G E O P O L I T I K O N

Spectacolul ideilor pe hartă

Fotbal şi geopolitică: Rusia candidează pentru organizarea C.M. de fotbal 2018

Fotbal şi geopolitică

 Rusia şi-a depus candidatura pentru organizarea

Campionatului Mondial de Fotbal 2018 (sau 2022)

 

Adrian Cioroianu

 Nu mai este un secret pentru nimeni: nu numai premiile Nobel sau Oscar au încărcătura lor politică (şi geopolitică adesea), ci şi marile evenimente sportive. Iar fotbalul – autentic nou „opium al popoarelor” este la loc de cinste pe harta acestor interese.

În vara acestui an, Ucraina a fost măcinată de un nou scandal politic (de parcă mai avea nevoie!) cu încărcătură… fotbalistică: la început de iulie, Parlamentul de la Kiev a validat un amendament la buget prin care Banca naţională a Ucrainei urma să dea suplimentar 1 miliard de dolari pentru accelerarea pregătirilor în vederea viitoarei ediţii a Campionatului european de fotbal de peste trei ani (EURO 2012). Preşedintele Viktor Iuşcenko s-a opus acestei suplimentări, motivînd că ea pune în pericol bugetul naţional şi poate duce la creşterea inflaţiei.

Cum se ştie, în decembrie 2007 UEFA a decis ca această ediţie 2012 să fie organizată, în tandem, de Polonia şi Ucraina. Gestul era din mai multe puncte de vedere simbolic: pe de o parte, el urma să ateste atenţia UEFA acordată statelor est-europene; apoi, un alt mesaj era legat de „integrarea” Ucrainei în Europa şi în fotbalul continental; nu în ultimul rînd, organizarea în tandem vorbea şi despre relaţia privilegiată dintre Varşovia şi Kiev – Polonia acţionînd deseori, după 2005, ca principal „avocat” al Ucrainei în Uniunea Europeană.

Tehnic vorbind, oraşele ucrainiene avute în vedere sînt Kiev, Doneţk, Lvov şi Harkov (la care se mai adaugă patru oraşe din Polonia: Varşovia, Poznan, Wroclaw şi Gdansk). Numai că, spre deosebire de Polonia, unde pregătirile (infrastructură & modernizarea arenelor) este în grafic, în Ucraina se semnalează de cel puţin un an întîrzieri serioase. Nu este încă exclusă penalizarea Ucrainei prin ştergerea ei din tandemul organizator – o decizie va fi anunţată pe 30 noiembrie a.c., după ce o echipă UEFA va face o inspecţie la faţa locului.

Alteori, fotbalul este un eficient indicator pentru vindecarea unor crize politice. În septembrie 2008, preşedintele turc Abdullah Gül a făcut o vizită la Erevan, în Armenia, ca spectator la un meci de fotbal între naţionalele celor două state, Turcia & Armenia. Două state care abia acum se apropie de normalizarea relaţiilor, încărcate istoric de animozităţi şi compromise în anii ’90 în urma conflictului din Nagorno Karabah – dintre Azerbaidjan (sprijinit moral de Turcia) şi Armenia (sprijinită efectiv de Rusia). Tododată, Gül a adresat omologului său armean, Serj Sarkisian, invitaţia de a-i întoarce vizita şi de a veni în Turcia pentru meciul retur – care se va desfăşura miercuri 14 octombrie a.c.

Cea mai recentă „ambasadoare” a fotbalului ca instrument (geo)politic este Rusia. Vineri, 9 octombrie a.c., ministrul rus al Sportului Vitali Mutko (el este, totodată, şi preşedintele Federaţiei ruse de fotbal) a anunţat că Rusia îşi depune candidatura pentru organizarea turneului final al Campionatului Mondial de Fotbal ediţia 2018 (sau 2022). Potrivit lui Mutko, ar fi tocmai timpul ca Rusia să organizeze un eveniment sportiv de anvergură – ultimul de acest gen fiind Jocurile Olimpice de la Moscova din vara lui 1980. Totodată, Rusia speră ca preşedintele FIFA Sepp Blatter să-i susţină candidatura – potrivit “filosofiei” FIFA, oricum este foarte posibil ca organizarea Mundialului 2018 să revină unei ţări europene (după 2010 – Africa de Sud şi  2014 – Brazilia). Oricum, calculul nu e rău: chiar dacă va fi respinsă pentru 2018 (deşi şansele sale sînt mari!), Rusia va putea fi „consolată” cu CM 2022.

Pînă acum, pentru organizarea CM 2018 s-au mai înscris Australia, China, Anglia, Japonia, Indonezia, SUA, Spania  şi Qatar. Inutil de spus ce ar însemna pentru Rusia să fie aleasă în competiţie cu aceste state – dintre care, pînă acum, şansele majore le avea Anglia.

Săptămîna viitoare şeful FIFA, Blatter, va veni la Moscova pentru a se întîlni cu premierul rus Vladimir Putin şi pentru a primi de la acesta propunerea formală a candidaturii.

Blatter poate că e chiar inspirat cu această vizită: în fond, nu este imposibil ca în 2018 preşedintele Rusiei să fie (din nou) Vladimir Putin – din moment ce Constituţia Rusiei îi va permite în 2012 să candideze pentru alte două mandate!

13 ianuarie 2007 - Posted by | Geopolitica

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: