estul nu mă refer numai la Rusia. Polonezii sunt foarte atenţi la Ucraina, sunt foarte atenţi la Belarus. În primul rând, ceea ce sună atât de banal, dar este atât de actual şi în relaţiile nostre şi în relaţiile lor cu Rusia. Este vorba de acest cuvânt întâlnit atât de des în limbajul diplomatic, normalizare. Când vorbim despre normalizare, este o manieră elegantă de a transmite  un lucru destul de apăsător în politica externă. Atunci când spui că doreşti normalizarea relaţiilor cu un vecin, înseamnă că este ceva în neregulă. În relaţiile cu Rusia există un dat fundamental: toţi ne dorim relaţii economice cu ei, numai că nu poţi avea relaţii economice cu ei dacă nu ai o relaţie.politică măcar bună. 

„Polonia şi România sunt unite de un dat geografic: suntem frontiera Occidentului în zonă. „

Testul Adevărului: Adrian Cioroianu – Puterea unei democraţii

 1. Valori. Lech Kakczynski avea această dorinţă de introducere în Tratatul European  a unei referiri la originile creştine ale Europei. Şi nu vorbea în numele lui. Sunt convins că o mare parte dintre polonezi doreau acest lucru. La noi, din păcate, acest subiect a fost mai puţin discutat. Să admitem faptul că în Polonia religia a fost un factor de rezistenţă împotriva tuturor represiunilor, de la Hitler până la Stalin. Ţineau la acest lucru, ca europeni.

 2. Implicare. Îmi aduc aminte că la Bucureşti, la summitul NATO, Polonia, alături de România, dar şi de Statele Unite, s-a aflat în grupul minoritar care a susţinut cu forţă acordarea MAP-ului pentru Georgia şi Ucraina. Fără rezultat, după cum se ştie. Preşedintele polonez a fost foarte implicat şi în susţinerea Georgiei după războiul din august 2008. Polonia are o politică estică foarte bine articulată şi aici este şi meritul preşedintelui Kaczynski, chiar dacă nu în totalitate. Parteneriatul Estic reprezintă, să nu uităm, o iniţiativă polono-suedeză.

3. Polonia (ca şi România) are o capacitate de regenerare fenomenală. E un popor care de multe ori a fost îngenunchiat, dar de multe ori s-a ridicat surprinzător de repede şi surprinzător de bine. Noi mai puţin ştim asta din istorie pentru că suntem obsedaţi de eternele noastre conflicte medievale cu turcii sau de modernele conflicte cu Austro-Ungaria sau cu Rusia. 

4. Şocul acestui accident va fi absorbit. Predictibilitatea este marele avantaj al democraţiilor. N-are rost să ne întrebăm dacă în urma acestui accident Polonia îşi va modifica politica externă sau politica internă. O democraţie reală şi stăpână pe ea înregistrează aceste şocuri teribile, dar puterea ei stă în capacitatea de a trece peste. Deci eu nu estimez că se va schimba ceva nici în politica externă, nici în cea internă. Probabil că, pe plan intern dreapta reprezentată de Lech Kaczynscki ar putea primi un impuls, deşi lucrurile nu sunt deloc clare.

19 aprilie 2010 - Posted by | Geopolitica, Intelo | , , , , ,

Un comentariu »

  1. […] 16. 19/apr/2010 Ce putem aştepta de la parteneriatul româno-polonez? La masa “Adevărului”: Adrian… […]

    Pingback de 29/mai/2011 TOP 25. Dragi prieteni, dvs. aţi decis! După un an şi jumătate de existenţă GEOPOLITIKON, cele mai citite 25 texte & postări (deocamdată!) « G E O P O LI T I K O N | 29 mai 2011 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: