G E O P O L I T I K O N

Spectacolul ideilor pe hartă

21/dec/2009 Istoricul Lucian Boia, premiat astăzi la Ateneul Român

Unul dintre laureaţii ediţiei din acest an a Galei “10 pentru România” organizate de postul Realitatea TV este profesorul & istoricul Lucian Boia – în această seară, într-un spectacol ce începe la ora 19.00, la Ateneul Român. Cuvântul de laudatio urma să fie rostit de fostul său student, ulterior asistent, prof. univ. Adrian Cioroianu – dar socoteala de acasă nu s-a nimerit cu cea dintr-un târg cu străzi impracticabile la orice ninsoare mai serioasă (şi cu maşini bară la bară).

21 decembrie 2009 - Posted by | Intelo, Istorie | , , ,

5 comentarii »

 1. Apreciez intentia dmv. de a fi domn insa nu cred ca va face onoare sa il laudati pe L. Boia mai ales ca este unul dintre profii care a sarit direct de la lector la prof.univ. Pe aceeasi directie puteti gasi in cartile lui multe erori in ceea ce priveste miturile si mentalitatile poporului roman.
  Sunteti mult prea sus in comparatie cu acest L. Boia dar care astfel girat este foarte posibil sa generati un istoric care sa duca in eroare multi pasionati de istorie.

  Comentariu de Vasile | 21 decembrie 2009 | Răspunde

 2. vasile,
  mulţumesc de mesaj. hai să nu judecăm oamenii atît de pripit: după ştiinţa mea, Boia n-a putut deveni profesor înainte de 1989 din simplul motiv că în ultimii ani 80 nu se mai organizau examene pentru evoluţia în „grade” universitare. apoi, ce istoric nu are „erori” în cărţile lui? dacă toţi ar scrie numai „adevăruri”, istoria ca atare (i.e. ca disciplină) s-ar epuiza în maximum 50 de ani. plus că miturile & mentalităţile se pretează la multe maniere de lectură. cred că ceea ce trebuie urmărit la un istoric este logica lui, coerenţa în interpretare, argumentaţia, scriitura şi gradul în care dinamizează dezbaterea istoriografică. totuşi, Boia nu stă deloc rău la aceste capitole!
  best,
  adrian c.

  Comentariu de EURAST Center | 21 decembrie 2009 | Răspunde

 3. Anticipam raspunsul, insa de o minima decenta putea tine seama in trecerea directa la titlul de prof. Nu ma intelegeteti gresit, Lucian Boia este un intelectual insa unul care nu face cinste tagmei istoricilor.

  In lucrarea Istorie si mit in constiinta romaneasca (310 pagini) el sustine ca istoria nu este o stiinta, ea nu are un rol educativ, iar istoricul nu trebuie sa-si propuna aflarea adevarului, deoarece acesta nu exista. In opinia sa, cei care au scris istoria romanilor nu au facut decat sa creeze niste „mituri” si anume: originea daco-romana, continuitatea in vatra stramoseasca, unitatea nationala. Acestea nu ar fi realitati, ci niste inventii ale istoricilor romani, care au fost cu totii nationalisti.

  Iar istoricul clujean loan Aurel Pop, membru al Academiei Romane, a recenzat cartea intr-un masiv volum (392 pagini) intitulat Istoria, adevarul si miturile (Note de lectura) aparut la Editura Enciclopedica. Intr-un anumit sens se reedita polemica intre un detractor al istoriei romanilor (Robert Roesler) si un autentic savant (A. D, Xenopol). In recenzia sa, mai ampla decat cartea avuta in vedere, Ioan Aurel Pop constata ca Boia „nu urmareste orice «mituri», ci doar pe acelea cu o conotatie nationala”. Mai constata ca istoricul bucurestean – fara studii temeinice in domeniu – isi permite sa judece si sa conteste opera unor personalitati precurn N. Iorga, A. D. Xenopol, Vasile Parvan, Bogdau Petriceicu Hasdeu, P.P. Panaitescu, Gheorghe I. Bratianu, Dimitrie Onciul, Constntin C. Giurescu, procedand la extragerea din opera acestora a unor fragmente care sa ateste aplecarea lor spre nationalism si autotarism, sau jongland cu citate….

  Si asa mai departe…daca doriti puteti citi recenzia lui Ioan Aurel Pop. Fie cum o fi L.Boia ramane un om care trezeste multe rezerve.

  O sa va ascult la realitatea…
  Best,

  Comentariu de vasile | 21 decembrie 2009 | Răspunde

 4. Dle Vasile,
  Dl Adrian Cioroianu vă transmite că vă va răspunde în cursul dimineţii de mâine. O seară bună,
  Camelia Cornescu – EURAST Center

  Comentariu de EURAST Center | 21 decembrie 2009 | Răspunde

 5. Vasile,
  cred că nu e bine să judecăm în logica asta a excluderilor. Noi nu avem foarte mulţi istorici veritabili. De ce, atunci, să fim atît de duri? Cine decide cine „face cinste sau nu tagmei” şi în funcţie de ce criterii? Şi oare este corect să comparăm pe Boia cu Roesler sau să-l facem „detractor”? Nu mi se pare, pe bune. Ca fost asistent al lui Boia, sigur că sînt subiectiv. Dar am o relaţie intelectuală bună şi cu dl I.A. Pop, a cărui carte am citit-o de la apariţie – şi mi se pare foarte bine că o anume carte a lui Boia l-a împins pe Pop la scrierea alteia. În fond, de asta avem nevoie: de un schimb de idei, de polemici oneste, de divergenge intelectuale. Nici nu se poate ca toţi istoricii să fie de acord – şi nici nu e bine, pentru că Istoria (care nu e o ştiinţă exactă în genul matematicii etc) are nevoie de o anumită dinamică a ideilor, altfel moare. Repet, avem nevoie de polemici elegante, şi nu de etichetări.
  Rog meditează la asta. Mulţam de mesaj şi eşti oricînd binevenit aici.
  best,
  adrian c.

  Comentariu de EURAST Center | 22 decembrie 2009 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: