G E O P O L I T I K O N

Spectacolul ideilor pe hartă

Vaclav Havel – erou de istorie şi de poveste

Un preşedinte-prinţ de poveste ce fuma cam mult

 Adrian CIOROIANU despre:

 Václav Havel, Pe scurt, vă rog!, Ed. Curtea Veche, Bucureşti, 2009, 380 pagini, 30 RON; traducere din limba cehă de Helliana Ianculescu

 

            În februarie 1989, un dramaturg ceh – nedespărţit de un pachet de ţigări populare şi de cîteva brichete pe care le rătăcea constant – era condamnat la 9 luni de închisoare (pentru “vina” de a fi pus un buchet de flori la mormîntul lui Jan Pallach). În decembrie acelaşi an, acelaşi om era ales preşedinte al Cehoslovaciei, prin votul unanim al unui parlament care, foarte probabil, cu cîteva luni mai devreme nu i-ar fi dat nici măcar un zîmbet.

            De atunci şi pînă azi, Václav Havel a rămas acelaşi personaj de istorie şi de poveste. Pentru că a fost mereu egal cu sine în candoare şi bun simţ – indiferent că s-a aflat în biroul prezidenţial cu oaspeţii sau într-o berărie pragheză cu prietenii, indiferent că s-a întîlnit cu Papa Ioan Paul al II-lea, cu Sir Mick Jagger de la The Rolling Stones sau cu Salman Rushdie (pe care Havel l-a invitat la Praga în semn de protest faţă de condamnarea la moarte a acestuia pentru “vina” de a fi scris o anume carte). În ultimii ani, ştirile cel mai des legate de numele lui Havel au vorbit, din păcate, despre paturi de spital şi intervenţii chirurgicale. Dar acest om n-a încetat nici o clipă să fie activ şi prezent atunci şi acolo unde a crezut că apariţia numelui său poate face diferenţa. În iulie a.c., Havel a semnat o scrisoare deschisă adresată administraţiei Obama în legătură cu noua politică americană faţă de Rusia şi faţă de Europa ex-comunistă; tot în iulie, o scrisoare deschisă adresată administraţiei ruse Medvedev-Putin prin care se cerea consecvenţă şi seriozitate în anchetarea condiţiilor (şi persoanelor) care au condus la asasinarea activistei pentru drepturile omului Natalia Estemirova; în fine, în septembrie a.c., Havel s-a alăturat unui alt mesaj deschis: un avertisment către oficialităţile Uniunii Europene referitor la noua Cortină de fier dintre Occident şi Rusia care trece prin Georgia preşedintelui Saakashvili, pe care Rusia a deposedat-o rapid (în august 2008) de provinciile Osetia de Sud şi Abhazia.

            Iată de ce un volum precum acest admirabil Pe scurt, vă rog! este cu totul binevenit sub ochii cititorului român. Să-i spunem jurnal? Autorul nu-l numeşte astfel. Să-l numim un lung interviu (uneori cu sine însuşi)? N-ar fi tocmai potrivit. O analiză a tranziţiei Cehiei? Nu tocmai. Cred că acest pseudo-jurnal-cvasi-interviu este înainte de toate un document(ar) grăitor despre ultimii 20 de ani ai Europei Centrale şi de Est şi ai lumii în genere. Notiţe grăbite, amintiri, divagaţii sau lungi răspunsuri la obiect – toate vorbesc mai ales despre maniera în care Estul european, ca o Cenuşăreasă a istoriei, s-a transformat, peste noapte, din lagăr comunist în junglă capitalistă. Boris Elţîn, George Bush Sr., Miloš Forman, Bill Clinton şi M. Gorbaciov, Helmuth Kohl sau Madeleine Albright (şi chiar şi Franz Kafka!) traversează paginile. Cutreierînd globul sau înfruntînd probleme birocratice la el acasă, Havel priveşte lumea şi oamenii cu aceeaşi circumspecţie optimistă, meditînd la destinul ţării sale – vezi paginile despre Praga în care “se înnoadă şi se deznoadă istoria”, unde s-a decis desfiinţarea Pactului de la Varşovia (1991) dar şi extinderea NATO pînă la Prut (2002) – sau la propriul său destin: “nu numai americanii, ci şi alţi străini mă consideră un fel de prinţ de poveste sau cel puţin personajul principal al unei fabule, dar uneori chiar eu însumi (…) am impresia că sînt un fel de mică greşeală a istoriei”.

Aici autorul se înşeală: nu el este o greşeală a istoriei, ci acea istorie a Europei va fi greşită, cea care nu va vorbi despre acest unic şi inimitabil Havel.

_____________________________

text publicat în revista Dilemateca, nr. 1o, octombrie 2009

27 ianuarie 2007 - Posted by | Geopolitica, Intelo, Istorie | , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: