G E O P O L I T I K O N

Spectacolul ideilor pe hartă

26/oct/2009 „Geopolitica Matrioşkăi” la emisiunea „Ca la carte” – TVR1

Duminica, 25 octombrie, de la ora 10.40, realizatorul Cristian Tabară a debutat la TVR 1 cu emisiunea Ca la carte – o dezbatere pe marginea apariţiilor editoriale noi.

Cartea aleasă pentru inaugurarea emisiunii – şi dezbaterii – a fost Geopolitica Matrioşkăi – Rusia postsovietică în noua ordine mondială, volumul semnat de Adrian Cioroianu şi apărut în acest an la editura Curtea Veche din Bucureşti.

Invitaţii lui Cristi Tabăra în platoul emisiunii au fost autorul cărţii, Adrian Cioroianu, profesor universitar la Universitatea Bucureşti şi fost ministru de Externe, şi Dan Dungaciu, profesor universitar la Universitatea Bucuresti. Geopolitica Matrioşkăi, subiectul emisiunii, este primul volum al unei lucrari dedicate  isto­riei recente a Rusiei postsovietice şi a spaţiului pe care  strategii de la Moscova îl numesc vecinătatea imediată a Rusiei actuale.
Dan Dungaciu considera că Geopolitica Matrioşkăi „desfide clişeul. Autorul e tranşant, aplicat şi adeptul  vorbirii (geopolitice) pe şleau. În plus, mai are o incontestabilă  calitate: conturează, tacit, un proiect strategic faţă de un spaţiu  la care ne-am raportat de multe ori defazat şi ineficace„.
La secţiunea Contestatio, cel de-al treilea invitat al ediţiei care a comentat cartea Geopolitica Matrioşkăi a fost Corneliu Vlad, editor al site-ului inforusia (sponsorizat de Lukoil ş.a., site ce pare dedicat în principal difuzării informaţiilor oficiale ruse), care a spus că nu agrează titlul cărţii şi a adăugat că autorul exagerează atunci cînd vorbeşte despre o „ideologie a revanşei” ce ar anima acţiunile Moscovei.

Reclame

26 octombrie 2009 - Posted by | Geopolitica, Intelo

Un comentariu »

  1. Mai exact, comentariul facult de Corneliu Vlad a fost ca daca Adrian Cioroianu ar mai fi fost ministru de externe si ar fi folosit aceasta sintagma de „ideologie a revansei” sigur ar fi avut parte de comentarii din mediul diplomatic, in special din cel rus.
    Din pacate n-a fost nimeni sa-i spuna ca oricum ar fi fost cartea ar fi aparut tot dupa ce domnul Cioroianu n-ar mai fi fost ministru.
    Iar titlul „Geopolitica Matrioskai” nu l-a considerat demn de o carte scrisa de un fost ministru de externe.
    Oricum, domnul Corneliu Vlad n-a reusit absolut deloc sa fie convingator.

    Comentariu de Simona Deleanu | 26 octombrie 2009 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: